Er liggen veel te kleine kleren in de kledingkasten van de kinderen, de administratie kan wel een update gebruiken, die eeuwige zolder blijft maar vol rommel liggen en het zou ook wel eens fijn zijn om de kalkaanslag uit de badkamer te verbannen… Zelf krijg ik de random klusjes in mijn huishouden wekelijks prima geklaard, maar toch zijn er ook to do’s die meer tijd kosten en daardoor langer blijven liggen. Sommige dingen kun je nu eenmaal makkelijker aanpakken als er geen kinderen in de buurt zijn. Hoe fijn is het dan om een dagje ‘vrij’ te zijn zonder kinderen? Helaas is dat niet voor iedereen even makkelijk te realiseren. Ik hoorde laatst over zo’n top systeem: je kids ‘ruilen’ met vriendinnen zodat je beide een dagje vrij bent! Hoe het precies werkt? Lees maar mee!

Vrije dag zonder kinderen

Werk, huishouden, sport, je partner, één of meer kinderen, een sociaal leven en oh ja, vergeet jezelf niet… Als moeder heb je behoorlijk wat balletjes hoog te houden en laten we elkaar zijn: dat verloopt niet altijd even soepel. Hoewel ik de balans sinds het gebruiken van ‘lijstjes’ grotendeels terug heb gevonden, zijn er hier ook dagen (zeg gerust: weken) waarin ik maar niet rond lijk te komen met alle to do’s die erop genoteerd staan. De random huishoudelijke dingen gaan altijd wel goed, maar soms moet je gewoon even een dag de kledingkasten in duiken om de chaos tot orde om te toveren en de te kleine maatjes eruit te halen. Wil je al eeuwen die zolder opruimen, de administratie bijwerken, de kalkaanslag uit de badkamer verbannen, de gangkast uitmesten of het onkruid tussen de tegels weghalen omdat de achtertuin inmiddels op een jungle lijkt. Hoe fijn is dan een dagje ‘vrij’ zonder kinderen? Maar dat is niet altijd en voor iedereen even makkelijk te realiseren. Misschien heb ik dan een handige tip voor je!

Kinderen naar de opvang als je zelf vrij bent - Mama's Meisje blog

Kinderen naar de opvang als je zelf vrij bent

Onze dames gaan 2 dagen per week naar de kinderopvang. Die dagen heb ik echt nodig om mijn werk rond te krijgen. Sterker nog: het is niet eens voldoende, want ik werk ook zo’n 3 à 4 avonden per week en tel alle ‘losse’ uurtjes tussendoor er ook maar bij op. Even mail checken, even foto’s maken, even een artikel schrijven, even social media posts plaatsen en actief zijn op mijn kanalen. Het werk zit verweven in mijn dagelijks leven en ik merk dat ik het lastig vind om mezelf ‘vrij’ te geven. Opvang is duur en ik vind het vaak zonde om de kids erheen te brengen als ik zelf iets ‘niet-werkgerelateerds’ ga doen. Toch gun ik mezelf weleens zo’n dagje, want ieder mens heeft dat af en toe even nodig. Ik houd er dan al een week rekening mee door de avonden te besteden aan werk, zodat er ook daadwerkelijk ruimte ontstaat. Dit is dus niet iets wat ik al te vaak doe, want dat is gewoon best een drukke week om één vrije dag te creëren. Iets ‘niet-werkgerelateerds’ kan dan van alles zijn: een shopsessie in de stad, lunchen met een vriendin óf een flinke opruim- en schoonmaaksessie thuis. Sommige dingen verlopen nu eenmaal soepeler en sneller als de kinderen niet in de buurt zijn. En aangezien bepaalde klussen ook weer niet te lang moeten blijven liggen, is je kinderen naar de opvang brengen als je zelf vrij bent, dé oplossing. Toch is ook dit niet voor iedereen haalbaar want vaak moeten wij ouders zuinig omgaan met de opvanguren die we hebben. Daarnaast werken hier de opa’s en oma’s allemaal en sommigen wonen te ver weg. Ik heb dus niet zo makkelijk oppas en bewaar die hulplijnen dan liever voor een meer noodzakelijk moment, zoals een feestje of bij ziekte.

Kids ruilen met vriendinnen, beide dagje vrij - Mama's Meisje blog

Kids ‘ruilen’ met vriendinnen, beide dagje vrij!

Een tijdje geleden hoorde ik iemand praten over een ontzettend handig systeem. Een manier waarop je een dag helemaal voor jezelf hebt zonder dat het je een opvangdag of een vrije dag van je werk kost. Want hoe slim is dit? Je kids ‘ruilen’ met vriendinnen, zodat je beide een dagje vrij bent! Degene die ik erover sprak, pakte het als volgt aan: één keer per maand plande ze samen met haar vriendin (die ook kinderen heeft) ieder een dag in, op een vrije dag. De ene dag had zij alle kinderen, zodat die vriendin een hele dag voor zichzelf had. De andere dag bracht zij haar kinderen naar die vriendin. Op deze manier heb je allebei een dagje het huis vol kids, maar heb je dus ook een dag helemaal voor jezelf. Zij plande dan bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper, een dagje shoppen, maar ook het opruimen van dingen in huis waar je normaal dus niet zo snel aan toe komt. Ik vind dit dus een geweldig idee en besloot er een blog aan te wijden. Wie weet doen sommige moeders dit al, wie weet ben je op een goed idee gebracht. In het kader van moms supporting moms hoop ik dat je er iets aan hebt en een keer zo’n ruildagje kunt inplannen! Want zo’n dagje vrij zonder kinderen kunnen we allemaal wel eens gebruiken ;)

Je kids ruilen met een vriendin zodat je beide een dagje vrij bent: doe jij dit wel eens? Of ben je op ideeën gebracht? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1