Mijn oudste dochter is nog maar tweeënhalf, maar ineens is ze ál tweeënhalf. Er viel namelijk een brief op de deurmat waarin stond dat we op zoek moeten naar een basisschool. Help, mijn kind moet naar de basisschool, maar kies ik wel de juiste? Vandaag vertel ik meer over ons basisschoolavontuur. Lees je mee?

Inschrijven voor de basisschool

Een tijdje geleden postte ik al eens een story op Instagram waarin ik vroeg hoe het eigenlijk zit met school… Wanneer moet je je kind inschrijven voor de basisschool? Ik voelde het vast al aan mijn water, want een paar dagen later lag er een brief van de gemeente op de deurmat. Daarin stond dat we verzocht werden om voor 1 april aanstaande een keuze te maken voor een basisschool. Zo kunnen alle basisscholen in onze woonplaats inventariseren hoeveel leerlingen zij volgend jaar mogen verwachten. Volgend jaar ja… Mijn dochter is nog maar tweeënhalf, maar het voelde nu alsof ze ál tweeënhalf was en ineens leek volgend jaar helemaal niet zo ver weg meer. Ik kan er een boek over schrijven, maar we moesten dus op zoek naar een basisschool. En dat vind ik best een dingetje… De juiste bassisschool kiezen: hoe doe ik dat?

BUDGETTIP: De leukste schooltassen voor kinderen op de basisschool!

Een basisschool kiezen waar op letten keuze maken school kinderen - Mama's Meisje blog

Een basisschool kiezen

Laat ik voorop stellen dat ik niet ineens buikpijn heb bij het idee dat mijn kind naar de basisschool gaat. Als ik de moeders in mijn omgeving beluister die kinderen hebben in de basisschoolleeftijd, kan ik concluderen dat de meeste kinderen er voor hun vierde verjaardag al aan toe zijn om naar school te gaan. En de moeders eigenlijk ook. Neemt niet weg dat ik heus wel ga slikken op de dag dat ik mijn meisje, inclusief rugzak met trommeltje en beker, voor het eerst in het klasje van zo’n grote basisschool ga afleveren. Maar eerlijk gezegd zette ik die emotie al snel aan de kant en richtte mij op wat moet gebeuren. Dat is best lastig: een basisschool kiezen in een woonplaats waar je nooit zelf naar school bent geweest. Daarnaast realiseerde ik me ineens hoe lang het alweer geleden is dat ik zelf naar de basisschool ging (ik word oud!) én hoeveel punten er eigenlijk zijn die meetellen in onze keuze. De juiste basisschool kiezen is dus niet zomaar een klusje wat we snel even willen afstrepen!

Basisschool inschrijven kiezen hoe gaat dat welke leeftijd school keuze - Mama's Meisje blog

Als ik maar de goede kies

Zoals je misschien wel weet, wonen wij op een boerderij die ‘buitenaf‘ ligt. We wonen dus niet in het dorp en onze kinderen zullen altijd wat verder moeten fietsen naar school, sport en vriend(innet)jes. Qua afstand zou er één school de meest logische keuze zijn, maar dat gaat ‘m dus niet worden. Waar we vooral naar kijken is de grote van de groepen, hoe zit het met BSO of overblijven, welke onderwijsmethode wordt er gebruikt en last but not least gaan we eigenlijk vooral af op ons gevoel. Ik kies liever voor een school die wat verder van ons huis ligt dan voor een school waarbij ik zelf al vraagtekens heb of mijn kind zich er thuis gaat voelen. Dingen zoals of de school openbaar of met geloofsovertuiging is maakt ons dan weer weinig uit. Vooral het sociale vlak vind ik ontzettend belangrijk, bijvoorbeeld hoe men omgaat met pesten, hoe is de sfeer en denk ik dat mijn kinderen zich hier thuis gaan voelen? We zijn inmiddels bij een basisschool geweest en er staat er nog eentje op de planning. Als ik maar de goede kies, want ik heb zelf hele fijne herinneringen aan mijn basisschooltijd. Ik heb op drie verschillende basisscholen gezeten, waarvan een op Curaçao en stuk voor stuk waren dat scholen met kleine groepen en leuke leerkrachten, dus goede herinneringen. Ik wens mijn kinderen net zo’n fijne basisschooltijd toe! Het lastigste vind ik wel dat ik totaal niet kan inschatten hoe ze over 1,5 jaar is. Van peuter naar kleuter, we gaan het meemaken! Eerst maar de juiste keuze maken…

De juiste basisschool kiezen: hoe ging dat bij jou? Waar lette jij op en wat gaf de doorslag? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence

 

 

 

 

Bron: boeken