Zo’n anderhalf jaar geleden besloot ik om voortaan aan de slag te gaan voor mezelf. Een eigen onderneming en eigen baas zijn dus! Een behoorlijke sprong in het diepe… Ik kan wel zeggen dat ik in die periode een heleboel geleerd heb en nog steeds leer! Ik zette het allemaal op een rijtje: dit leer(de) ik van het werken als zzp’er. Lees je mee?

Vanuit huis werken als zzp’er

Sinds mijn zwangerschappen is mijn werkende bestaan behoorlijk stormachtig verlopen. Voor degene die mijn blog al langer volgen, is het geen nieuws dat ik twee keer werkloos raakte tijdens mijn zwangerschappen. Ik kreeg in beide gevallen geen contractverlenging en dat hakte er behoorlijk in. De eerste keer was zó onverwachts voor mij: mijn wereld stortte letterlijk en figuurlijk in elkaar. De tweede keer kwam er een grote bezuinigingsronde aan en door mijn eerdere ervaringen voelde ik de bui al hangen. De teleurstelling was daarom echter niet minder, maar het deed me ook bewust nadenken over wat ik nu wilde. Mijn blog liep op dat moment heel goed en ik had al eens de ambitie uitgesproken om aan de slag te gaan als virtueel assistent. Ik besloot, natuurlijk in overleg met Erik, de knoop door te hakken en voortaan vanuit huis te werken als zzp’er. Dat was een behoorlijke sprong in het diepe, maar ook een hele leerzame. Daarom zette ik het eens op een rijtje: wat ik allemaal leer(de) van het werken als zzp’er.

Administratie

Ik begin maar meteen met het vervelendste klusje: het doen van de administratie. Nu is er in mijn ogen niets leukers dan het maken en versturen van een factuur, want dat betekent: kassa! Er komt echter zoveel meer bij kijken. Zo houd ik in een Excel-sheet mijn inkomsten en uitgaven bij en probeer dat ook altijd up to date te houden. Daar gaan we al, want als #momlife weer eens de overhand neemt, schieten dit soort klusjes erbij in, evenals de urenadministratie. En das nie handig nie ;) Daarom heb ik er als zzp’er goed van geleerd om het niet te ver uit de hand te laten lopen en regelmatig een dagdeel in te plannen voor administratieve taken. Met als kers op de taart de BTW-aangifte die ik ieder kwartaal moet doen. Happy happy joy joy, maar door het zelf te doen heb ik wel veel meer inzicht gekregen in alles wat erbij komt kijken en met welke regels je te maken krijgt als ondernemer, bijvoorbeeld het verwerken van factuur naar het buitenland. En dat voor iemand die krap aan een zesje haalde voor economie en wiskunde!

Thuiswerken vanuit huis werken als moeder virtueel assistent blogger als baan thuis werken ervaring valkuilen planning kinderen partner -Mama's Meisje blog

Zakelijker

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik een ontzettend gevoelsmens ben. Voelt iets niet goed of heb ik mijn twijfels, dan geeft mijn gevoel de doorslag. Negen van de tien keer is de uitkomst dan prima. Maar ik heb er, sinds ik ondernemer ben, ook wel eens naast gezeten. Bijvoorbeeld door een opdracht te weigeren terwijl ik later inzag dat ik daar prima iets mee had gekund. Een gemiste kans! Ook was ik in het verleden, vooral op bloggebied, nogal behulpzaam aangelegd. Dat heb ik door verschillende ervaringen ook teruggebracht tot een lager niveau. Al doende leert men, maar ik kan wel zeggen dat ik veel zakelijker ben geworden in de communicatie rondom mijn onderneming. Sinds ik zzp’er ben, ben ik niet meer zo bang om mijn waarde kenbaar te maken aan bedrijven en daarover te onderhandelen. Willen ze vervolgens voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? Jammer dan, het is graag of niet!

LEES OOK: WAAROM IK NOOIT RELAXT KON UITZIEKEN TOEN IK NOG IN LOONDIENST WERKTE

Tegenslagen en afwijzingen

Soms zie ik een leuke campagne openstaan op één van de websites waarbij ik ben aangemeld. Je kunt je dan opgeven en vervolgens is het afwachten of je wordt uitgekozen. Helaas kun je niet altijd zes gooien en dus krijg ik regelmatig met afwijzingen te maken. In het begin kon ik daar ontzettend van balen, nu sta ik daar luchtiger in. Al verschilt het ook per dag, want als je al niet in een goede mood bent en je krijgt een afwijzing, dan kan dat anders binnenkomen dan wanneer je heel vrolijk gestemd bent. Zo is het ook met tegenslagen. Laatst had ik bijvoorbeeld een dag waarop mijn website storing had én ik twee vervelende mailtjes in mijn inbox vond waarin ook geen leuk nieuws stond. Er zat niets anders op dan mijn laptop dicht te klappen en op een andere dag verder te gaan, want de stemming was verre van zonnig en ik baalde verschrikkelijk. Het werken als zzp’er gaat niet altijd over rozen!

Successen vieren

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Naar mijn ervaring gaat het met golfbewegingen: is er net een periode voorbij waarin er amper iets uit mijn vingers komt, de opdrachten mijlenver weg lijken en alles tegen lijkt te zitten, keert het tij. Vervolgens is er weer een periode waarin er geen houden aan is: de aanvragen stromen mijn mailbox binnen en de ene na de andere leuke samenwerking dient zich aan. Of ik word verrast met bezoekersaantallen waarvan ik alleen maar heb kunnen dromen. Net als dat ik soms even afstand neem wanneer het tegenzit, omarm ik de successen die ik met mijn werk behaal. Successen vieren is zó belangrijk: het geeft energie, bevestigt mijn gevoel dat deze keuze de juiste was en doet me even stilstaan bij wat er wél goed gaat. Dus trakteer ik op een lekker gebakje bij de koffie, post een mijlpaal op social media of heb een gezellig weekendje weg in het vooruitzicht omdat ik het eerste jaar goed draaide!

Thuiswerken vanuit huis werken als moeder virtueel assistent blogger als baan thuis werken ervaring -Mama's Meisje blog

Planning

Oh, wat was dat in het begin verleidelijk… Kindjes op de opvang, stilte in huis en álle tijd van de wereld. Dan kon ik er toch wel even een wasje in gooien of een stofzuiger over de bovenverdieping halen? Fout! Al snel haalde de tijd me in en was ik amper efficiënt bezig op de dagen dat het kon. Als er één ding is wat ik leerde van het werken als zzp’er, dan is het wel om mijn eigen tijd goed in te delen. Thuiswerken is enerzijds ideaal, maar er zijn ook flinke valkuilen. Sinds ik daar een systeem in heb, is mijn planning zo goed als waterdicht en heb ik al-tijd overzicht over alles wat ik nog moet doen. En dus heb ik dagen waarop ik vooral huishoudelijk bezig ben omdat de kids thuis zijn en mag ik alleen mijn mail checken. Op een andere dag maak ik gebruik van het feit dat Niene nog een middagslaapje doet en schrijf ik een artikel of maak ik foto’s. Op werkdagen stort ik me alleen op werkgerelateerde zaken, al maak ik tijdens deze derde zwangerschap wel een uitzondering. Niets is namelijk zo killing als het slepen met twee kinderen naar de afspraak met de gynaecoloog in het ziekenhuis. Als het even kan, plan ik die wél op een werkdag. Je eigen tijd indelen betekent ook het inlassen van een vrije dag. Wanneer ik een dagje vrij wil, zorg ik er meestal voor dat ik in de week voorafgaand de avonden doorwerk. Op die manier blijven er geen taken liggen en kan ik onbezorgd genieten van een dagje voor mezelf. Zó fijn! Daarnaast heb ik gemerkt dat plannen er zijn om gewijzigd te worden en gooi ik met regelmaat mijn hele planning om. Bijvoorbeeld omdat er een leuke samenwerking tussendoor kwam of omdat de kinderen ziek zijn. Wat mij veel rust heeft gegeven, is het hebben van een voorsprong. Zo heb ik altijd blogs klaarstaan die ik desnoods naar voren kan schuiven. Hierdoor ontstaat er niet snel een ‘gat’ op de website en loopt dat allemaal door.

Vertrouwen op mijn gevoel

Al met al heb ik in de afgelopen anderhalf jaar geleerd om vooral te vertrouwen op mijn gevoel. Toen ik net startte, dacht ik te weten hoe ik alles aan moest pakken. Gaandeweg leerde ik van het werken als zzp’er dat het vaak helemaal anders gaat dan verwacht, maar dat de uitkomst daarom niet slecht hoeft te zijn. Zo heb ik af en toe totaal geen inspiratie of ervaar ik stress door andere omstandigheden. Ik was eerder bang om dan de controle te verliezen en het overzicht kwijt te raken. Juist door afstand te nemen, weet ik dat ik verder kom dan halsstarrig blijven doorgaan met een slechte vibe. Er komen allerlei dingen op mijn pad, de ene keer positief en de andere keer negatief. Het is aan mij om dat als ondernemer te handelen en ik heb gemerkt dat ik daarin voornamelijk vaar op mijn intuïtie. Op naar nog meer leerzame jaren als zzp’er!

Voor de ondernemers onder ons: wat heb jij geleerd van het werken als zzp’er? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1