Een smartphone voor je kind: in deze blog deel ik 4 tips & aandachtspunten die je op weg helpen. Bijvoorbeeld welke afspraken over telefoongebruik je kunt maken. Lees maar mee!

Tips voor een smartphone voor je kind

Volgens de website van de Consumentenbond zijn kinderen gemiddeld 9 jaar als zij hun eerste smartphone krijgen. Ter voorbereiding op de middelbare school en om met het gebruik van een smartphone te leren omgaan, krijgen de meeste kinderen in groep 7 of 8 hun eerste mobieltje. Toch las ik in een artikel van de Volkskrant dat deskundigen een adviesleeftijd van 11 of 12 jaar geven, kijkend naar de ontwikkeling van het kind. Een ding is zeker: vandaag de dag kun je er niet meer omheen en zal vroeg of laat ook jouw kind zijn of haar eerste smartphone in gebruik nemen. Een smartphone voor je kind: in deze blog deel ik 4 tips & aandachtspunten om het telefoongebruik soepel en zonder onaangename verrassingen te laten verlopen.

Nieuw of tweedehands?

Waarschijnlijk heeft jouw ‘bijna-tiener’ zelf ook al een knap staaltje research gedaan in het hele telefoongebeuren. Denk jij bij een smartphone voor je kind misschien wel aan het doorgeven van een oud toestel van jou of je partner, is de kans groot dat op de wishlist van je puber met stip op één iPhone kopen staat. Komen we meteen op de eerste tip: heel verstandig om de verwachtingen hieromtrent meteen te bespreken. Hoe zuinig is jouw kind op zijn of haar spullen? Durf je te wedden dat het scherm binnen drie weken aan gruzelementen ligt of vertrouw je erop dat een duur toestel met fluwelen handschoentjes wordt behandeld? Die inschatting kan jij als ouder het beste zelf maken, maar het is misschien fijn om te weten dat de meeste tieners beginnen met een tweedehands toestel óf een exemplaar in een lagere prijscategorie. Tip: let er wel op dat het besturingssysteem nog steeds regelmatig moet kunnen updaten om ervoor te zorgen dat de instellingen een zo veilig mogelijk smartphonegebruik kunnen waarborgen.

Een smartphone voor je kind 4 tips & aandachtspunten! - Mama's Meisje blog

Prepaid of abonnement

Is het toestel dan eenmaal aangeschaft, dan is het tijd om de afweging te maken tussen prepaid of abonnement. Het grote voordeel van prepaid is natuurlijk dat op ook echt op is. Je kind kan net zolang bellen, appen en data verbruiken totdat het saldo ‘nul’ aangeeft. Dat kan een goede manier zijn om te leren wat dit soort dingen kosten. Is jouw kind al toe aan een abonnement omdat het regelmatiger gebruik maakt van bellen en internetten, dan is het goed om te weten dat er vaak al kleine zogenaamde sim-only bundels verkrijgbaar zijn vanaf een laag bedrag per maand. Tip: het is verstandig om daarbij gelijk een plafond in te schakelen om onverwachte hoge kosten door gebruik van belminuten of data buiten de bundel te voorkomen.

Afspraken over telefoongebruik

Een smartphone voor je kind, welke aandachtspunten zijn handig? Deze afspraken over telefoongebruik zou je kunnen meenemen:

  • Prepaid of abonnement: beide kosten geld. Wie betaalt wat? Goed om hierover in gesprek te gaan en afspraken te maken over de telefoonkosten, hoeveel prepaid tegoed je kind per maand krijgt en of de kosten hierboven of buiten een eventueel abonnement door jullie of door het kind zelf betaald dienen te worden.
  • Of het nu om een spiksplinternieuw of om een tweedehands smartphone voor je kind gaat: als je er niet zuinig mee omgaat, kan het kapot gaan of kwijtraken. Maak afspraken just in case: voor wie zijn de kosten als er onverhoopt iets gebeurd met het toestel?
  • Bespreek de regels die gelden rondom het smartphonegebruik: of de telefoon ’s avonds mee mag als je kind naar bed gaat, als er visite is, als er huiswerk gemaakt moet worden. Gelden er schermtijdregels? Het is belangrijk om hier duidelijk over te communiceren met je kind, zodat hij weet waar hij aan toe is.
  • Hoe ga je om met het wel of niet controleren van het telefoongebruik en de activiteiten van je kind op de smartphone?

Voorlopig houden wij het nog even op bezoekjes aan de leukste kinderboerderijen, maar de tijd vliegt dus voordat ik het weet zitten wij ook volop in deze materie… Hopelijk heb je iets aan deze tips en aandachtspunten!

Een smartphone voor je kind: ben jij daar al mee bezig? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer/afbeelding