Over slaapritmes, toonladders oefenen en baby-serenades

Slapen, ik ben er gek op. Van alle materialistische zaken in ons huis is ons bed mijn grote favoriet. Voor ik kinderen kreeg kwam ik ook met gemak aan de gemiddelde 8 uren slaap per nacht. Sterker nog, ik had ze nodig om een beetje normaal te kunnen functioneren. Je hebt mensen die het prima doen op minder slaap maar ik ben daar dus niet een van. Toen ik zwanger was van Elin heb ik me dan ook serieus wel eens afgevraagd hoe ik dat zou gaan doen?!

Nou had ik me wel enigszins ingelezen en ik wist dat de eerste weken het zwaarst zouden zijn wat betreft de korte nachten. Veel baby’s draaien dag- en nachtritme dan namelijk nog om dus daar had ik me dan ook echt op ingesteld. De eerste weken waren de nachten inderdaad best wel, ahum, kort en veel jonge ouders zullen het herkennen: slaapdronken een luier verschonen, op zoek naar een schone romper vanwege ‘een ongelukje’ en heeft ze nou 2 of 3 voedingen gehad? Gelukkig schrijf je als ‘new-born’ ouders op verzoek van de kraamzorg alles keurig op in een boekje zodat we het aantal voedingen toch goed konden bijhouden en je wordt ook heel bedreven in het slaapdronken luiers verschonen en kleertjes zoeken.

Daarbij, met Elin hadden we geluk. Zij had al snel het dag-nachtrimte te pakken en sliep met 7 weken door van 23.00 tot ongeveer 07.00 uur en vanaf een maand of 5 het klokje rond. Een luxe-baby. Ze is ook altijd een goede slaper gebleven (lijkt op haar moeder). Noem het dom, noem het naïef maar toen ik zwanger raakte van Lieke heb ik er nooit bij stil gestaan dat het ook wel eens heel anders zou kunnen gaan.

Laat ik dit voorop stellen: Lieke is een heerlijk kind. Ze is enorm vrolijk en lacht en kraait veel. Ze vindt het heerlijk om haar stem te ontdekken en doet dan ook veel en luid. Dag en nacht. Nou wonen wij in een oud en gehorig huis en de kleine dame heeft een dusdanig luide stem dat ze met haar kleine serenades iedereen in huis wakker houdt. We hebben alles geprobeerd; extra flesjes, bij ons op de kamer slapen, op haar eigen kamer slapen, inbakeren, lichtje aan, lichtje toch maar weer uit, andere slaapzak, bedje verplaatsen…niets hielp. Ze bleef heel vaak wakker worden en kon dan moeilijk weer in slaap komen.

Toen Lieke 4 maanden was begon het echt uit de hand te lopen. Ja, baby’s zijn veel wakker en de korte nachten horen erbij maar Lieke werd wekenlang, nacht na nacht letterlijk ieder uur wakker en begon dan vrolijk te lachen en te gillen om vervolgens weer een kleine 20 minuten te slapen. Iedereen in huis had slaapgebrek. Elin was op zijn zachtst gezegd ‘not amused’ en mijn man en ik liepen ook echt op ons tandvlees (zelfs de katten leken wallen te hebben). We pakten alle uurtjes slaap die we konden pakken en lagen bijna iedere avond tegelijk met de kids op bed. Toch was dat niet genoeg want we konden gewoon niet in een diepe slaap komen omdat Lieke tegen die tijd weer vrolijk toonladders begon te oefenen.

Ik had overdag last van oorsuizen, hoofdpijn, vergeetachtigheid en slecht zicht en daarbij  was ik inmiddels ook weer aan het werk dus echt lekker liep het allemaal niet. Control-freak als ik ben ging ik de uurtjes slaap die we wel kregen tellen en raakte vervolgens in een soort van paniek toen we wekenlang maar 4-5 uurtjes sliepen en dan ook nog eens niet aaneengesloten. Kraamtranen heb ik met Lieke niet echt gehad maar in de maanden na haar geboorte heb ik dat goed ingehaald kan ik je vertellen. Mensen vonden dat ik er slecht uitzag (joh) en er hoefde maar ‘dit’ te gebeuren of ik barstte in tranen uit. Toen zijn we, hoe zakelijk het ook klinkt, nachtdiensten gaan draaien. Mijn man de ene nacht en ik de andere nacht. Op het punt dat Lieke echt weer veel lawaai ging maken dan toch maar met haar naar beneden om zo de rest van het huis nog wat rust te gunnen. Wat was ik blij met mijn oordoppen…En bij deze het allerdiepste respect voor de alleenstaande ouders onder ons die dus niet even kunnen afwisselen! En hoe doen ouders van een meerling dat in vredesnaam?!

Op dit moment is Lieke bijna 6 maanden en nog steeds niet een vaste slaper. Ze wordt gemiddeld nog 3 keer per nacht wakker maar valt dan nadat we haar speentje weer hebben gegeven redelijk snel weer in slaap. Ook zijn er heel af en toe nachten bij dat ze doorslaapt en dat is dan echt een cadeautje. Ik heb het hele ‘uurtjes slaap tellen’ compleet losgelaten en zie wel hoe de nacht komt. Korte nachten horen bij kleine kindjes en zelfs als beide dames doorslapen word ik van ieder geluid wakker (oerinstinct?) maar stiekem hoop ik wel dat nachten van (een soort van) doorslapen langzaam (ok, heel snel mag ook) de onderbroken nachten gaan overnemen. De 8 uren slaap behoren sinds ik moeder ben tot een grijs ver verleden maar ik ben tenslotte moeder en er wordt niet voor niets gezegd: moeder is het meervoud van moe!

Plaatje Slaap Kindje Slaap

Bron: afbeelding