Tijdens onze vakantie in Friesland genoten we van verschillende leuke uitjes in deze prachtige provincie. Op zoek naar inspiratie over wat je allemaal kunt doen in Friesland met kinderen? De kinderuitjes in deze blog vonden wij het leukst!

Low budget uitjes in Friesland

In de herfstvakantie van 2019 publiceerde ik een lijst met gratis en low budget uitjes in Friesland. Ik ben geboren in Sneek en heb daar zo’n 11 jaar gewoond. Inmiddels ben ik zelf moeder van drie jonge kinderen en vind ik het geweldig dat ik de kans krijg om mijn kinderen te laten zien waar ik ben opgegroeid. Tijdens onze vakantie in Friesland planden we voor iedere dag een leuk uitje. Het ene meer budgetproof dan het andere, maar ik vond ze allemaal geweldig! En de moeite waard om te delen, dus mocht je nog op zoek zijn naar inspiratie over wat je allemaal kunt doen in Friesland met kinderen? Check deze kinderuitjes!

Pannekoektrein in Marrum ervaring review beoordeling glutenvrij - Mama's Meisje blog

De Pannekoektrein in Marrum

In de blog met budget uitjes in Friesland schreef ik al dat de Pannekoektrein in Marrum met stip op 1 op onze to visit list stond. Deze vakantie kwam het er dan van: we reserveerden een tafeltje en dat was ontzettend leuk. Bij aankomst mochten we ons melden aan het loket, waar we een treinkaartje kregen die refereerde naar onze bestelling. Het terrein is ingericht met 2 treinstellen die op een stuk spoorrails staan en dienst doen als restaurant. De treinen rijden dus niet, maar dat maakt het feest niet minder groot! De conductrice knipte onze kaartjes en in een bijzondere menukaart lazen wij over de ‘dienstregeling’: alle verschillende pannenkoeken die op het menu staan. Onze oudste dochter volgt een strikt glutenvrij dieet in verband met coeliakie en ook met haar dieetwensen werd rekening gehouden. We hebben heerlijk gegeten, de kinderen vonden het geweldig en de coupé was sfeervol ingericht. Aan ieder detail is gedacht: van de bijzondere menukaart tot de bestekbakjes en van de schenkkannen met suiker en stroop tot de pet en jas van de conducteur. De ouderwetse koffers in de coupé maakten het plaatje compleet! Na het eten hebben we op het terrein rondgekeken: de kinderen speelden in de kleine speeltrein, er was een bijzonder ingericht toilet (dus iedereen moest ineens nodig) en binnen namen we een kijkje in het oude station. Uit eten werd een hele beleving, de kinderen hebben het als een avontuur ervaren en de bezoekduur van dit alles was precies goed voor de aandachtsspanne van onze meiden.

Tarief: geen entree, je bestelt van de menukaart.
Parkeren: gratis
Adres: De Pannekoektrein, Perron 1, Station Marrum, Stasjonswei 24, 9073 GJ  Marrum

CHECK HIER EEN OVERZICHT MET MEER TREINUITJES IN NEDERLAND!

sloep huren in Sneek aanrader tip review sneek en meer varen in sneek - Mama's Meisje blog

Friesland met kinderen: sloep huren in Sneek

Hoe kun je je vakantie in Friesland met kinderen nou beter doorbrengen dan op het water? Als kind heb ik heel wat zonnige dagen op de boot doorgebracht en ik vond het dan ook geweldig dat ik deze ervaring nu met mijn gezin kon delen. We werden door Sneek & Meer uitgenodigd om een middag te varen met een sloep. Dus pakten we een koelbox in met lekkers, smeerden ons goed in met factor 50 en maakten ons klaar voor een middagje varen in Sneek! Bij aankomst lag de boot al klaar en na een heldere uitleg konden we vertrekken. Er waren zwemvestjes beschikbaar voor de kinderen en mijn vader bestuurde de boot. Ideaal, want hij kent de omgeving en heeft al heel wat gevaren in Friesland. Alhoewel een vaarbewijs verder niet nodig is, want de sloepen van Sneek & Meer zijn makkelijk te besturen: het werkt hetzelfde als in een auto. Aan boord was een 12V aansluiting, dus we konden onze elektrische koelbox aansluiten en hebben ruim 3 uur genoten. Door de elektische motor maakt de boot weinig geluid en door de aanwezige kussens zaten we erg comfortabel. We voeren eerst door het centrum van Sneek en maakten daarna koers richting IJlst. Onze kinderen hebben hier enorm van genoten, waren zelfs een beetje boos toen het varen erop zat… De ontspanning, het ultieme vakantiegevoel en de vrijheid, maar ook het verkennen van de omgeving vanaf het water: wat ons betreft is een sloep huren in Sneek een enorme aanrader!

Tarief: vanaf €55, check de website voor meer prijsinformatie!
Parkeren: gratis
Adres: Sneek & Meer, Douwe Hiddesstraat 5, 8603 EV  Sneek

makkum strand met kinderen ervaring review beoordeling - Mama's Meisje blog

Dagje strand bij Makkum

Nog zo’n locatie waar ik als kind regelmatig te vinden was: Makkum Beach! ‘Vroeger’ waren daar nog redelijk eenvoudige faciliteiten terwijl het tegenwoordig een complete vakantiebeleving is. Toch kan het niet in je planning ontbreken als je vakantie in Friesland met kinderen viert. Op rustige dagen is parkeren geen punt, maar wij gingen natuurlijk in de zomervakantie en op die mooie zonnige dag was het DRUK! Toch vonden we een plekje en na een kwartiertje lopen installeerden we ons hele hebben en houwen. De kinderen hebben genoeg aan zwembandjes, een schep en een emmer: speelplezier gegarandeerd! Het grote voordeel van een dagje strand bij Makkum is dat het water heel langzaam afloopt qua diepte. Daardoor heb je de eerste 5 meter sowieso het niveau ‘pierenbadje’ en duurt het als volwassene wel zo’n 20 meter voordat je er tot je middel in staat. Met recht een kidsproof strandbezoekje dus, ook vanwege de aanwezige toiletten en horecapunten. Er zitten diverse lunchrooms, restaurants, snackbars en winkels op het Makkum Beach resort en de boulevard geeft je een extra dosis vakantiegevoel. Maar je hoeft echt niet alleen naar Makkum te gaan om te zwemmen: in het voor- en najaar kan een wandeling over het strand ook perfect zijn!

Tarief: gratis
Parkeren: gratis
Adres: Strand Makkum, De Holle Poarte, 8754 HC  Makkum

Friesland met kinderen deze kinderuitjes vonden wij het leukst! Bakfiets huren in Friesland - Mama's Meisje blog

Fietsen langs het IJsselmeer

Nog zo’n actief uitje dat we op een simpele manier kidsproof maakten: fietsen langs het IJsselmeer! Via Google kwam ik terecht op de website van ’t Fietshoekje, waar je fietsen kunt huren in Oudemirdum. We huurden er een bakfiets met twee zitplekken, uitgerust met drie willen én elektrisch. Daarnaast huurden we een gewone e-bike met een kinderzitje en zo gingen we op een zonnige ochtend op pad. Bestemming: Stavoren. Dit ligt op een kleine 15 kilometer van Oudemirdum en hoewel er meerdere routes mogelijk zijn, kozen wij ervoor om langs de zeedijk te fietsen. Het waaide flink, dus die e-bikes waren een verademing, maar de kinderen hebben ontzettend genoten. In Stavoren lunchten we bij Het Frietje van Stavoren, waar ook een glutenvrije bestelling geen enkel probleem is. We combineerden deze fietstocht met een bezoekje aan familie, maar buiten dat is Stavoren een mooi stadje om doorheen te wandelen en te fietsen. Er zijn een aantal winkeltjes, je kunt er op diverse punten terecht voor een hapje en een drankje, er is een leuke speeltuin vlakbij de Oude Haven en er is strand! Daarnaast is de omgeving van Oudemirdum ook erg geschikt om te fietsen en met zo’n bakfiets gaat dat enorm makkelijk. De meiden hebben hun ogen uitgekeken en dat zonder moe te worden van het trappen. Laat dat maar aan papa en mama over!

Tarief: een fiets huren is al mogelijk vanaf €7 per dag. Check de prijslijst op de website voor meer informatie.
Parkeren: gratis
Adres: ’t Fietshoekje, Fonteinwei 1, 8567 JT  Oudemirdum

Weekoverzicht Onze vakantie in Friesland Mamas Meisje blog

Kinderuitjes in Friesland op onze to visit list

Hoewel onze vakantie in Friesland met kinderen al gevuld was met allerlei hotspots en activiteiten, hadden we niet genoeg tijd om alles te doen. Dit zijn de kinderuitjes in Friesland op onze to visit list. Hopelijk kunnen we die volgend jaar afstrepen!

 • Speelboerderij Boer Bart: met recht één van de low budget uitjes in Friesland waar ik het meest nieuwsgierig naar ben! Kinderen kunnen zich op Speelboerderij Boer Bart een dagje onderdompelen in het boerenleven. Rondrijden op traptrekkers, spelen met water, zand en gras, kalfjes voeren en eieren rapen: niet alleen erg leuk, maar ook leerzaam. Er is horeca aanwezig met een kleine, maar smakelijke kaart en terwijl de kinderen spelen, kunnen de ouders van een afstandje genieten. Voor 2 kinderen inclusief ouders/verzorgers betaal je €10 entree, voor ieder volgend kind van 1 t/m 10 jaar betaal je €5 extra. Wij willen hier graag nog eens naartoe!
  • Speelboerderij Boer Bart, Schoterweg 26, 8462 TD  Rotstergaast
  • Geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur.
  • Reserveren is wenselijk. Check de website voor meer informatie.
 • Veerboot Stavoren – Enkhuizen: ik heb ‘m zelf al afgevinkt als kind, maar zou het geweldig vinden om met mijn gezin nog eens de veerboot van Stavoren naar Enkhuizen te pakken. Deze boot brengt je in een uur en 20 minuten (enkele reis) naar Enkhuizen en vertrekt in het hoogseizoen drie keer per dag. Een bezoekje aan Enkhuizen kan gecombineerd worden met het Zuiderzeemuseum of Sprookjeswonderland. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk om naar Stavoren te varen, hierboven las je al wat daar te zien en doen is. Aan boord is een bar waar warme en koude dranken en koek of een gebakje verkrijgbaar zijn. Het is mogelijk om een fiets mee te nemen. Vanwege de landelijke maatregelen is het aantal beschikbare plaatsen beperkt, dus is het alleen mogelijk om e-tickets via de website aan te schaffen.
  • Opstappunt Stavoren: Stationsweg 7, 8715 ES  Stavoren
  • Opstappunt Enkhuizen: Tritondam 3, 1601 GT  Enkhuizen
 • Pluktuin de Bascule: Vlakbij Sneek, in Hommerts, vind je Kwekerij de Bascule die over een eigen pluktuin beschikt. Wij zijn dit voorjaar voor de tweede keer bij een pluktuin geweest en de kinderen vonden het fantastisch. Vandaar dat een bezoekje aan deze pluktuin niet kan ontbreken tussen de kinderuitjes in Friesland op onze to visit list. Bij de Bascule krijg je een mand en een schaar mee, waarna je samen met je kindje(s) op zoek kunt gaan naar prachtige bloemen. Van de geplukte bloemen kan, indien wenselijk, na afloop een veldboeket worden gemaakt. Daarnaast zijn er ook een groente- en een kruidentuin én pompoenen en vaste planten verkrijgbaar. Het assortiment wisselt per seizoen (check de website om te zien wat er te plukken valt) en de pluktuin van de Bascule is geopend van maart tot en met oktober. Een afspraak maken is niet nodig.
  • Pluktuin de Bascule, Jeltewei (tegenover nr. 114), 8622 XS  Hommerts
  • Openingstijden: van maart t/m oktober van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur.
  • Een plukboeket van 13 bloemen kost €6, voor een royaal plukboeket van 26 bloemen betaal je €12.

Friesland met kinderen: heb jij al eens één van bovenstaande kinderuitjes in Friesland ervaren? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Eén uitje uit dit overzicht is commercieel: disclaimer