Grappig hoe anders ik met bepaalde dingen om ga bij mijn tweede. Zat ik bij Suus nog te hameren op ritme, laat ik dat nu helemaal los. Maar dan: de overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje… Kunnen we dit gewoon even afhandelen, please? Vandaag vertel ik hoe dit tot nu toe verloopt en welke tips en tricks ik uit de kast haal. Lees je mee?

Een gek ritme

Rust, reinheid en regelmaat: deze ouderwetse regels waren key toen Suus nog een baby was. Door op, bij benadering, vaste tijden te eten, slapen en spelen, was Suus een ontspannen baby en later dreumes. De overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje kwam bij haar pas later aan bod, toen ze ongeveer tweeënhalf was. Suus werd enkele maanden na haar eerste verjaardag namelijk steeds zieker waardoor ze regelmatig wel 20 uur per dag sliep. Zo’n driekwart jaar later stelde de kinderarts een diagnose en sindsdien is ze door het volgen van een glutenvrij dieet opgeknapt. Hoe anders is dit bij Niene: zij laat zich niet gek maken en haar tweede naam is ‘relaxt’. Niene is niet zo makkelijk van haar stuk te krijgen en waait met alle winden mee: zij gedijt er het beste bij als ik haar behoefte volg en die is iedere dag anders. Nu Niene anderhalf is, merk ik dat ze steeds vaker haar 2e slaapje overslaat. Ik bedacht me dat ik de overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje bij Suus nooit bewust heb meegemaakt, terwijl ik het nu veel meer ‘aan zie komen’. En dat met een meisje die altijd een gek ritme heeft gehad.

Dreumes slaapt afwisselend 2 of 1 slaapjes hoe verloopt dit mamablogger - Mama's Meisje blog

Geen ochtendslaapje meer

Het heeft vrij lang geduurd voordat Niene de nachten grotendeels doorsliep. Ze was ongeveer 6 maanden toen dit een paar weken goed ging, maar al snel kwam er tandjesleed om de hoek kijken. Dit tandjesleed bleef maar sluimeren en is inmiddels over gegaan in kiesjesleed. Wat een jeukwoorden hè? Maar leed is het zeker, want ze heeft verschrikkelijk veel last van pijn en ellende als er weer een tand of kies doorkomt. Gevolg: #teamnosleep in de nacht. Dit én het feit dat ze vooraan in de rij stond toen ‘eigenwijsheid’ werd uitgedeeld, zorgt ervoor dat Niene eigenlijk géén standaard ritme heeft. Werkelijk iedere dag is anders en dat al vanaf jonge leeftijd. Kon ik er bij Suus de klok op gelijk zetten, is het bij Niene elke dag een verrassing wat er zal gebeuren. Soms heeft ze net haar laatste hap ontbijt op, als ze alweer aangeeft moe te zijn. Een andere keer houdt ze het zonder mokken vol tot 11.00 uur waarna ze moe wordt. En zo slaapt ze dus de ene dag twee keer, terwijl ze de andere keer wakker in bed ligt. Ze zit vol verrassingen!

LEES OOK: REVIEW ALECTO SLAAPTRAINER

Van 2 slaapjes naar 1 slaapje

Het grappige is dat ik bij Suus zelf bovenop dat ritme zat, terwijl ik dat bij Niene helemaal los laat. Dat geldt ook voor de overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje. Ik merk dat ze de ene dag een gat in de dag slaapt: ochtenden van 2,5 à 3 uur slaap, gevolgd door een middagslaap(je) van een dikke 2 uur. Dit doet ze, logischerwijs, vooral na drukke dagen. Een dag naar de opvang wordt standaard gevolgd door een dag met veel slaap. Op een andere dag breng ik haar naar bed, slaapt ze ’s ochtends een klein half uurtje en ligt ’s middags wakker in bed. Ik kan er geen peil op trekken. Er was een tijdje dat ze ’s avonds zó moe was, dat ze dan niet goed in slaap kon komen, zo zat ze zichzelf in de weg. Ook dat is inmiddels verleden tijd: of ze nu overdag wel of niet geslapen heeft, ze slaapt ’s avonds rustig in en slaapt door tot de volgende ochtend. Uitzonderingen daargelaten ;) Enkele weken gelden vroeg ik me af: moet ik hier iets mee? Ik vroeg daarom tips via Instagram.

De overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje - Mama's Meisje blog

Het komt vanzelf

Dat soort momentjes heb ik wel vaker: dat ik me afvraag of ik het allemaal op z’n beloop laat of toch meer sturing moet geven. Zo ook met de overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje. Eigenlijk kwam die twijfel vooral in me op omdat we weer in een periode zaten met veel wakkere nachten. Het leek alsof mevrouw overdag wel wilde slapen en ’s nachts ging spoken. Daar wilde ik natuurlijk een stokje voor steken. En dus vroeg ik via Instagram om tips. De meest gelezen tip was om haar ’s morgens rond 09.30 – 10.00 uur naar bed te brengen voor maximaal 3 kwartier à 1 uur. Vervolgens zou ik haar dan wakker moeten maken, om haar na de lunch (rond 13.00 uur) weer naar bed te brengen voor een langere middagslaap. Ik besloot de proef op de som te nemen en kwam al snel tot de conclusie dat dit niet ging werken. Arme Niene was helemaal kapot na een paar dagen. Ze heeft duidelijk een wisselende behoefte aan slaap, wat vast ook met die overgang te maken heeft. Ik besloot maar gewoon op de aangewende manier verder te gaan: ik kijk naar wat zij aangeeft. Is ze dus moe, dan leg ik haar in bed. De ene dag laat ik haar liggen tot ze zelf wakker wordt, de andere dag maak ik haar op een bepaald tijdstip wakker. De ene dag ligt ze twee keer in bed, de andere dag één keer. Blijkt mijn moedergevoel het toch weer bij het goede eind te hebben: het komt vanzelf!

De overgang van 2 slaapjes naar 1 slaapje: op welke leeftijd was jouw kindje daar aan toe? Heb jij hier sturing aan gegeven of liet je het ook op z’n beloop? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1