Om meer awareness voor GBS-dragerschap te creëren, plaatste ik een oproep op mijn blog. Zo vertelde Katja over haar pasgeboren zoontje die hersenvliesontsteking opliep door deze bacterie. Helaas loopt het voor sommige gezinnen niet goed af. Marjolein verteld vandaag het immens verdrietige verhaal over Famke, haar pasgeboren dochtertje dat na amper 3 weken overleed aan GBS.

Opeens ziek geworden

Ik ben een groot voorstander voor meer bekendheid omtrent de GBS bacterie. Tot aan het obductieverslag wist ik niet eens dat het bestond.

Ik ben Marjolein, 28 jaar en moeder van zoontje Thijs (geboren op 17 juli 2015) en dochter Famke*. Op 24 december 2016 ben ik bevallen van een kerngezonde dochter Famke. Alles was helemaal in orde en we mochten diezelfde dag nog naar huis, lekker Kerst vieren!

Op 11 januari is Famke thuis ineens ziek geworden. Enorm spugen en ontroostbaar huilen. Rond het middaguur leek zij in slaap te vallen. Toch maar even de huisarts ingeseind omdat ze geen plasluiers meer had. Op aanraden van haar een afspraak gemaakt voor eind van de middag. Mijn moeder kwam op Thijs passen. Op dat moment werd ze ineens grauw en kregen we geen contact meer.

Met spoed naar het WKZ in Utrecht

Ik ben met spoed naar de huisarts gegaan, vanuit daar door met de ambulance naar het ziekenhuis. De artsen kwamen er maar niet achter wat er aan de hand was met Famke. Famke is daar al aan de beademing gelegd om haar lijfje rust te gunnen. Al vrij snel kregen we te horen dat ze haar probeerden te stabiliseren voor vervoer naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Tijdens vervoer hebben de artsen nog alles op alles moeten zetten om haar levend in het WKZ te krijgen. Dit is gelukt.

In Utrecht bleef het één groot raadsel. Famke reageerde nergens op. Uiteindelijk kwamen ze erachter dat ze geen hersenactiviteit meer had en hebben we op donderdag 12 januari de beademing moeten stoppen. Tot aan dan wisten ze niet wat haar mankeerde.

Onze prachtige dochter is 19 dagen oud geworden.

We hebben volledige obductie laten doen en daar kwam uit dat zij overleden is aan GBS bacterie. Een variant die zich in haar bloedbaan is gaan huisvesten en daarnaast ook nog giftige stoffen afscheidde. Dit verklaard zowel het snelle verloop als het feit dat er geen medicijnen werkten. Een kans van 1 op 100.000. Ze heeft nooit een kans gehad om daar uit te komen.

tung minh 253182

Ik wist niet dat ik GBS-draagster was

Ik wist niet eens dat ik drager was en ben er nooit op getest, ook niet bij Thijs. Hadden ze iets kunnen doen als we het wisten? Dan had ik hoogstwaarschijnlijk antibiotica gekregen tijdens de bevalling om Famke te beschermen. Maar ook dat is geen garantie en helemaal niet bij de zeldzame variant die Famke had.

Vragen waar we nooit antwoord op krijgen en zinloos zijn. Wij staan met lege handen, Famke komt er niet door terug.

Wat een ontzettend verdrietig verhaal, Marjolein. Het is zo ontzettend belangrijk dat meer zwangere vrouwen weten van het bestaan van GBS, helaas zijn jullie daar het voorbeeld van. Bewonderenswaardig dat jij hieraan wilt bijdragen door jullie verhaal te vertellen.

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Bron: afbeelding