Wist je dat teveel koolstofmonoxide in de lucht voor concentratieproblemen kan zorgen? En dat teveel vocht in de lucht een schimmelprobleem kan veroorzaken? Met dat laatste hebben wij helaas ervaring, dus ik zocht informatie over een CO2-meter in huis. Zelf de luchtkwaliteit checken blijkt easy peasy, lees maar mee!

Schimmelvorming op de muur

Een maand of twee geleden besloten we dat het écht noodzakelijk was om onze slaapkamer onder handen te nemen. Niet omdat we ineens haast hadden om met de laatste trends mee te doen, maar door een andere oorzaak. Er was namelijk schimmelvorming op de muur ontstaan en hoewel we op diverse manieren hebben geprobeerd dit te verwijderen, kwam het steeds sneller en in grotere hoeveelheden terug. Nadat ik op zoek ging naar informatie, bleek dat schimmels een hele slechte invloed op je gezondheid kunnen hebben. Met name luchtwegklachten zoals hoesten, niezen, benauwdheid en een piepende ademhaling kunnen hierdoor ontstaan. Niet zo’n prettig idee als je nagaat dat je zo’n 8 uur per nacht in die ruimte doorbrengt om te slapen. Gelukkig bleek de schimmelvorming zich alleen te beperken tot het behang en was het niet in de muur getrokken. We hebben de slaapkamer gerestyled dus eind goed, al goed zou je denken. Maar nu is het belangrijk om een nieuwe uitbraak te voorkomen en daarom verdiepte ik mij in het hebben van een CO2-meter in huis om zelf de luchtkwaliteit te checken!

Landelijk beddengoed voor onze nieuwe slaapkamer - Mama's Meisje blog

Wat is een CO2-meter en hoe plaats ik ‘m?

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van een CO2-meter gehoord, dus besloot ik op zoek te gaan naar meer informatie. Wat is een CO2-meter en hoe plaats ik ‘m? Een CO2-meter is een compact apparaatje dat de hoeveelheid koolstofmonoxide (CO2)  in huis meet. Door de verhouding van koolstofmonoxide in de lucht te meten, kan de luchtkwaliteit in huis beoordeelt worden. Als deze waarde namelijk te hoog is, is het raadzaam om te ventileren. Via het scherm van de CO2-meter is makkelijk en overzichtelijk te zien welke waardes gemeten zijn. Het apparaat is verplaatsbaar, waardoor verschillende ruimtes in huis te meten zijn. Ook kan tot 7 dagen teruggekeken worden en is de CO2-meter zowel hangend als staand te gebruiken. CO2-meters van Rovary voldoen aan het Bouwbesluit en dragen 2 keer het ISO-keurmerk. Bij ontvangst moet de CO2-meter eerst gekalibreerd worden. Dat klinkt ingewikkeld, maar met behulp van de handleiding kun jij dat makkelijk zelf! Als dit gedaan is, is de CO2-meter klaar voor gebruik. Je kunt zelf kiezen wat je het prettigst vindt: het apparaatje kan aan de muur gehangen worden en heeft qua formaat veel weg van een thermostaat. Maar misschien wil je ‘m in meerdere ruimtes kunnen gebruiken: dan is plaatsing op een tafel of kast een goede optie. Het is vooral belangrijk dat de CO2-meter niet te dicht bij een raam of deur staat, niet achter een kast of gordijn geplaatst wordt en dat er niet te dicht bij de sensor geademd wordt. Mensen ademen natuurlijk ook CO2 uit en zulke luchtstromen kunnen allemaal invloed hebben op de meting.

CO2-meter in huis zelf de luchtkwaliteit checken! - Mama's Meisje blog

Zelf de luchtkwaliteit checken!

CO2-meter klaar? Meten maar! Omdat de koolstofmonoxidewaardes in een ruimte door de dag heen kunnen variëren, is het belangrijk om de meter de hele dag op dezelfde plek te laten staan. Je krijgt dan helder in beeld wat de CO2-waardes in een ruimte op een dag doen. Is de gemeten hoeveelheid CO2 te hoog? Dan wordt je gewaarschuwd door het alarmsignaal. Ook de temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht worden gemeten. Een prettige manier om zelf de luchtkwaliteit te checken zonder het onnodig inschakelen van prijzige, externe bedrijven! Ik las dat CO2-meters niet alleen door consumenten gebruikt worden, maar ook door bedrijven zoals scholen, kinderdagverblijven en kapperszaken en beautysalons. Een te hoog vochtgehalte in de lucht kan schimmelvorming veroorzaken, een te hoog koolstofmonoxidegehalte kan concentratieproblemen geven. Ook is gebleken dat virusdeeltjes zich minder makkelijk door de lucht verspreiden als de lucht goed geventileerd wordt. Er zijn dus meerdere situaties te bedenken waarbij een CO2-meter in huis een verstandige optie is! Meer informatie? Check deze website voor uitgebreide uitleg en opties!

Wist jij dat de lucht die we inademen zoveel invloed op ons gestel kan hebben? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer