Vorig jaar augustus kregen we te horen dat Suus coeliakie heeft. Een ziekte waarbij zij de rest van haar leven een glutenvrij dieet moet volgen. Inmiddels zijn we 11 maanden verder en hebben we van verschillende vakanties en weekendjes weg genoten. Nou ja, genoten… Er gaat flink wat voorbereiding aan vooraf! Hoe wij dat precies organiseren, een glutenvrij dieet op vakantie? Ik vertel er vandaag alles over!

Al doende leert men

Toen wij vorig jaar augustus te horen kregen dat we moesten starten met een glutenvrij dieet voor Suus, heeft het echt een tijdje nodig gehad voordat we alles goed op regel hadden. Ondanks mijn studie (ik ben afgestudeerd als diëtist), miste ik 100% praktijkervaring met dit dieet. Toch heeft de theoretische kennis mij wel geholpen en ben ik vrij snel bekend geraakt met alle do’s en dont’s van een glutenvrij dieet. Maar eerlijk is eerlijk: de zorgeloosheid van eten is vrijwel weg. Tijdens weekendjes weg, uitjes, vakanties, noem het maar op: wij moeten ons altijd driedubbel voorbereiden. Vorig jaar september gingen we twee keer een weekendje weg en hadden ons achteraf helemaal niet goed voorbereid. Al doende leert men, want inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om. Sterker nog: de bloedwaarden van Suus zijn helemaal genormaliseerd. Daar zijn we ontzettend blij mee! Waar wij allemaal op moeten letten als we op vakantie gaan en wat we allemaal meenemen? Lees maar mee!

Tips voor op vakantie bij het volgen van een dieet zonder gluten coeliakie weekendje weg vakantiehuisje aandachtspunten ervaring - Mama's Meisje blog

Op vakantie met een glutenvrij dieet

Maakte ik me voorheen druk over het inpakken van tassen, weet ik nu dat dit nog het minst tijdvretende deel is van een tripje. Op vakantie met een glutenvrij dieet is namelijk nog best een werkje. Zo maakte ik vlak na de start van het dieet enkele beginnersfoutjes die ik nu (hopelijk) nooit meer over het hoofd zie. Een goede voorbereiding is key, dus maakte ik een lijstje met punten die ik altijd regel om toch redelijk onbezorgd van een vakantie of weekendje weg te kunnen genieten.

Accomodatie

De voorpret begint met het zoeken naar een geschikte accommodatie. Er zijn, als het op vakantieverblijven aankomt, een aantal dingen waar we op letten. Zo verblijven wij het liefst in een vakantiehuisje, zodat we de beschikking hebben over een eigen keuken. Het liefst een beetje ruim opgezet, zodat we een apart deel kunnen gebruiken als ‘glutenvrij’. In die keuken moet een koelkast aanwezig zijn en het liefst ook een klein vriesvakje. Op die manier kunnen we glutenvrije producten meenemen en die goed bewaren. Tot nu toe zijn we alleen nog in Nederland op vakantie geweest. Sinds kort ben ik lid van een Facebookgroep voor (groot)ouders van kinderen met coeliakie. Daarin stonden een heleboel ervaringen van ouders die op vakantie zijn geweest naar het buitenland. Dat is dus erg nuttig voor de toekomst, want dan willen we zeker nog eens een tripje naar een ander land maken!

Bij aankomst

De tassen zijn ingepakt, de auto zit vol: op naar de bestemming! Zodra we aankomen, zet ik de kindjes aan het speelgoed of de tablet, wat maar werkt om ze even rustig te houden. Erik pakt vervolgens de auto uit en ik duik de keuken in. Zo’n vakantiehuisje kan namelijk op het oog heel schoon lijken, maar ik weet natuurlijk niet wat er allemaal in die keuken is gebeurd. En dus mik ik de eerste essentials in de vaatwasser. Bijvoorbeeld bordjes, bekers, bestek en pannen die we gaan gebruiken. Ook poets ik de kastjes, het aanrecht, fornuis en de tafels in het verblijf. Schoonmaken is echt mijn hobby niet, maar sinds mijn dochter een glutenvrij dieet heeft, doe ik dit uit voorzorg. Een kruimeltje van een ‘glutenvol’ product kan namelijk al betekenen dat ze ziek in bed ligt. En dat is toch jammer van zo’n vakantie. Standaard heb ik dus schoonmaak- en afwasmiddel, voldoende schone thee-, hand- en vaatdoeken én een voorraad vaatwastabletten bij me. Klinkt als veel werk, maar na een half uurtje is de keuken veranderd in ‘veilige zone’. Yay for that!

Aardbeien snijden en schoonmaken - Mama's Meisje blog

Glutenvrije boodschappen

Naast een tas vol schoonmaakspullen gaan er ook een heleboel glutenvrije boodschappen mee. Sinds het glutenvrij dieet heeft Suus één soort brood dat ze moeiteloos op eet. Schotel ik haar een ander merk brood voor, dan eet ze het niet op, tenzij we er een tosti van maken. Daarnaast is niet op iedere bestemming het assortiment aan glutenvrije boodschappen in de supermarkt volledig genoeg. En dus kunnen we de gok niet nemen om te denken: “we zien wel“. Want als we zonder komen te zitten, dan hebben we een lichtelijk probleem. Daarom neem ik voor Suus brood, tussendoortjes zoals koekjes en chips, een pak pannenkoekmix en mini varianten van beleg mee. Ook nemen we een bak mee die afsluitbaar is en in de koelkast past. Daar liggen de producten in die alleen Suus mag gebruiken, zoals haar eigen boter, (smeer)kaas en eventuele andere dingetjes uit de koelkast. Gelukkig zijn er ook een heleboel ‘gewone’ producten die de rest van het gezin ook eet en die Suus ook mag hebben. Maar dan moeten we alsnog zorgen dat dit ‘schoon’ blijft en niet besmet raakt met gluten. Ja ja, we denken overal over na ;) Zo heeft Suus een eigen airfryer waar alleen haar eigen glutenvrije producten in gaan. Deze namen we mee naar Ameland, zodat we haar ovenbroodjes konden afbakken. En we aten één avond patat met glutenvrije snacks uit die airfryer. Laten we ook het tosti-ijzer niet vergeten. Die nemen we ook altijd mee, want als er geen vriezer is, wordt het brood snel oud. Door er dan tosti’s van te maken, is het nog een beetje te nassen ook. Tot slot gaat er altijd een shitload aan zip-lock zakjes mee, evenals een koeltasje en koelelementen. Dit voor de snacks en bammetjes onderweg. Ook al gaan we buiten de deur eten, ik neem altijd iets mee, want met een glutenvrij dieet kun je voor verrassingen komen te staan.

Buiten de deur eten

Als het op eten aankomt, is er nog weinig ruimte voor spontaniteit. Wij hebben als ouders te maken met een peuter die best kieskeurig is. Zo zijn er tegenwoordig redelijk veel restaurants die enkele glutenvrije maaltijden of zelfs een glutenvrije kaart presenteren. Maar Suus haalt haar neus op voor salades, soepen en veel vlees- of visgerechten. Daarom surf ik voor vertrek op de bekende zoekmachine om uit te zoeken welke restaurants in de omgeving van ons vakantieverblijf glutenvrije gerechten aanbieden. Ook check ik het eerder genoemde forum om te kijken welke ervaringen andere ouders hadden. Zo vond ik voor ons weekendje Ameland een leuk pannenkoekrestaurant én een lunchtent waar rekening wordt gehouden met het glutenvrij dieet. Van te voren heb ik deze restaurants gebeld om te overleggen. Ik wil dan het naadje van de kous weten: welke gerechten worden glutenvrij aangeboden? Hoe wordt dit bereid in de keuken? Zijn ze op de hoogte van het risico op kruisbesmetting? Ik voel me dan altijd een hele vervelende, nieuwsgierige en overbezorgde ouder, maar ik heb geen keus. Het klinkt misschien een beetje dramatisch voor sommigen, maar als we buiten de deur gaan eten, geef ik ons ‘lot’ uit handen. Maakt de kok een foutje, dan betekent dat een zieke dochter en een verpeste vakantiedag (of twee, of drie…). Zelfs een ijsje halen kan al leiden tot teleurstelling. Weinig ruimte voor spontaniteit dus. Sterker nog: ik maak al een hele eetplanning. Wij weten dus voordat we daadwerkelijk op vakantie zijn al wat we gaan eten. Dit om ervoor te zorgen dat we alles meenemen wat mogelijk niet verkrijgbaar is op de plaats van bestemming. Maar ook om het, eenmaal daar, zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Als Suus straks groter is en meer dingen lust, komt er vast weer meer ruimte voor spontane etentjes. Tot die tijd doen we het lekker op deze manier, zodat papa en mama ook echt vakantie hebben.

Samen in de keuken aardbeien snijden glutenvrij vakantie weekendje weg aandachtspunten - Mama's Meisje blog

Geen zin

Als ik het zo opschrijf, is het best veel. En ik moet toegeven dat ik er soms he-le-maal geen zin in heb. Alles uitzoeken, balen dat er geen glutenvrije opties zijn, toch weer verder kijken. Maar als ik dan zie hoe Suus is opgeknapt sinds ze een glutenvrij dieet volgt, geeft me dat zoveel motivatie! Inmiddels zijn alle handelingen zoals schone doeken gebruiken, handen wassen en alles apart bereiden een automatisme geworden. En het heeft ook niet zoveel zin om bij de pakken neer te gaan zitten, want ze zit er haar hele leven aan vast. Niet denken in problemen, maar in oplossingen! En dus kijken wij alweer uit naar de volgende vakantie. Mét glutenvrij dieet ;)

Heb jij ervaring met een glutenvrij dieet? Ik ben erg benieuwd hoe andere ouders dit aanpakken tijdens vakanties en lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Glutenvrij op vakantie hoe wij dat doen aanpak tips ervaring - Mama's Meisje blog