Van ‘geen groene vingers’ naar een kruisje in het vakje ‘geschikt’ als het gaat om planten verzorgen… Wie had dat gedacht?! Nou, ondergetekende kon nog geen cactus in leven houden maar inmiddels is mijn urban jungle redelijk uitgebreid. Waarom het nu wél lukt om mijn planten naar behoren te verzorgen? Ik verklap mijn geheim in deze blog…

Zelfs de cactus ging dood

Ken je die dingen nog? Een soort panty gevuld met graszaadjes en versierd als poppetje en als je ‘m water gaf, kreeg het poppetje een kapsel van gras. Toen ik een jaar of 8 was, had ik er zo één en ik was enorm druk mee. Iedere dag checkte ik of mijn grasplantje nog water nodig had, ik zorgde voor voldoende zonlicht én knipte de te lange stengels bij. Waar dat enthousiasme voor het verzorgen van groen gebleven is, dat vroeg ik me tien jaar later ook af. Ik werkte nota bene in het tuincentrum, maar zelf een plant in leven houden? Nou, dat was leuk geprobeerd maar zelfs de cactus ging dood… Geen idee waarom, maar het verloor al snel mijn interesse en hoewel ik planten in huis best heel gezellig vond staan, voldeed een fake variant ook prima. En dus kon je me voortaan vinden op de kunstplantenafdeling van IKEA. Lekker budget, dát zat er al wel vroeg in haha! Ze hebben jaren in ons huis gestaan en niemand die het zag. Ik ben nog steeds geen hoogvlieger, kan nog geen bos bloemen fatsoenlijk op een vaas zetten, maar toen ik vorig jaar weer eens een plant cadeau kreeg van mijn ouders, besloot ik er vol voor te gaan. Het moest en zou nu eens lukken om er één in leven te houden. Per slot van rekening lukt dat ook met drie kinderen, dus waarom een plant niet?!

geen groene vingers toch planten in leven houden - Mama's Meisje blog

Groene vingers: voorzichtig optimisme

Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus… Mijn missie was om die plant in leven te houden en dus gaf ik ‘m regelmatig water, hield ik ‘m in de gaten en dat ging helemaal niet goed. De plant werd heel geel, de blaadjes vielen uit en mijn eerdere gedachte van ‘geen groene vingers’ werd weer eens bevestigd. Zie je wel: planten in leven houden bleek gewoon niet mijn ding! Maar toen mijn zusje een keer bij me was, zei ze dat ik ‘m in een grotere pot moest zetten, minder vaak water moest geven én de plant op een ander plekje moest zetten. Zo gezegd zo gedaan en daarnaast raadde ze me ook aan om een app te downloaden: de Plantsome app. Gelukkig had ik het kaartje bewaard waarop de naam van de plant stond, die voegde ik toe aan ‘mijn planten’ in de app en iedere keer als de plant (oh nee, amigo heet dat in de app) weer water nodig had, kreeg ik een alert. Na vier maanden durfde ik het aan om er nóg een plant bij te kopen en ja hoor: ook deze plant leeft nog steeds. Laten we zeggen dat ik voorzichtig optimistisch werd, maar ik durfde nog niet te hoog van de toren te blazen…

action etagere budgettip budgetblogger mamablogger miniplantjes - Mama's Meisje blog

Mijn eigen urban jungle

Nou, inmiddels ben ik een stuk optimistischer en durf ik zelfs een voorzichtig kruisje in het vakje ‘geschikt’ te zetten bij het kopje ‘groenonderhoud’. Sinds ik mijn twee planten in leven heb weten te houden, is mijn eigen urban jungle namelijk flink uitgebreid! Ik heb inmiddels een hele verzameling en het staat enorm gezellig. Ik vulde zelfs de etagère van Action met miniplantjes, postte een foto op mijn interieuraccount Twents Huisje en kreeg er zo’n 1500 volgers bij doordat de foto werd gedeeld door Action en de Action fanpagina! Wel geef ik eerlijk toe dat ik voor de makkelijk te verzorgen plantensoorten ga: die uitdaging is al groot genoeg. Ik heb ze allemaal toegevoegd aan de app en hoewel ik het, ondanks de alerts, nog wel eens vergeet om ze water te geven, zien mijn amigo’s er nog steeds allemaal tevreden uit. En dat voor iemand die geen vetplant in leven kon houden… Vorige week kocht ik nog een grote kamerplant voor in de keuken en scoorde ik nieuwe potjes voor de cactussen en de pannenkoekplant. Ook staat er nu een fles Pokon in de kast, lekker professioneel hoor! Vraag me niet naar plantennamen of verzorgingstips, maar ik ga er stiekem best goed op dat het me nu wél lukt om planten te hebben en dat allemaal dankzij een app. Dat is dan ook de enige tip die ik je geef in deze blog: heb je ook planten struggles, maar droom je er stiekem van om een #plantmom te worden? Koop een makkelijke plant, gebruik die app en je zult zien dat het begin van een verzameling is geboren!

Hoe zit het met jouw groene vingers? Gaat planten in leven houden jou net zo zwaar af als mij destijds of draai jij je hand er niet voor om? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1