Een zwangerschapstest is een zwangerschapstest… Toch? De enige manier om daar achter te komen, is door zelf een vergelijkend warenonderzoekje te doen. En zo geschiedde… Ik testte 10 verschillende merken uit en deel mijn bevindingen vandaag op de blog! Welke zwangerschapstest is het beste? Lees maar mee!

Disclaimer: deze blog is geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring en is niet gesponsord, noch bedoeld om adviezen van professionele medische zorgverleners te vervangen. Raadpleeg bij vragen/twijfels/klachten áltijd een professional!

De beste zwangerschapstest: welke is dat?

Zwangerschapstesten: de keuze is reuze. Welk merk moet je nou kiezen en zijn ze allemaal even betrouwbaar? Door je urine te testen op de hoeveelheid HCG (zwangerschapshormoon), kun je op een test zien of je al dan niet zwanger bent. Ik was vooral benieuwd naar het verschil tussen de merken en of de prijs er veel toe zou doen. Daarom pieste ik in een kannetje (die had ik nog van Moeders voor Moeders) en doopte een heel assortiment aan zwangerschapstesten in mijn ochtendplasje. Ze zijn dus allemaal met hetzelfde plasje getest (eerlijke strijd!) behalve de vroege zwangerschapstesten, en ik wist al dat de uitslag positief moest zijn. Dit onderzoek vond namelijk 1 dag na mijn positieve test plaats. Had ik alles dan al in huis? Ja, want ik had namelijk al lang van te voren bedacht dat ik dit onderzoek wilde doen. Je bent een blogger of je bent het niet ;)

Vroege zwangerschapstesten

In de categorie geldweggooierij beginnen we met de zogenaamde ‘vroege zwangerschapstesten’. Niet voor niets wordt geadviseerd om pas te testen op de dag waarop je eigenlijk je menstruatie verwacht. Het kan namelijk voorkomen dat je positief test, maar er kan nog van alles gebeuren in je lichaam waardoor je alsnog ongesteld wordt. Dan maakt blijdschap weer ruimte voor teleurstelling en houd je jezelf eigenlijk een beetje voor de gek. Ik gebruikte drie verschillende vroege zwangerschapstesten. Voor mijn derde zwangerschap testte ik wederom een heleboel vroege zwangerschapstesten en had ik een positieve test voor NOD! De uitslag lees je hier!

Predictor Early Test

 

Mama's Meisje Predictor Early Zwangerschapstest nieuw ongebruiktDe Predictor Early Test geeft je vanaf 6 dagen voor je te verwachten menstruatie de mogelijkheid om een eventuele zwangerschap op te sporen. Met een betrouwbaarheid van 76%. Dit percentage loopt op naarmate je dichterbij die menstruatiedag komt. Ik deed de test 6 dagen voor deze dag en raad eens: negatief!

Mama's Meisje Predictor Early Zwangerschapstest gebruikt negatief

Bespaar je dus €11,89 en test niet te vroeg. Je kunt de Predictor Early natuurlijk wel bewaren tot aan de dag dat je je menstruatie verwacht, maar dan zijn er veel goedkopere alternatieven!

Action Lifecare Early Pregnancy Test

Mama's Meisje Action Vroege Zwangerschapstest Lifecare Early Pregnancytest verpakking

De zwangerschapstesten van de Action: ik kende ze al van mijn eerste zwangerschap. Nu blijkt er ook een ‘vroege’ variant te koop, dus die nam ik mee voor deze Grote Zwangerschapstesten Test ;) De test is vanaf 4 dagen voor je verwachte menstruatie te gebruiken. En dus deed ik braaf 4 dagen voor deze dag de test. Deze was negatief, maar een verpakking bevat 2 stuks. Dus besloot ik een dag voor de te verwachten menstruatie nog een test te doen. Deze test bleef wit gedurende de afleestijd (aflezen is ‘geldig’ binnen een tijdsduur van 10 minuten). Toen ik de Action zwangerschapstest de volgende dag nog eens bekeek, was er een heel dun streepje te zien. Ik beschouw ‘m dus als negatief, want is het een indroogstreep of toch positief?

Mama's Meisje Action Lifecare Early Pregnancytest vroege zwangerschapstest gebruikt uitslag negatief

Kruidvat Early Zwangerschapstest

Mama's Meisje Kruidvat Early Vroege zwangerschapstest verpakking

Ik was die vroege zwangerschapstesten wel een beetje zat, maar in het belang van dit onderzoek deed ik ook de Kruidvat Early Zwangerschapstest 4 dagen voor mijn te verwachten menstruatie. Verrassend genoeg was ook deze uitslag negatief!

Mama's Meisje Kruidvat Early vroege zwangerschapstest uitslag negatief

Conclusie: die vroege zwangerschapstesten zijn bedacht om geld mee te verdienen. Al is het nog zo moeilijk, die paar dagen wachten is toch echt eerlijk tegenover jezelf. De fabrikant wil natuurlijk graag inspelen op je gevoel en een soort schijnzekerheid verkopen. Eerlijk: deze testen zijn echt geldweggooierij en natuurlijk kun je positief testen en gewoon zwanger blijken, maar je kunt ook ‘gewoon’ ongesteld worden terwijl je dacht zwanger zijn. Beter even wachten dus, om teleurstelling te voorkomen.

De digitale zwangerschapstest

Mama's Meisje Clearbleu digital digitale zwangerschapstest verpakking

De enige digitale zwangerschapstest uit mijn rijtje is die van Clearblue. Deze heeft ook een conceptie-indicator: deze geeft een geschatte waarde weer van hoelang geleden de bevruchting heeft plaatsgevonden. Aangezien ik een onregelmatige cyclus heb, was ik heel benieuwd naar het resultaat van deze test!

Mama's Meisje Clearblue digital digitale zwangerschapstest uitslag 2-3

Deze test van Clearblue is wel prijzig: voor €10,35 per stuk bij bol.com. Er zijn goedkopere alternatieven bij Etos en via Testjezelf.nu maar deze hebben geen conceptie-indicator. Dat vind ik nou net weer de toegevoegde waarde van deze test.

De ‘gewone’ zwangerschapstesten

In deze categorie vallen de zwangerschapstesten ‘over een stickje piesen’. Ik testte allerlei verschillende merken, dus lees gauw verder!

Predictor Express Zwangerschapstest

Mama's Meisje Predictor Express Zwangerschapstest verpakking

Predictor adviseert het gebruik van deze test vanaf de dag van de verwachte menstruatie. And so I did. De ‘express’ zou ervoor moeten zorgen dat je binnen 1 minuut de uitslag krijgt. De uitslag van mijn test was positief.

Mama's Meisje Predictor Express zwangerschapstest uitslag positief

Eerlijk gezegd zou ik geen €9,95 uitgeven aan een Predictor Express test om binnen 1 minuut antwoord te hebben. Er zijn alternatieven die net zo snel resultaat geven en anders wacht ik liever 2 minuten langer. Maar dat is natuurlijk ieders persoonlijke keuze ;) Er is in ieder geval een duidelijke streep en dus voldoet deze test wel aan haar beloftes.

Clearblue Plus Zwangerschapstest

Mama's Meisje Clearblue Plus zwangerschapstest 1 minuut verpakking

Deze test van Clearblue belooft precies hetzelfde als bovenstaande van Predictor. Resultaat binnen 1 minuut. Wat trouwens wel bijzonder is, is dat op de zijkant van deze verpakking staat: ‘uitslag Zwanger binnen 1 minuut. Wacht 3 minuten om uitslag Niet Zwanger af te lezen’. Wat is dan de toegevoegde waarde van deze test?

Mama's Meisje Clearblue Plus zwangerschapstest 1 minuut resultaat uitslag positief

Nouja, de test is binnen de minuut positief en komt hiermee zijn belofte na. Maar wederom: er zijn goedkopere alternatieven die net zo snel werkten bij mij. De Clearblue Plus kost €8,99 per stuk.

Action Lifecare Zwangerschapstest

SAM 3267

Mama's Meisje Action Zwangerschapstest verpakkingMijn favoriete winkel Action verkoopt zwangerschapstesten: 2 stuks voor €1,49. En ze doen het super, want dit was de een zogenaamde ‘knaltest’: binnen een paar seconden had ik een positief resultaat.

Mama's Meisje Action Zwangerschapstest uitslag resultaat positief

Deze testen gebruikte ik ook toen ik de zwangerschap van Suus ontdekte en ik raad ze dan ook iedereen aan. Ze zijn goedkoop, ze zijn betrouwbaar en makkelijk in gebruik. Waarom zou je veel geld uitgeven als het op deze manier kan?

Testjezelf.nu Zwangerschapstest

Mama's Meisje Testjezelf.nu zwangerschapstest verpakking

De zwangerschapstest van Testjezelf.nu kende ik nog niet. Deze testen vallen qua prijsklasse een beetje in het midden: 2 testen voor €6,17 bij bol.com.

 

Mama's Meisje Zwangerschapstest testjezelf.nu uitslag positiefHet resultaat viel mij tegen. De streep is superdun. Een streep is een streep, maar alle testen uit deze categorie zijn met dezelfde urine gedaan. De Action test gaf een heel snel en duidelijk resultaat. Bij deze test moest ik echt 3 minuten wachten en is er maar een licht streepje te zien. Niet zo overtuigend voor mij.

Zwangerschapstesten met een pipetje

Als laatste de categorie waarbij je urine opvangt en met behulp van een pipetje op een testcassette aanbrengt.

Test-Point Zwangerschapstest

Mama's Meisje Test-Point Zwangerschapstest verpakking

Het gebruik van de testcassette van Test-Point is makkelijk. Met een pipetje druppel je de opgevangen urine in de cassette en de rest gaat vanzelf.

Mama's Meisje Test-Point Zwangerschapstest uitslag resultaat positief

Het resultaat is snel zichtbaar en wederom geen twijfels: een dikke paarse streep. De Test-Point zwangerschapstest is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor €3,99 per stuk. Een prima optie, maar er zijn goedkopere alternatieven.

Kruidvat Zwangerschapstest

Mama's Meisje Kruidvat zwangerschapstest verpakking

De zwangerschapstesten van Kruidvat worden door veel vrouwen aangeraden, dus ik was er erg benieuwd naar. De test werkt hetzelfde als die van Test-Point: met een pipetje een kleine hoeveelheid urine op de cassette aanbrengen. Kruidvat belooft resultaat binnen 5 minuten.

Mama's Meisje Kruidvat Zwangerschapstest uitslag resultaat positief

Het resultaat kwam echter veel eerder in beeld, pluspuntje dus. Naast het gemak in gebruik, is ook de prijs aantrekkelijk: 2 zwangerschapstesten voor €4,99.

Welke zwangerschapstest moet ik kiezen?

Natuurlijk moet iedereen zelf kiezen welke test zij het liefst gebruikt. Maar na dit onderzoek ben ik het meest enthousiast over de zwangerschapstesten van Action (2 stuks voor €1,49) en Kruidvat (2 stuks voor €4,99). Mijn ervaring is dat ze snel resultaat geven en prijstechnisch aantrekkelijk zijn. Ik ben minder enthousiast over de zogenaamde ‘vroege’ zwangerschapstesten, omdat ze mij een negatief resultaat gaven ondanks dat ik wel zwanger bleek. Door te vroeg te testen kun je valse hoop creëren, maar marketingtechnisch snap ik dat fabrikanten graag inspelen op je gevoel om geld te verdienen. Ook vond ik de zwangerschapstest van Testjezelf.nu slecht presteren in vergelijking met enkele andere testen. Het lichte streepje kwam tergend langzaam tevoorschijn, terwijl bijvoorbeeld de Action test een echte ‘knaltest’ was.

LEES OOK: ONVERWACHTS ZWANGER VAN DE 4E!

Conclusie: een duurdere zwangerschapstest is niet per sé beter en te vroeg testen is zonde van je geld!

Welk merk zwangerschapstest heb jij wel eens gebruikt? Wat is jouw ervaring hiermee? En wat vind je van dit vergelijkend warenonderzoekje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

We are having a baby girl 2