Een week of drie geleden werd het kraampakket bij ons thuis bezorgd. Omdat dit mijn tweede zwangerschap is, schrik ik inmiddels niet meer van de inhoud. De eerste keer was dat echt wel anders: ik zag al mijn charme en sexappeal zo de goot in verdwijnen toen ik het pakket uitpakte. Ik blik terug naar een kleine twee jaar geleden!

Het kraampakket: wat zit er eigenlijk in?

Toen ik ongeveer 10 weken zwanger was van Suus, vroeg ik via de website van mijn zorgverzekeraar kraamzorg aan. Ik had zo’n handige checklist in één van de vele gekregen tijdschriften gevonden en daarop stond ook het puntje: ‘kraampakket aanvragen‘. Dat heb ik gelijk online gedaan en ik was enorm benieuwd wat er allemaal in zou zitten. Op die verrassing moest ik nog eventjes wachten, want het kraampakket kwam rond de 27e week van mijn zwangerschap binnen. Een grote kartonnen doos met daarop de letters ‘kraampakket‘ werd aan de deur bezorgd en vol verwachting opende ik het pakket. Wat zou er allemaal in zitten?

SAM 4727 001

Wat is dit…?

Eigenlijk zijn er twee dingen ontzettend jammer. Eén: dat ik nu pas blog en twee: dat ik niet vlog. Een unboxingvideo was véél sprekender geweest dan dit stukje tekst. Echt, je had mijn gezicht moeten zien toen ik die bewuste dag de inhoud van het kraampakket door mijn handen liet gaan. Seriously, hoeveel pakken kraamverband kan een mens op voorraad hebben? Onderleggers, waar heb ik die voor nodig? Het toppunt was toch wel het ‘netje‘ dat ik bestudeerde alsof het buitenaards was. Ik wist echt niet waar het voor was en toen Erik er later naar vroeg, zei ik dat ik vermoedde dat het voor een noodinfuus (???) was. Muahaha, wat een schaap was ik toen. Dat netje bleek een broekje te zijn, waarbij je tijdens het dragen ervan direct al je eigenwaarde, charme en sexappeal verliest. En die shitload aan kraamverband formaatje dubbeldik matras? Die zit dan IN dat netbroekje. Knappe meid als je je dan nog sexy voelt. Ik vond het een vreselijk ding en vraag me nog steeds af wie het bedacht heeft.

Kraampakket

Slapen op een plastic matrasbeschermer: Doe.Het.Niet.

Natuurlijk zetten wij ons bed destijds ruim op tijd op klossen én drapeerden de in het kraampakket meegeleverde plastic matrasbeschermer netjes op ons matras. Als ik je één advies mag geven: Doe.Het.Niet. Er zijn héél veel gelegenheden waarvoor dit irritant stuk plastic enorm geschikt is, maar niet om op te slapen. Laat je oudere kinderen er een tent van bouwen, gebruik ‘m als afdekmateriaal als je een keer gaat schilderen, begraaf je dode konijn erin of maak er een paraplu van, maar doe geen moeite om ‘m op je matras te leggen. Stel je voor: hoogzwanger, moeizaam draaien, bedzeiltje op matras en 30 graden want hoogzomer. Need I say more? Ik heb het onding er welgeteld 10 minuten op gehad, waarna ik Erik wakker maakte, het bedzeil al vloekend tussen matras en hoeslaken vandaan trok om vervolgens mee te delen dat als mijn vliezen in bed zouden breken, we wel een nieuw matras kochten. Bedzeiltjes en ik zijn nog steeds geen vriendinnetjes dus ook deze keer blijft ie ver uit de buurt van ons bed. Ik heb de waterdichte molton van Hema in de kast liggen voor de herkansing.

SAM 4726

Ongebruikte artikelen uit je kraampakket: lever ze in!

Allemaal hilarisch natuurlijk, maar ik heb in ieder geval de luxe dat ik een kraampakket ontvang van mijn verzekeraar. Niet iedereen zit in die positie en daarom zijn er diverse inleverpunten waar je de spulletjes die je over hebt, kunt inleveren. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik in het ziekenhuis ga bevallen, dus een groot gedeelte van mijn kraampakket blijft ongebruikt. Deze spulletjes wil ik inleveren bij een inzamelpunt van stichting Baby Hope. Deze stichting zamelt kraammaterialen in voor kraamprojecten in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Het doel is om de hygiëne tijdens bevallingen te verhogen, zodat meer vrouwen hun pasgeboren baby’s levend en wel tegen zich aan kunnen drukken. Wil je meer weten over deze stichting? Kijk dan even op de website. Ohja, ik word niet betaald of iets dergelijks om dit te schrijven. Dit heb ik uit eigen initiatief gedaan omdat ik me eens te meer realiseer hoe goed de zorg rondom zwangerschap en geboorte in Nederland is en hoe anders dat in veel andere landen is. De kans dat mijn kindje gezond en wel ter wereld komt, wordt, mede door de goede hygiëne, hoog ingeschat. Door mijn spulletjes in te leveren, verhoog ik die kans ook graag voor een andere mama.

Wat ging er door jouw hoofd toen je voor het eerst zag wat er in je kraampakket zat? En wat doe/deed jij met de inhoud die je over had? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin