De eerste verjaardag: in mijn gedachten zag het er qua dag toch anders uit. Mijn kind is 1 jaar… En nu? Eerlijk gezegd heeft ze nog steeds ontzettend veel slaap nodig en daar plannen we onze dag zo’n beetje op in. Ik laat jullie vandaag zien hoe een gemiddelde dag er voor Suus uitziet en ben ook erg benieuwd naar ervaringen van andere mama’s! 

Wat doet een kind van 1 jaar?

Toen ons roze bolletje mens net geboren was, kon ik me echt nog geen voorstelling maken van hoe ons leven er een jaar later uit zou zien. Ik heb al een aantal keer ‘updates‘ gegeven over wat Suus at bij 7 maanden en nu bij 1 jaar. Maar hoe ziet een gemiddelde dag er nou uit? En wat doet een kind van 1 jaar eigenlijk op een dag? Ieder kind is anders en ook ieder gezin is anders. Toch ziet een dag er anders uit dan ik van te voren had gedacht.
Wat doet een kind van 1 jaar

Kind van 1 jaar met veel slaapbehoefte.

Een jaar geleden stelde ik me zo voor dat we veel achter Suus aan zouden moeten vangen, want die zou natuurlijk de wereld verkennen. Dat beeld klopt aardig, want ze kruipt de hele kamer door en wil staan bij elk meubelstuk wat die mogelijkheid biedt. We hebben een leuke speelhoek gemaakt (waarover binnenkort meer!) en daardoor heeft Suus echt haar eigen plekje gekregen waar ze lekker haar gang kan gaan. Toch merk ik dat ze nog ontzettend veel slaap nodig heeft. De uren dat ze wakker is, is ze ook voor de volle 300% aanwezig, maar dat zal ze dan allemaal wel moeten verwerken denk ik. Ik vind het eerlijk gezegd helemaal geen straf, al probeer ik me er niet zo strak meer aan te houden omdat we anders wel erg beperkt worden met uitjes en dergelijke.
Wat doet een kind van 1 jaar1

Dagindeling kind 1 jaar

Ik zette een globale dagindeling schematisch onder elkaar:
06:30-07:00: Suus wordt wakker. Aangezien ze stil blijft en zachtjes kletst, zet ik tegenwoordig een wekker op vrije dagen. Ze gaat pas tegen 09:00 uur huilen (hoe ik dit ontdekt heb, mag je zelf invullen).
07:15: Ontbijt!
07:45: Wassen en aankleden.
08:00 – 09:00: Spelen in de box of op de grond. Meestal wordt ze om half 9 al moe dus vaak ligt ze al eerder dan 9 uur weer in bed.
09:00: In bed! Gezellig, ben je er net anderhalf tot twee uur uit, lig je er alweer in. Maar je hebt het echt nodig.
10:30 – 11:00: Wakker! Tussendoortje + drinken.
12:00: Lunch.
13:00: Naar bed. Vaak ook al eerder.
15:00-15:30: Wakker! Tussendoortje + drinken. daarna spelen/ samen naar buiten enz.
17:00: Warme hap.
17:45: Bad/ douche/ wassen.
18:30 Papfles en naar bed. Om uiterlijk 19:00 ligt Suus in bed.

Hoe deel jij de dag in met je eenjarige?

Meestal ben ik met het ochtendslaapje wel iets flexibeler: als we bijvoorbeeld even boodschappen moeten doen of op visite gaan/ visite krijgen. Ook merk ik dat Suus heel moe kan zijn na de opvang, meestal slaapt ze op zaterdag heel veel. Als we dan weg willen is ze op zondag echt heel moe. Maar ik ga er ook niet om thuis blijven. Ze zal er toch een beetje aan moeten wennen. En na een uitje volgt altijd een iets rustiger dag, zodat ze lekker kan bijkomen.
Hoe deel jij de dag in met je eenjarige? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van andere mama’s. Ik lees graag jouw reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter
Liefs Karin 1