Waar ging ons geld naartoe en wat zijn de aandachtspunten om financieel fit aan het nieuwe jaar te beginnen? De laatste maand van 2023 is begonnen: het perfecte moment om me te buigen over onze financiën. Dit zijn onze budget to do’s voor december!

Overzicht in onze financiën

De decembermaand is begonnen, tijd om de balans op te maken! Waar gaven we ons geld aan uit in 2023? Jaren geleden begon ik met het bijhouden van een huishoudboekje in Excel. Dit geeft ons nog steeds een heleboel inzicht in waar ons geld naartoe gaat. December is voor mij hét moment om me te buigen over onze geldzaken. Ja, je leest het goed: in huize  Mama’s Meisje ben ik chef budget en houd ik onze administratie bij. Vond ik vroeger niks aan, tegenwoordig ligt dat totaal anders! Het is voor mij een hele leuke uitdaging om te besparen, budgetten te beheren en me hiermee bezig te houden. Dit kun je natuurlijk op iedere dag van het jaar uitpluizen, maar in december bereid ik me graag voor op het nieuwe jaar. Waar kunnen we op besparen? In het nieuwe jaar gaan er weer dingen veranderen en om goed voorbereid aan het nieuwe jaar te beginnen, formuleerde ik de volgende budget to do’s voor december:

Financieel fit aan het nieuwe jaar beginnen onze budget to do's voor december - Mama's Meisje blog

Zorgverzekering checken

Waar ik twee jaar geleden in jubelstemming was omdat ik – na jarenlang hoog verzekerd te zijn geweest vanwege zwangerschappen en bevallingen (lees: drie keer een keizersnede) in het ziekenhuis – onze zorgverzekering kon oversluiten voor een flink lagere premie per maand, werd dat enthousiasme vorig jaar al de kop ingedrukt. In 2023 gingen we meer betalen voor zorg. Ook in 2024 gaat de zorgpremie flink omhoog. Ik weet niet zeker óf we gaan overstappen, maar het puntje ‘zorgverzekering checken’ staat standaard op mijn lijstje met budget to do’s in december. Vorig jaar ben ik op het allerlaatst nog overgestapt naar een andere verzekeraar, wat me toch weer €8 premie per maand scheelde voor nagenoeg dezelfde dekking. Klinkt als weinig, maar ook kleine bedragen (be)sparen draagt bij aan financieel fit blijven! En 12 keer €8 is toch weer een besparing van €96 per jaar, dus tel uit je winst.

Buffer vergroten

Onze buffer is in 2023 eerst flink gestegen, toen flink gedaald en inmiddels zijn we weer redelijk ‘op peil’. Dé reden van die flinke daling is natuurlijk de aanschaf van onze occasion: een prachtige gezinsauto omdat onze vorige auto echt totaal afgereden was. We hikten hier al een tijdje tegenaan, waren ons al flink aan het oriënteren en twijfelden enorm. Het is gewoon zo’n smak geld die je in één keer uitgeeft, je kunt dat meer één keer doen en het is absoluut niet budgetproof, haha. Hard voor gewerkt, lang voor gespaard en best wel even buikpijn van gehad, maar in mei was het zover! Ondanks dat het stiekem best wel even pijn deed in de portemonnee, zijn we nog iedere dag blij met de keuze die we gemaakt hebben. We kochten een echte familieauto: een middelgrote SUV met plek voor drie autostoeltjes op de achterbank en een ruime kofferbak voor vakanties en weekendjes weg. We kochten ‘m bij een hele betrouwbare garage waar we al jaren klant zijn en hoewel het echt een flinke aanslag op onze buffer was, hebben we in de resterende maanden van dit jaar weer behoorlijk bij kunnen sparen. Maar we willen onze buffer in 2024 verder vergroten om financieel fit te blijven, dus neem ik onze budgetten en dergelijke altijd onder de loep in december. Aangezien alles flink duurder is geworden, kleine bedragen sparen soms toegankelijker is voor ons dan honderden euro’s extra per maand en we vast nog wel ergens op kunnen besparen, ga ik hier altijd even goed voor zitten. Tel daarbij op dat Erik een nieuwe baan heeft en daardoor onze inkomsten weer veranderen en je snapt: er is werk aan de winkel!

boodschappen budget buffer bepalen - Mama's Meisje blog

Boodschappen uitgaven

Ook de boodschappen uitgaven bleven in 2023 stijgen. Qua budget hakte dat er ook weer flink in, zéker met een duur glutenvrij dieet. Ieder weekend maak ik een weekmenu waarbij ik zoveel mogelijk rekening houd met de aanbiedingen. Ik spit de folders toch al door om de wekelijkse Foldertips op mijn Instagram story’s te plaatsen, dus twee vliegen in één klap. Eind 2022 besloot ik AH Premium te nemen en in deze blog lees je meer over onze ervaringen, ook hoeveel we bespaarden in een half jaar tijd. Ik heb ‘m kosteloos verlengd, hoe je dat doet lees je in diezelfde blog :) Om financieel fit te blijven, neem ik onder andere ons boodschappenbudget onder de loep. Hoeveel gaven we in 2023 uit aan boodschappen? Is het huidige budget nog toereikend of moet ik iets aanpassen?

Financieel fit: hulpmiddelen

Het is altijd best even een werkje om alles overzichtelijk te krijgen voor een heel jaar, maar we blijven financieel fit dankzij deze hulpmiddelen:

  • Ons huishoudboekje hield ik in Excel bij. Erik is daar handig in, ik typte alleen de kolommetjes vol, maar hij gaat alles bij elkaar optellen per categorie enz. Daardoor zijn alle inkomsten en uitgaven in één keer duidelijk voor het hele jaar.
  • Begin september kocht ik een nieuwe cursus bij PorteRenee over het sneller bereiken van je spaardoelen. Deze cursus willen we samen gaan doen in december. Ik kocht er ook een spaardoeltracker bij, benieuwd of deze cursus en dit blad ons gaan helpen!
  • We hebben de vorig jaar gekochte Money Planner van PorteRenee in 2023 niet iedere maand gebruikt, dus nog enkele maanden open staan. Dit is een planner die je stap voor stap helpt om weer baas over je geld te worden en is voorzien van handige tips & tricks. Ik ga ‘m in de eerste maanden van het nieuwe jaar weer gebruiken om de boel op scherp te zetten en goede financiële start te maken in het nieuwe jaar.

Hoewel ik hier meerdere avonden voor wil gaan zitten, vind ik het helemaal geen straf om met onze financiën bezig te zijn. Ik schreef al eerder over mijn persoonlijke spaardoelen voor dit jaar en zal ook weer een nieuw lijstje formuleren voor het nieuwe jaar, plus verder uitweiden over onze digitale spaarpotjes voor 2024. Leuk om mee bezig te zijn!

Heb jij ook budget to do’s voor de laatste maand van het jaar op de planning staan om financieel fit aan het nieuwe jaar te beginnen? En welk onderwerp houdt jou het meest bezig als het om geld gaat? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog