Een keukenverbouwing is een flink project! Check mijn handige stappenplan in de blog en lees waarom wij ‘m ruim acht geleden niet meenamen in onze verbouwing. Inmiddels staat ie op de wishlist! De keuken verbouwen: dit is mijn eisenlijstje…

Op de wishlist: een nieuwe keuken

Het is 2023 en dat betekent dat Erik en ik alweer acht jaar samenwonen. In 2015 trokken we, na een grondige verbouwing, samen in deze woning. Bijna alles hebben we gesloopt en opnieuw opgebouwd: van vloerverwarming tot de badkamer en van de trap tot het toilet. Het enige dat bleef zitten, was de keuken. En dat was ook niet zo vreemd, want een verbouwing is duur en de keuken was nog prima. Je kunt nu eenmaal niet alles in één keer en we wilden eerst weer flink sparen alvorens opnieuw zo’n groot project als een keukenverbouwing aan te gaan. Inmiddels wonen we niet meer met z’n tweeën maar met z’n vijven, volgt één van ons een strikt glutenvrij dieet en begint de keuken toch wat te wensen over te laten. Tijd om het één en ander op een rijtje te zetten… De keuken verbouwen: dit zou ik anders willen!

Keukenverbouwing stappenplan - Mama's Meisje blog

Keukenverbouwing: een stappenplan

De keuken verbouwen is niet iets waar je zo één twee drie aan begint. Een keukenverbouwing vergt een goede voorbereiding, dus maakte ik een stappenplan.

  • Een nieuwe keuken: waar moet die volgens jou aan voldoen? Als je in de keuken bezig bent, zijn er vast dingen die je opvallen: dit is handig, dat niet per se. Schrijf die dingen op! Het is veel handiger om gaandeweg een eisenlijstje te creëren dan dat je het in één keer uit je hoofd moet opsommen als je bij een keukenboer zit. Zo vind ik onze afzuigkap verschrikkelijk en zou ik een inductie kookplaat met afzuiging uitkiezen in een nieuwe keuken.
  • Doe inspiratie op! Via Pinterest kun je een bord aanmaken met daarop tal van ideeën. Een nieuwe keuken betekent ook vaak dat de aangrenzende ruimte meegepakt wordt, dus goed om daar rekening mee te houden. En een dagje inspiratie opdoen op de woonboulevard is zeker aan te raden: je hebt dan meer inzicht in de verschillende mogelijkheden en opstellingen.
  • Hoeveel geld wil je uitgeven aan het verbouwen van de keuken? Bepaal je budget en vergeet niet om daarbij ook eventuele nieuwe apparatuur zoals een vaatwasser of koelkast mee te nemen. Maar ook accessoires, nieuw servies, een nieuwe pannenset of iets dergelijks. Tevens zul je misschien vakmensen moeten inschakelen: ook hier zit een bepaald prijskaartje aan. Qua geld valt een keuken verbouwen vaker tegen dan mee, dus budgetteer ruim en houdt een reserve voor onvoorziene kosten aan.
  • Budget op groen, de neuzen in dezelfde richting wat betreft de nieuwe keuken? Dan is het tijd om de keuken te gaan shoppen! Dit lijkt mij het allerleukste gedeelte van het hele proces!
  • Vanaf het moment dat je keuken besteld is en je datums weet, kun je gaan plannen. Wanneer wordt de oude keuken gesloopt? Welke vakmensen heb je nodig en wie kan wanneer, in welke volgorde? Heb je daarnaast nog hulp nodig van familie of vrienden? Slim om dit vroegtijdig vast te leggen, zodat alles gesmeerd verloopt en je niet onnodig lang zonder keuken zit. Houd ook rekening met de afwerking, bijvoorbeeld het kitten van de naden!
  • En dan is het zover: je nieuwe keuken zit erin! Na een grondige schoonmaak kun je de boel inrichten en eindelijk gaan genieten van dit mooie spaardoel!

Dit zou ik anders willen

Als ik naar onze keuken kijk, dan ben ik niet per se ontevreden want alles doet het goed. Maar het oog wil ook wat en aangezien alle andere ruimtes in huis zo goed als verbouwd zijn, zou de keuken verbouwen een logische volgende stap zijn. Wanneer wij een keukenverbouwing aangaan, zou ik van het gas afgaan en voor een inductiekookplaat gaan. Ik denk dat dit in de toekomst steeds meer gangbaar wordt, dus gaan we graag met die trend mee. Ik zocht laatst al op beste inductiekookplaat 60 cm, al zou ik eens in een keukenzaak moeten zien welke grootte verstandig is voor ons. Verder zou ik minder ‘bovenkastjes’ willen en kiezen voor een L-vorm. Mijn grootste prioriteit is voldoende werkblad: op die manier kunnen we een gedeelte reserveren voor het bereiden van glutenvrije voedingsmiddelen en het risico op kruisbesmetting verkleinen. Genoeg te wensen, eerst flink sparen!

De keuken verbouwen: hoe is jouw ervaring? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer / afbeelding