Afgelopen maandag zag ik een item op het RTL Nieuws over draagmoeders uit het buitenland. Het blijkt dat er steeds meer stellen uit Nederland uitwijken naar het buitenland, omdat daar meer mogelijk is dan hier. Het draagmoederschap: hoe werkt dat en wat is mijn mening over dit onderwerp? Zou jij draagmoeder kunnen zijn?

Kinderwens onvervuld

Als draagmoeder draag en baar je een kindje voor een ander stel, omdat zij zelf niet de mogelijkheid hebben om dit te doen. Bijvoorbeeld doordat de vrouw een afwijking aan de baarmoeder heeft, deze in zijn geheel ontbreekt of om andere (medische) redenen waardoor zij niet zwanger kan raken. Ook voor homostellen kan een draagmoeder de weg naar het vervullen van een kinderwens zijn.

Ik huilde al bij een aflevering van 16 and Pregnant waarin het jonge stel Catelynn en Taylor hun dochtertje Carly afstaan ter adoptie. Natuurlijk snap ik dat er in heel veel gevallen geen betere keuze is, maar het is wel een gevoelsdingetje. Daarom heb ik echt kneiter veel respect voor draagmoeders. Want hoe sterk ben je, als je negen maanden lang een kindje in je buik hebt gedragen voor een ander? Het idee dat ik het kindje na de geboorte af zou staan aan zijn of haar ouders en niet meer onder mijn hoede zou hebben, geeft me een verschrikkelijk gevoel. Ik zou dat emotioneel niet aankunnen en vind het daarom heel knap dat er vrouwen zijn die dit wel kunnen.

Je kunt als draagmoeder de biologische moeder van het kindje zijn, dat heet de laagtechnologische variant. De wensvader is dan de biologische vader. Maar het kan ook zijn dat de bevruchting buiten de baarmoeder plaatsvindt door IVF of ICSI. Bij deze hoogtechnologische vorm, zijn de wensouders beide biologische ouders. Het embryo dat uit deze bevruchting ontstaat, wordt vervolgens bij de draagmoeder geplaatst.

josh bean 425209

Draagmoederschap in Nederland

In Nederland is draagmoederschap alleen toegestaan als de draagmoeder in kwestie er niets voor betaald krijgt. Commercieel draagmoederschap is dus verboden, vandaar dat er vaak bekenden of familieleden gevraagd worden. Vergoeding van de gemaakte kosten zijn wel toegestaan. Er zijn nog geen duidelijke wetten en regels rondom het onderwerp in Nederland. In het buitenland werkt het vaak anders. Bijvoorbeeld in Amerika, daar is het wel toegestaan om een vergoeding te ontvangen als draagmoeder.

En zo komt RTL Nieuws met de term draagmoedertoerisme: stellen die uitwijken naar het buitenland en daar op zoek gaan naar een vrouw die hun kindje wil dragen. Kosten: ongeveer een ton in euro’s en heel veel geduld. Uiteindelijk als alles goed gaat, natuurlijk wel een kindje waar de wensouders zo lang naar hebben gehunkerd.

Shine 100%

Mijn mening over draagmoederschap

Ik vind het moeilijk. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een kindje te krijgen, daar ben ik mij enorm bewust van. Ik kan me indenken hoe vreselijk het zou moeten zijn om geen gezin te kunnen vormen. De gedachte dat Nederlandse regels ervoor zorgen dat je alleen terecht kan bij familie en bekenden, daar kleven natuurlijk ook veel nadelen aan. Vind maar eens iemand in je omgeving die dat eigenlijk belangeloos wil doen. De draagmoeder kan zich terugtrekken, besluiten dat ze het kind niet wil afstaan. Maar naar het buitenland uitwijken is niet voor iedereen weggelegd. Mensen met een smalle portemonnee zullen die stap niet kunnen zetten.

Wat vind jij hiervan? Zou jij draagmoeder willen en kunnen zijn voor een bekende? Zou jij draagmoeder willen en kunnen zijn als je hier een vergoeding voor krijgt? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: afbeelding zwangerschap