Drie maanden geleden vergeleek ik het dagmenu van Suus met de richtlijnen van het Voedingscentrum. Inmiddels zijn we weer wat verder en is er een heleboel veranderd. Tijd voor een update dus! Ik deel vandaag het eetschema van Suus (15 maanden).

Van mondjesmaat naar veelvraat!

In het eetschema rond Suus haar eerste verjaardag vertelde ik dat ze vooral nog erg moest wennen aan stukjes en dat ze nog vrij kleine porties at. Inmiddels is dat echt helemaal anders! De benauwdheid waar Suus heel lang last van heeft gehad, is nu gelukkig al een tijdje onder controle. Ze gebruikt nog wel 4 inhalaties (van 2 varianten) per dag, maar daarmee is het stabiel en heeft ze al een paar maanden geen luchtweginfectie of ‘ratelende‘ ademhaling gehad. Dit heeft ook een geweldig effect gehad op het eten: ze heeft de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken!

Eetschema 15 maanden1

Mama was iets te voorzichtig

Omdat ze zich zo vaak verslikte in de grotere stukken door de hoeveelheid slijm en die lastige benauwdheid, was ik erg voorzichtig met het geven hiervan. Ook lette ik met bepaalde gerechten op dat ik voor Suus een aparte portie maakte, bijvoorbeeld zonder bepaalde kruiden omdat ik dacht dat het misschien te pittig was. Het keerpunt was toen we een paar nachtjes bij familie logeerden. Er stond kip tandoori op het menu, een vrij pittig gerecht (vooral als je het nog nooit gegeten hebt als 1-jarige). Ik had voor Suus dus een beetje aardappel-vlees-groente maar toen ze dat op at en wij nog zaten te eten, riep ze constant: ‘die, die!‘. Dus gaf ik haar een paar hapjes en ze smulde er werkelijk van. Een paar dagen later at ze met smaak Surinaamse roti weg en wist ik: mama was iets te overbezorgd en voorzichtig. Sindsdien eet ze gewoon met de pot mee.

Ook ‘vreemde’ etenswaren gaan erin als pap!

Op vakantie zijn we een aantal keer uit eten geweest. Omdat we op Texel waren, bestelde Erik een aantal keer vis. Voor Suus bestelden we een pannenkoek met stroop. Lekker, daar is ze normaal gesproken dol op! Totdat ze de kabeljauwfilet op het bord van papa zag liggen. De pannenkoek was helemaal niet meer interessant: mevrouw heeft de halve vis opgegeten en papa de pannenkoek. En zo gaat het sindsdien steeds: ze wil alles proeven en tot nu toe vind ze alleen olijven niet zo lekker. Zalm, roodbaarsfilet, krab, gegrilde tomaten, zoete aardappel, avocado, allemaal producten die wij niet zo vaak op het menu hebben. Mooi om te zien hoe ze het eten ontdekt en de meeste dingen met smaak eet!

Eetschema 15 maanden2

Wat eet een kindje van 15 maanden per dag?

De richtlijnen van het Voedingscentrum vermeldde ik in de update van 1 jaar. Daaruit concludeerde ik dat Suus veel minder at. Inmiddels is dat omgedraaid naar het tegenovergestelde! Kijk maar mee:

Ontbijt   
  • Melk (200 cc door de Brinta)
  • Brinta en 1 boterham met halvarine en beleg
Tussendoor
  • 1 stuk fruit
  • Water
Tussen de middag
  • 2 volkoren boterhammen met halvarine en beleg
  • 1 beker melk (200 cc)
Tussendoor
  • Rijstwafel, ontbijtkoek of volkorenbiscuit
  • Water, afgekoelde thee zonder suiker
Warme maaltijd
  • Warme hap: met de pot mee
  • Magere yoghurt en soms een ander toetje
  • Als ze wakker wordt ’s avonds: papfles. Gemiddeld nog 3-4 x per week

Zoals je ziet eet Suus lekker met de grote mensen mee. Het enige waar we nu nog mee aan het afbouwen zijn is de papfles ’s avonds. Ze krijgt die nog ongeveer 3 á 4 keer per week, dus langzaam maar zeker gaat die fles eraf. We geven wat drinken betreft vooral water en thee, we geven bijna geen diksap of andere zoete dranken. Dit is een bewuste keuze (verder moet iedereen vooral zelf weten wat ze doen!). Qua broodbeleg gebruiken we van alles: (smeer)kaas, leverpastei, jam, honing, pindakaas, appelstroop, vleeswaren, enzovoort. Suus eet ’s morgens pap en meestal wil ze daar nog een boterham achteraan. Vooral met de 3 hoofdmaaltijden is ze een grote eter, de tussendoortjes zijn iets minder. Maar dit vind ik helemaal niet erg, ze groeit er prima op en is een vrolijke dreumes. Ik ben blij dat ze zo fijn met de pot mee eet en zichtbaar geniet van alle nieuwe voedingsmiddelen die ze ontdekt!

Ieder kindje is anders en ieder kindje ontwikkelt zich anders, dat blijkt wel uit mijn updates! Hoe ziet of zag het eetschema van jouw kindje(s) eruit rondom 15 maanden? Waar liep jij tegen aan of wat ging juist erg goed? En heb je nog leuke of handige eettips die je met medemama’s wilt delen? Ik lees graag je reactie in de comments of op FacebookInstagram of Twitter

Liefs Karin