“Dat duurt vast niet lang meer”… “Weet je zeker dat er maar één in zit?”… “Niet teveel eten, het moet er ook allemaal weer af!”… Een selectie uit de opmerkingen die ik kreeg vanaf de 27e week van mijn zwangerschap. Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn eerste zwangerschap en vertel vandaag hoe dat zo is gekomen!

Aankomen tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en aankomen gaan hand in hand samen. Eerlijk gezegd had ik voor de tijd een heel mooi ideaalbeeld voor me. Ik was immers die fitte meid die van bewegen hield! Dus ook al was ik zwanger, ik zou gewoon doorgaan met fietsen en hardlopen. Als dat allemaal te zwaar zou worden (ergens aan het eind van mijn zwangerschap, zo verwachtte ik), dan zou ik wel gaan zwemmen en wandelen. Ik genoot van bewegen en het zou mijn conditie op peil houden, twee vliegen in één klap toch? Boy, was I wrong… Rondom mijn positieve test woog ik 80 kilo. Ik was voor mijn doen niet helemaal tevreden over dit gewicht, maar het was verder geen issue. Er stond een live changing event te gebeuren, dus mijn gewicht, daar was ik helemaal niet mee bezig! Het viel me wel op dat ik al heel vroeg positiebroeken moest dragen omdat mijn buik onderin echt boller werd. En toen ik rond 7 weken de intake bij de verloskundige had, was ik al 6 kilo aangekomen. Maar, zo hoorde ik veel: je kunt in het begin een sprint maken en later weer een tijdje ‘stilstaan‘. Daar gokte ik dan maar op! Ik kon niet wachten tot ik zo’n mooie bolle buik had, zodat iedereen zag dat ik zwanger was!

Ik kwam 45 kilo aan tijdens mijn zwangerschap extreme gewichtstoename zwanger aankomen - Mama's Meisje blog

Extreme gewichtstoename tijdens zwangerschap

Die bolle buik, die kreeg ik vrij snel. Was het met 15 weken nog de vraag of ik nou zwanger of iets te dik was, met 18 weken was er echt geen twijfel meer mogelijk. Ik merkte dat het getal op de weegschaal ook behoorlijk meegroeide. Het schoot wel eens door mijn hoofd dat ik nog niet eens op de helft was en nu al zoveel aangekomen. Maar ik wandelde dagelijks minimaal een half uur (dat ideaalbeeld over hardlopen was allang verdwenen) en at gezond. Rond de 25e week bereikte ik de 100 kilo grens. Even slikken, maar ik zou over een paar weken vast even stilstaan. Gek vond ik het wel, want hoewel ik echt wel eens een koekje, chips of chocolade at, zat ik niet vreselijk te bingen en at eigenlijk heel gezond zoals ik altijd al deed. De verloskundige vroeg wel of ik vocht vasthield, maar tot dan toe had ik daar geen last van. Met 28 weken was ik weer 4 kilo gegroeid. Ik begon het nu zelf wat meer in de gaten te houden en moest voor de tweede keer op zoek naar positiekleding: alle broeken die ik had, pasten me niet meer…

Gewichtstoename tijdens zwangerschap extreem - Mama's Meisje blog

Onzeker door gewichtstoename tijdens zwangerschap

Begin mei was het eerste warme weekend van 2016. Temperaturen van 27 graden en het startschot van een boel ellende voor mij. Ik had een verjaardag en overdag de hele dag met mijn benen omhoog gezeten. Op het feestje heb ik gewoon op een stoel gezeten en op een gegeven moment ging ik naar huis, omdat ik het gevoel had dat mijn voeten uit elkaar knalden. Nog geen man overboord, want ik wist dat vocht vasthouden heel veel voorkomt tijdens de zwangerschap. Tijden de controle rond 33 weken was ik weer 4 kilo aangekomen. De teller stond inmiddels op 108 kg. Dat was dus plus 28 kilo en eerlijk gezegd vond ik het nu wel genoeg. Ik kreeg steeds vaker opmerkingen en dat in combinatie met hormonen: ik was zo onzeker als de pest. Gevolg: ik bleef heel veel thuis, want ik schaamde me gewoon voor hoe ik er nu uitzag. Ook klaagde ik toch alleen maar, ik zat mezelf in de weg. Dus liever zat ik de hele dag op de bank met mijn benen omhoog óf lag ik in bed om de dagen af te strepen.

Gewichtstoename extreem aangekomen tijdens zwangerschap ik kwam 45 kilo aan zwanger aankomen - Mama's Meisje blog

Rond 35 weken werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog. Ik had een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen vanwege dragerschap van GBS. Ik had voor de vierde keer blaasontsteking en de kuur sloeg niet meer aan, dus vandaar een vroege verwijzing. Ik liep netjes mijn controles af en kreeg op een gegeven moment harde buiken door die onbehandelde blaasontsteking. Toch maar een kuurtje! Door de kuur kreeg ik in het weekend last van mijn maag, waardoor ik me op maandag bij het observatorium meldde. Een uurtje aan de CTG en bloeddrukband en daaruit bleek mijn bloeddruk 145/90. Niet schrikbarend hoog, geen reden tot onmiddellijk handelen, wel tot om de dag controle vanwege het risico op zwangerschapsvergiftiging.

Extreem veel aankomen zwanger zwangerschap gewichtstoename hoeveel kilo 45 - Mama's Meisje blog

Zwanger en extreem vocht vasthouden

De gynaecoloog had mij natuurlijk niet in een eerder stadium gezien. Toen ik vertelde dat ik mijn gewicht een puntje van aandacht vond, werd daar in eerste instantie niet zo begripvol op gereageerd. Iedere zwangere vrouw komt aan, de een iets meer dan de ander… Mijn benen zaten helemaal vol vocht en het begon ook in mijn handen te zitten. In één weekend ben ik van 116 (vrijdag) naar 121 kilo (maandag) gegaan. De verloskundige van het ziekenhuis bij wie ik die maandag na het weekend op controle was, geloofde mij eerst niet. Nadat ik op de weegschaal had gestaan, zag ik haar wel bedenkelijk kijken. Ook zat mijn gezicht helemaal vol vocht, ik ‘kneep‘ zelfs met mijn ogen omdat er allemaal vocht omheen zat. Over vocht gesproken, tijdens die afspraak kwamen de waterlanders! Alles kwam eruit: dat ik heus wel wist dat iedere zwangere vrouw het helemaal zat was aan het eind, maar dat ik echt niet meer kon. Dat ik nu in een rolstoel geduwd werd en maar vol bleef lopen, balend dat mijn bloeddruk zo stabiel bleef. Ik kon de baby wel uit mijn buik kijken!

Eindelijk verlost!

Deze verloskundige regelde een afspraak met de opper-gynaecoloog. En ja hoor: zij ging akkoord met inleiding op 39 weken en 1 dag. Ik kon beginnen met aftellen. Op maandagochtend voordat we naar het ziekenhuis vertrokken voor inleiding, heb ik me voor het laatst gewogen: 124,3 kilo… Uiteindelijk is Suus op donderdag geboren en ben ik in die tussenliggende dagen nog meer volgelopen met vocht, met zwangerschapsvergiftiging tot gevolg. Maar het allerbelangrijkste is dat Suus gezond ter wereld is gekomen! In het nagesprek gaf de gynaecoloog aan dat ze er niet precies de vinger op kunnen leggen waarom ik zo extreem ben aangekomen. Waarschijnlijk heeft het met een extreme reactie op de hormonen te maken. Ook de kans op herhaling bij een eventuele volgende zwangerschap kunnen ze niet voorspellen. De kans op zwangerschapsvergiftiging staat hier los van: die is net als bij ieder ander die tijdens de eerste zwangerschap hiermee te maken heeft gehad, licht verhoogd.

Extreme gewichtstoename tijdens zwangerschap ik kwam 45 kilo aan - Mama's Meisje blog

Benieuwd welke gevolgen deze extreme gewichtstoename voor mijn lichaam heeft gehad? Ik vertel erover in deze blog. Ook ben ik erg benieuwd of er meer vrouwen zijn die zo extreem zijn aangekomen tijdens de zwangerschap. Was er bij jou een aanwijsbare oorzaak? Ik lees graag jouw reactie in de comments of op Facebook of Instagram

Liefs Karin