How I Love Curaçao… In combinatie met een blog kwam ik al snel op het idee om een Curaçao 3-daagse te houden! Er valt namelijk zoveel over dit mooie eiland in de Caribische zee te vertellen, dat ik aan één post niet genoeg heb. En daarom begin ik met één van mijn favoriete onderwerpen: de Antilliaanse Keuken!

Opgegroeid met Krioyo

In mijn kinderjaren heb ik een tijdje op Curaçao gewoond. Al snel kwam ik in contact met de heerlijkheden die de Antilliaanse keuken te bieden heeft. Eerst vonden we alles wat niet op stamppot of frikandel met appelmoes leek ‘vies’. Maar al snel was het over met het gezeur en zeurden we juist om zoete aardappel of een pastechi keshi! Wat dat is, daar kom je zo achter :P
Bijkomstig feit dat ik een aantal ooms en tantes op Curaçao en Aruba heb wonen én een Antilliaanse stiefmoeder met bijbehorende familie, dus ik maakte niet alleen kennis met het eten via omwegen. Ook maakte ik kennis met de gastvrijheid van Antillianen. En op jonge leeftijd wist ik: bij een Antilliaan kun je altijd op bezoek komen, er is eten genoeg!

Mijn favorieten uit de Antilliaanse keuken

Het is moeilijk kiezen als het op eten aankomt. Zoveel lekkers, gekenmerkt door lekkere kruiden, vlees, rijst en heerlijke bijgerechten. Op de derde plaats komt Batata Yená (gevulde aardappel), wat mijn neef een keer voor ons maakte. Het is een ovenschotel met aardappel gestampt tot puree. Daarmee is de ovenschotel bekleedt, waarna er een gehakt- en groentemengsel als vulling wordt toegevoegd. Vervolgens wordt het geheel afgesloten met een laagje puree en als topping wordt kaas gebruikt. Het is een variant op Keshi Yená (gevulde kaas) waarbij hetzelfde gebeurd met kaas. Als tweede de alombekende Saté ku Batata. Dit gerecht hebben we een aantal keer afgehaald tijdens een vakantie op Curaçao. De satésaus is net anders dan je hier in Nederland gewend bent, er zit echt een Caribisch tintje aan. Waar ook een Caribisch tintje aan zit, is Porchòp. Karbonades op de Antilliaanse manier bereid, zo heb je ze nog nooit geproefd! Ik at het met rijst, groente, friet van zoete aardappel en bakbanaan on the side. Maar mijn absolute nummer één is toch wel de authentieke Stobá. Stobá betekent niets meer dan gestoofd en er zijn heel veel producten die je in een stoof kunt verwerken. Zo zijn er ook ontzettend veel varianten van de Stobá te krijgen, maar mijn favoriet is de Karni Stobá (met rundvlees). Ook weer heerlijk met rijst en bakbanaan.


EtenBolo betekent taart in Papiaments. En taarten bakken, laat dat maar aan een Antilliaan over. Ik ben er gek op, al mag ik van mezelf niet veel snoepen, zodra er authentieke Bolo in beeld komt, laat ik al mijn principes varen. Ik ben gek op Bolo di Pistacho (pistachenoten taart), Bolo di Cashupete (cashewnoten taart), Bolo di Wòrtel (worteltaart) en Bolo Pretu (zwarte taart). Bij feestelijke gelegenheden zoals communie, bruiloft of noem-het-maar-op worden de prachtigste taarten gebakken en krijgt iedere gast een pakketje taart mee naar huis. Maar er zijn meer zoetigheden die mijn hart veroverd hebben: één van mijn favorieten is Pandushi. Dit zijn kleine zoete krentenbroodjes die je bij iedere bakkerij of supermarkt op Curaçao kunt kopen.
Ook voor hartige snacks doet de Antilliaanse keuken niet onder. Voor een Pastechi Keshi of Karni mag je me ’s nachts wakker maken! Net als de populaire Johnny Cakes, die je naar eigen smaak kunt vullen met groente, vlees of kaas.

 

Zelf aan de slag met Antilliaanse recepten

Een tijd lang leek het onbereikbaar: de gerechten in mijn eigen keuken bereiden… Ik at alleen Antilliaans als ik op familiebezoek was. Zo jammer, want ik zou ook graag zelf aan de slag willen! Ik had wel een recept voor Stobá en Pastechi, maar meer ook niet. Kun je je voorstellen hoe blij ik was toen ik op Facebook de pagina Antilliaans Eten tegenkwam? Via deze pagina kwam ik terecht op de website van Antilliaans Eten en toen in 2015 het boek ‘Nos Kushina Krioyo‘ uitkwam, heb ik gelijk een exemplaar besteld! Inmiddels kan ik dus al een tijdje zelf aan de slag en om jullie een idee te geven hoe makkelijk dat is, hierbij een voorbeeld uit het kookboek:

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Antilliaanse keuken? Neem zeker eens een kijkje op de website van Antilliaans Eten! Er komt binnenkort ook een koolhydraatarme versie in de vorm van een e-book uit! Ben je al bekend met de Caribische heerlijkheden? Ik ben heel benieuwd wat jouw favoriete gerecht is! Laat je reactie achter in de comment of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin