Via Instagram Stories heb ik jullie al regelmatig onze achtertuin in wording laten zien. De grote tuinverbouwing staat hoog op onze to do list voor deze zomer en vandaag vertel ik op de blog álles over onze tuinplannen. Ik laat zien hoe de tuin er nu uit ziet, deel dé droogmolen lifehack die supersimpel maar zó handig is voor als je geen vaste droogmolen in de tuin wilt EN ik maakte een ontwerp voor onze nieuwe kidsproof tuin! Lees je mee?

De grote tuinverbouwing

Het is inmiddels ruim 4 jaar geleden dat Erik en ik de grote verbouwing afrondden en samen gingen wonen. In huis was alles net nieuw en on point, maar de tuin was een ander verhaal. Ik heb al vaker verteld dat we op een boerderij wonen en daarom hebben we niet alleen een groot huis, maar ook een gigantische tuin. In de afgelopen jaren hebben er al behoorlijk wat veranderingen plaatsgevonden. Zo werd het erf aan de voorkant van het huis opnieuw bestraat, waardoor ook de indeling veranderde. Daarnaast legden we gazon aan. In onze achtertuin kwam een terras, een stukje gazon en we plaatsten een schutting. Vorig jaar zetten we voor nood een stuk van de tuin af met gaas, zodat Suus in ieder geval buiten kon spelen. We vervingen toen verschillende kozijnen in huis en daardoor bleef de tuin even liggen. Dit jaar staat het afronden van ‘de grote tuinverbouwing’ hoog op ons prioriteitenlijstje. Een kidsproof tuin, dat is het plan!

Kidsproof tuin

Suus wordt deze zomer alweer 3 en is een echt buitenkind. Wat een geluk dat we een grote tuin hebben! Het liefst trekt ze na het ontbijt haar schoenen aan en stuift ze naar buiten. Eerder al vertelde ik over het opgroeien op de boerderij en welke voor- en nadelen daaraan kleven. Rust, ruimte en opgroeien in het groen: check! Maar wij hebben geen speeltuintjes in de buurt en daarom willen we een kidsproof tuin maken. Zodat onze kinderen zich dag na dag in de goed afgesloten achtertuin kunnen vermaken, samen met de pup die wij binnenkort in ons gezin verwelkomen. En zelf vinden we het ook heerlijk om buiten te zijn, buiten te eten en te genieten van de robotmaaier die ons gras maait. Je leest het al: wij hebben geen groene vingers en laten zelfs een vetplant nog dood gaan. Het wordt dus, naast kidsproof, ook een onderhoudsvriendelijke tuin!

Ook leuk: 10x tuingereedschap voor kinderen (budgetproof!)

Achtertuin kindervriendelijk speelruimte zandbak tuinset rotan parasol gazon - Mama's Meisje blog

Hoe ziet het er nu uit?

Oké, dat zijn onze plannen in een notendop. Maar hoe ziet het er nu uit? De tuin op dit moment is een beetje een chaos. Aan de ene kant hebben we een terras waar de tuinset en zandbak staan en waar het relatief netjes is. Aan de andere kant is het een mengsel van zand, onkruid en zooi. Het stukje gazon dat we hebben afgezet wordt netjes gemaaid en is een groot contrast met de rest van de tuin aan de andere kant van het gaas. Maar het moet altijd eerst erger worden voordat het mooier wordt ;) Wel is er al een schommel geplaatst die we konden overnemen van Erik’s collega. Daar hebben de meisjes al heel wat plezier op beleefd! Er is echt al een heleboel werk verricht, want er is een grote put weggehaald, er is straat verwijderd en er zijn boomstronken uitgegraven. Ook is er veel zand in gestort om alles weer op de juiste hoogte te krijgen. Onze tuin heeft een diepte van 29 meter en is 20 meter op het breedste deel gemeten. Dat zijn oppervlaktes die extra veel werk met zich meebrengen, maar ons plan om de tuin kidsproof te maken, is gelukkig geen rocket science.

Achtertuin huidige situatie - Mama's Meisje blog

Achtertuin in aanbouw verbouwing tuin tuinplannen - Mama's Meisje blog

Geen borders

Met behulp van een online tool maakte ik een tuinplan, zodat inzichtelijk wordt hoe het geheel er straks uit komt te zien. Zoals je ziet, hebben we straks een gigantisch gazon. Dit hebben we bewust gedaan: geen borders of stroken met tuinplanten. We hebben beide geen groene vingers en daardoor zouden zulke stroken of borders binnen no time volstaan met dode planten of onkruid. Beter beginnen we daar gewoon niet aan ;) In plaats daarvan maken we het gezellig met enkele stenen bakken waarin makkelijk te onderhouden vaste planten komen. Er komt bestrating om het gehele huis en er loopt een pad door naar de schuur. Deze schuur moet nog gebouwd worden, maar heeft straks een afmeting van 4 x 4 meter. Ook steekt het dak nog 2 meter uit, als een soort van overkapping. Daaronder kunnen we speelgoed kwijt als het eventjes regent, het konijnenhok kan er staan en ik kan er ook wasgoed kwijt. Een overkapping bij het terras staat ook op ons wensenlijstje, maar niet voor dit jaar. Voor de was heb ik via Pinterest een leuke oplossing gevonden.

kidsproof tuinplan kindvriendelijke tuin glijbaan speelhuis schommel zandbak - Mama's Meisje blog

Oplossing voor de droogmolen

Een vaste droogmolen in de tuin: liever niet… Maar hoe lossen we dat dan op? Via Pinterest vond ik een droogmolen die je kunt verplaatsen. En het ziet er nog mooi uit ook! Via mijn bord kun je de pin vinden. Dankzij dit idee hebben we dé oplossing voor de droogmolen: we maken een steigerhouten bloembak op wieltjes. Deze bloembak krijgt een dubbele bodem, zodat er op de ‘laagste’ verdieping een zware parasolvoet kan staan. Erboven worden bloemetjes geplant. Wanneer ik de droogmolen wil gebruiken, kan ik deze uit de schuur halen en hem in de houder in de bloembak zetten. Ik kan, door de wieltjes, de droogmolen nu neerzetten waar ik wil. Wat wel handig is, want de zon staat gedurende de dag natuurlijk steeds ergens anders! En gebruik ik ‘m niet, dan gaat de droogmolen weer in de schuur en de bloembak blijft gewoon staan. Wauw, ik ben zo blij met dit toffe idee! Op deze manier staat de droogmolen niet in de weg en hoef ik geen ruzie te maken met mijn spelende kinderen omdat ze de was bekogelen met de voetbal of iets dergelijks. Ik zet ‘m dan gewoon op een ander plekje in de tuin! Dat past dus perfect bij een kidsproof tuin.

Kidsproof tuin onze plannen voor de achtertuin boerderij buitenaf wonen kindvriendelijk - Mama's Meisje blog

Kindvriendelijke tuinplannen

Het is natuurlijk niet alleen maar happy huisvrouwengadgets wat de klok slaat. Want wat wensen we nu precies om er een kidsproof tuin van te maken? Allereerst moet de basis goed zijn. We leggen met graszaad veel gras aan, zodat de kinderen alle ruimte hebben om te rennen, ravotten, voetballen en wat al niet meer. Daarnaast hebben we veel aandacht voor de omheining. Zo staat er om het terrasgedeelte al een schutting met een deur die op slot kan. Een musthave als er nieuwsgierige peuters in de tuin rondlopen, want op een boerenerf zit een ongeluk in een klein hoekje. Aan de achterzijde komt tussen het huis en de schuur ook een schutting. Aan de achterzijde en de zijkant plaatsen we hekwerk, zodat er geen kleintjes weg kunnen lopen. Zelfs de hond niet ;) Maar daarmee zijn onze kindvriendelijke tuinplannen nog niet compleet. Er staat inmiddels een schommel en een zandbak. Ook maken we een plekje waar we de glijbaan neer kunnen zetten én staat een houten speelhuisje hoog op ons wensenlijstje. Onder deze speeltoestellen willen we rubberen tegels leggen, zodat de landing iets zachter is als ze per ongeluk vallen. Dat lijkt veel en vol, maar met zo’n groot oppervlak blijft er nog genoeg ruimte om het zwembadje en de tipi op te zetten op mooie zomerdagen. Can’t wait!

2021: benieuwd naar de laatste tuinupdate? Check it out en aanschouw ons gezellige zithoekje!

Heb jij een kidsproof tuin? Welke dingen zou jij graag aan je eigen tuin willen veranderen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Pinterest afbeelding onze tuinverbouwing kindvriendelijke tuin - Mama's Meisje blog