Als mama’s hebben we zo nu en dan allemaal onze struggles en lopen we best wel eens tegen dingen aan. Hoe fijn is het dan om die anoniem, zonder dat iemand je kent, in de groep te gooien? In de rubriek Help a MOM out! kan dat en vandaag bijt Bette het spits af. Zij mailde me over haar 4-jarige dochter die NIET luistert en gewoon haar eigen gang gaat… Bette en haar partner hebben al van alles geprobeerd om de heftige driftbuien te voorkomen, maar niets helpt. Er kwamen een heleboel reacties en tips van mede-mama’s binnen, maar misschien heb jij nog een gouden tip die zeker niet mag ontbreken? Lees maar mee!
Help a MOM out!
Moederschap is een hele belevenis en onderweg kom je allerlei pieken en dalen tegen. Niemand krijgt een handleiding over hoe je moet moederen en zodoende kom je soms voor dingen te staan waarvan je denkt: “wat moet ik hier nou weer mee?“. Daarnaast zijn er onderwerpen waarover je niet zo snel in real life met anderen praat. Hoe fijn is het dan dat je dit soort dingen kunt voorleggen aan andere mama’s, maar dan anoniem? In Help a MOM out! krijg je de mogelijkheid om issues of vragen over bepaalde onderwerpen anoniem voor te leggen aan andere mama’s. Hoe doen andere mama’s dat? Ik gaf al meer uitleg over deze nieuwe rubriek, lees dat gerust eens terug!
Niet luisteren
Bette mag het spits afbijten! Zij mailde me over haar 4-jarige dochter die weigert te luisteren. Ze schrijft:
“Als we haar iets vragen wat niet naar haar zin in, doet ze het gewoon niet. Als ze zelf iets wil doen waarvan wij zeggen dat het niet goed is doet ze het toch“. Bette en haar partner hebben al van alles geprobeerd:
– goed luisteren naar wat ze zegt en wil
– lief vragen
– uitleggen waarom iets niet mag
– belonen als ze wel luistert
– op haar kamer zetten
– apart zetten (bijv. in de hoek, op de trap, etc)
– iets afnemen als ze niet luistert
– afleiden met iets anders
Bette’s dochter is nergens van onder de indruk en blijf gewoon haar eigen gang gaan. Het is haar manier óf een enorme gil- en driftbui. Meegaan in alles wat ze wil is natuurlijk geen optie. Bette hoopte met het insturen van haar vraag op tips en ervaringen van andere mama’s, zodat haar dochter wat meer gaat luisteren.
Reacties van andere mama’s
Via de social media kanalen van Mama’s Meisje heb ik het vraagstuk van Bette voorgelegd. Er kwamen diverse reacties binnen van mama’s die hetzelfde (hebben) ervaren of ook met hun handen in het haar zitten:
– “Ik herken mezelf hierin. Als kind konden ze me straffen, maar dat hielp niet want ik gaf er niks om. Het enige dat gewerkt heeft, is dat ik ouder ben geworden en de dingen steeds beter ging begrijpen. Daardoor snapte ik dat het niet altijd kon gaan zoals ik het wilde”
– Misschien eens laten ‘voelen’ wat ze doet. Bijvoorbeeld als ze hulp vraagt nadat ze ‘stout’ is geweest. Dan kun je duidelijk uitleggen dat je niet gaat helpen, omdat zij niet goed luistert. Vervolgens vertellen dat als ze goed luistert, mama haar ook weer wil helpen.
– Ik raad aan om je eens te verdiepen in (familie)opstellingen. Waar komt dit vandaan? Zit haar iets in de weg, wil ze iets duidelijk maken? Wordt ze geblokkeerd? Dat zou mijn tip zijn, want volgens mij zijn alle andere dingen al geprobeerd. Zelf heb ik hier hele fijne ervaringen mee.
– Onze dochter kreeg ook zulke heftige driftbuien waarbij niets hielp: kalm blijven, schreeuwen of negeren, het maakte niets uit. Totdat ik haar een keer schreeuwend terug te woord heb gestaan en in één keer met spullen en al naar buiten heb gezet. Daarna is het niet meer voorgekomen. Destijds was ze 6 jaar.
– Misschien helpt negeren? Ieder kind is anders, maar hier helpt het als we er geen aandacht aan schenken. Alsof hij dan doorheeft dat zijn gedrag niets uithaalt.
– Vragen met een positieve voorwaarde. Bijvoorbeeld: “als je nu even … doet, mag je een …‘
– Houdt de gebeurtenissen die ervoor plaatsvonden, eens bij. Misschien zit er een patroon in?
– Vermijd gebruik van het woord ‘niet’. “Je mag niet aan een roze olifant denken“. Waar denk je nu aan?
– Voet bij stuk houden en niet toegeven. Een kind voelt haarfijn aan of je gaat toegeven of niet.
– Manier van vragen kan helpen. Bijvoorbeeld: “moeten we je halen of ga je zelf lopen?“. Hier geen driftbuien meer sindsdien.
– Ik tel tot 3 als ze niet luistert. Bij 3 ook echt actie ondernemen: een time-out. Consequent zijn is belangrijk!
Met deze reacties kan Bette aan de slag! Hopelijk zit de gouden tip er tussen. Maar reageren met tips of ervaringen kan nog steeds!
Hoe ging/ga jij met je kind om wanneer hij of zij weigert te luisteren? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!
Bron: koptelefoon
Geef een reactie