“Wow, jij bent helemaal bij met je fotoalbums! Hoe doe je dat?!”. Na de blog over de mega Albelli korting, besloot ik weer eens achter m’n toetsenbordje te kruipen. Deze keer deel ik mijn tips over fotoboeken bijhouden: iets met achterstanden wegwerken, digitale foto’s ordenen en zorgen dat de herinneringen veilig bewaard blijven. Lees maar mee!

Budget fotoboeken tip

Vorige maand schreef ik over mijn favoriete budget fotoboeken tip: de kortingscode voor gratis extra pagina’s die meerdere keren per jaar bij Albelli loopt. De blog werd gigantisch vaak gelezen en naar aanleiding van de veelgestelde vragen, besloot ik weer eens achter m’n toetsenbordje te kruipen. Onder moeders blijkt het namelijk nogal een lastig ding te zijn: fotoboeken bijhouden. Echt zo’n ding dat je wel heel graag zou willen doen, maar laat liggen tot je je realiseert dat je kind inmiddels 5 jaar is en je het babyalbum nog niet eens hebt afgemaakt… Oeps! Maar hé: no shame in the mom game want we weten allemaal dat moeders al zovéél hebben om aan te denken en te moeten doen. Ik zal wel de laatste zijn die hier wijzend met haar vingertje gaat zitten roeptoeteren wat andere moeders moeten. Aan de andere kant: als je nooit begint, komt er ook geen album dus als je dat graag wilt veranderen, dan is het NU tijd voor actie. Je kind zal later vast héél blij zijn met die albums gevuld met kiekjes van vroeger. Daar kan helemaal niets tegenop! En het wordt een stukje makkelijker met mijn tips. Jij draait er straks je hand niet meer voor om!

hoogste korting albelli tip besparen budget mamablogger Mamas Meisje blog

Digitale foto’s ordenen

Wie mij al langer volgt, weet vast wel dat ik een keer in totale paniek schoot toen bleek dat mijn verwisselbare schijf een heleboel mappen met kinderfoto’s had verwijderd. Gewoon weg, foetsie! Ik heb gejankt als een klein kind, want als er iets onbetaalbaar en onvervangbaar is, dan zijn het wel foto’s. Uiteindelijk kwam alles goed, maar ik heb mijn lesje wel geleerd. Sindsdien heb ik meerdere back ups en vertrouw ik niet op alleen een cloud of iets dergelijks. Mijn eerste tip is dus om regelmatig je smartphone of camera leeg te halen en foto’s op te slaan op een externe schijf zoals deze Portable SSD die ik ook heb. Het liefst meerdere, zodat je niet alles kwijt bent als er een schijf crasht. En om een beetje overzicht te houden tussen alle bestanden, kun je digitale foto’s ordenen op de manier die het fotoboeken bijhouden vergemakkelijkt. Ik maak bijvoorbeeld fotoboeken van verjaardag tot verjaardag: per levensjaar van mijn kids. Op die manier orden ik ook de foto’s:

Digitale foto's ordenen tips - Mama's Meisje blog

In deze mapjes staan alle foto’s die ik heb gemaakt gesorteerd op kind – levensjaar – maand. Als er dus foto’s zijn waar ze met z’n tweeën of drieën op staan, kopieer ik die foto’s naar de mapjes van alle drie de kinderen. Elk kind heeft dus een eigen fotocollectie. Als ze later groot zijn, krijgen ze van mij die digitale mapjes op een externe schijf mee. Maar ik maak natuurlijk óók albums en daarvoor maak ik een selectie uit alle gemaakte foto’s. Onder ieder maandmapje, bijvoorbeeld ‘april 2021’, staat daarom een map ‘fotoalbum’. Daar kopieer ik de foto’s naartoe die ik in het album zet en vervolgens hang ik daar weer een mapje onder met de naam ‘bewerkt’. Ik maak bewerk de foto’s namelijk bij op belichting, helderheid en soms op kleur (verzadiging). En er zijn ook foto’s bij die ik heb bewerkt met de presets die ik ook voor Instagram gebruik. Op die manier kan ik in Albelli alles uit de ‘bewerkt’ map halen voor die betreffende maand en de geselecteerde en bewerkte foto’s in één beweging in het fotoboek zetten. Lekker overzichtelijk!

Sorteer tips

Natuurlijk realiseer ik me dat als je een gigantische achterstand hebt, het een enorme klus is om die digitale foto’s te ordenen. In dm’s die ik op Instagram ontving, vertelden sommige vrouwen wel tienduizenden foto’s op hun smartphone te hebben staan die ze allemaal nog moesten uitpluizen. Gigantisch veel werk, maar niet onmogelijk. Wat je kunt doen om enigszins wegwijs te worden tussen ál die bestanden, ze veilig te stellen en de achterstand niet verder op te laten lopen, is het volgende:

  • Hoe je je foto’s ook ordent: zorg ervoor dat je een systeem aanhoudt waar je naderhand ook nog wegwijs in bent. Zo sorteer ik de kinderfoto’s per kind op levensjaar, maar je kunt natuurlijk ook je foto’s per jaar sorteren en daarin een verdeling maken. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden: kies voor een systeem dat voor jou het beste werkt!
  • Stel je voor, je plugt je smartphone in op je computer en wordt overdonderd door de hoeveelheid foto’s en filmpjes die erop staan. Hoe ga je dit allemaal sorteren?! Begin met het kopiëren van de bestanden naar een map op de laptop, maar liever nog naar een externe schijf. Verwijder de bestanden nog niet van je smartphone: doe dit pas als je zeker weet dat je één of meerdere back-ups gemaakt hebt.
  • Alle bestanden staan nu in één grote map. Tijd om ze te verdelen in kleinere mappen! Begin met sorteren op jaartal: maak nieuwe mappen aan met de verschillende jaartallen en zorg vervolgens dat je je bestanden op chronologische volgorde zet. Als je Windows gebruikt, doe je dat door naar de juiste map in Afbeeldingen te gaan, vervolgens naar ‘Beeld’ – ‘Sorteren op’ – ‘Datum’. Staat de meest recente foto nu helemaal bovenaan? Herhaal dan de stappen: als het goed is staat de minst recente foto nu bovenaan. Je kunt nu alle bestanden per jaartal naar de juiste map verslepen.
  • Alle bestanden verdeeld onder de juiste jaartal-mapjes? Dan kun je verder ordenen door ze bijvoorbeeld per maand of per gebeurtenis (bijvoorbeeld ‘vakantie Spanje’) te ordenen. Nogmaals: doe dit op een manier die jij het handigst vindt.
  • Wees niet te benauwd om de ‘delete’ knop te gebruiken: door het gebruik van onze smartphones maken we vaak een hele serie foto’s van één moment. Gooi mislukte of onnodig dubbele foto’s direct weg, dit neemt alleen maar ruimte in. Je kind heeft later ook niets aan 54 bijna identieke foto’s van toen ze ging schommelen in het speeltuintje op de hoek. Op mijn iPhone zit een functie waarmee ik de foto’s kan voorzien van een hartje (als in: ‘favoriet’). Mocht dit bij jouw smartphone ook het geval zijn, dan kun je natuurlijk ook eerst alle foto’s die je wilt bewaren, markeren. Om vervolgens nog op je smartphone alle overbodige bestanden weg te gooien. Het is maar net wat jij prettiger vindt werken.
  • Alles gesorteerd? Ready to vul dat fotoalbum! Je wordt vast al duizelig bij het idee, maar misschien kun je een soort to do list maken waarbij je bijvoorbeeld één maand per dag af probeert te strepen. Dan ben je een kleine twee weken bezig met één jaaralbum. Het is wel even doorbijten, maar voor een goed doel!
  • Of dit veel werk is? Gigantisch veel! Nadat je al die duizenden bestanden eindelijk gesorteerd en geordend hebt, weet je één ding zeker: dit laat je nóóit meer zo uit de hand lopen. En die foto’s staan nu veilig, dus de beelden van de jeugd en het opgroeien van je kind zijn precies waar ze wezen moeten. Top! Komen we dus meteen op het volgende puntje!

maandelijks fotoboeken bijhouden foto's ordenenen sorteren babyalbum maken beste fotoalbum tips ervaringen - Mama's Meisje blog

Maandelijks fotoboeken bijhouden

Achterstand weggewerkt? Applausje voor jezelf! Om nieuwe achterstand te voorkomen, is ‘bijhouden’ het toverwoord. En ik spreek uit ervaring, want foto’s ordenen doe ik al tijden heel braaf iedere maand. Maar ze vervolgens in een fotoalbum zetten, dát was iets lastiger. En dus werd ik pas op scherp gezet als die grote kortingsactie weer bij Albelli verscheen. Zat ik ook avonden lang tot laat nog foto’s te bewerken en die albums te vullen omdat ik die korting niet wilde mislopen. Dat kan relaxter, dat móét relaxter want met drie kinderen heb ik heel wat albums te vullen. En het is niet dat ik verder niets te doen heb. Met een nieuw jaar kwamen er nieuwe persoonlijke doelen en één daarvan is ‘maandelijks fotoboeken bijhouden’. Inclusief afstreeplijstje in mijn doelenboekje. Jep, ik ben streng voor mezelf, maar ik wéét dat ik mezelf achteraf dankbaar zal zijn. En jij ook, want het is fijn om maandelijks even een half uurtje of uurtje te gaan zitten om de foto’s van de afgelopen maand te sorteren, eventueel te bewerken en direct in het album te zetten. Véél fijner dan drie avonden tot laat door te halen terwijl je eigenlijk helemaal geen tijd hebt, maar je die vette korting niet mis wilt lopen. Of het maar weer laat zitten en in the end nog geen foto’s hebt gesorteerd en geen album hebt voor je oogappeltje(s). Oh, en for the record: je móét natuurlijk helemaal niets, fotoalbums voor je kinderen zijn niet een verplicht onderdeel van het moederschap ofzo. Alleen wat aan het einde van de rit overblijft, zijn de herinneringen. Het is toch geweldig als je die verzorgd en wel aan je kind kunt meegeven? Ben je trouwens benieuwd naar de opmaak en details over hoe ik mijn Albelli albums maak? Check dan even de blog over de budgettip (staat bovenin deze blog gelinkt), daar staat alles in. Succes!

Staat ‘fotoboeken bijhouden’ al op jouw maandelijkse prioriteitenlijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer