Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Sharon doet heel bewust boodschappen en besteedt gemiddeld 90 euro per week voor drie personen. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Sharon het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Sharon, 38 jaar. Ik woon samen met Frank en wij zijn de ouders van Lisa. Lisa is bijna 4 jaar. Ik sta twee dagen voor de klas in de middenbouw op het basisonderwijs. Daarnaast begeleid ik met veel plezier 1 dag per week pabo- studenten met hun stage op 6 scholen. Frank werkt 4 dagen waarvan 2 dagen per week op kantoor en luncht dan daar.

Als ik Lisa op vrijdagochtend naar de peuterspeelzaal heb gebracht, doe ik voor de hele week de boodschappen. Soms is dat medisch niet mogelijk dan doen Frank en Lisa dat op zaterdag. Tijdens mijn zwangerschap heb ik namelijk een chronische darmontsteking erbij gekregen. Omdat er door de zwangerschap niet helemaal gekeken kan worden in de darm, heb ik nu de diagnose IBD-U gekregen. Gelukkig ben ik na een aantal weken gestart met medicatie die tot nu toe zorgt voor een rustig verloop van de ontstekingen in de darm.

Door mijn zwangerschap en de diagnose ben ik ook nog bewuster van wat er wel en niet in ons boodschappenwagentje gaat.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Door bewust met een lijstje boodschappen te doen en slecht 1 keer per week, zorgen we ervoor dat er geen onnodige dingen in onze wagen komen. We hebben ervaring dat als je vaker naar de supermarkt gaat je veel meer dingen koopt die je, wanneer je maar 1 keer gaat, niet koopt.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Voor de weekboodschappen gingen wij een aantal jaren geleden eigenlijk altijd naar de buurtsuper hier om de hoek; de Coop. Toen we daar vaak misgrepen op vrijdagavond zijn we naar de Aldi gegaan. We gaan dus 1x per week en besteden dan gemiddeld 90 euro voor 3 personen voor 1 week.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Bij mijn laatste bezoek voor de hele week was ik 84,40 kwijt. Daar zat 1 avondmaaltijd minder bij omdat ik zelf uiteten ging en thuis hebben ze sushi besteld. Dat mag ik nu toch niet eten dus een win-win situatie. Ik kocht voor die 84,40 alles voor het weekmenu, behalve het vlees dat lag nog in de vriezer van eerdere boodschappen. Daar zit ook het beleg en fruit bij voor de hele week, melk, yoghurt, eieren, volkoren brood, 1 flesje geperste sap voor het weekend en lekkere afbakbroodjes voor zaterdag en zondag bij het ontbijt. Op vrijdag lunchen Frank en ik altijd samen, dus dan neem ik van de broodafdeling een afgebakken broodjes mee. Ook granola (2,69) zat deze week in mijn kar voor in de yoghurt. Daar doe ik echt een paar weken mee. Ook zaten er twee zakjes chips in voor het weekend. Koekjes en snoep hebben we sporadisch in huis en maken geen deel uit van de wekelijkse boodschappen. De gerookte zalm (100 gr) voor 3,69 was het duurste product op mijn lijstje.

Wij drinken allemaal geen frisdranken maar veel water, thee en soms een druppel aanmaaklimonade.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Sinds enkele maanden gebruik ik een soapbar voor mijn haren. Stukken goedkoper en je doet er echt super lang mee. Ook voor mijn dochter hebben we er 1 gekocht. Mijn vriend pakt toch nog graag een gewone shampoo fles. Deze moeten ook op en ik snap dat na het sporten dit toch fijner is.

Wasmiddel kopen we in groot verpakking online. We kijken goed waar het het goedkoopste is en bestellen eventueel iets meer als het dan onder aan de streep per kilo goedkoper is. We slaan het op in het washok dus geen probleem als daar voor een hele poos waspoeder staat. Ik gebruik altijd poeder van Neutral. Wij gebruiken geen wasverzachter dus daar bespaar ik ook al veel geld mee als ik zo de prijzen wel eens zie in de folders.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Bij de Coop , als we daar wel eens iets halen, nemen we altijd koopzegels. Afgelopen december heb ik daar van alle boekjes, die we inmiddels gespaard hadden Playmobil met heel veel korting gekocht. Deze staan voor de komende verjaardag en feestdagen klaar om gegeven te worden. Over het originele bedrag kon je dan weer nieuwe koopzegels kopen. Normaal zou ik de Playmobil ook nooit gekocht hebben voor de volle prijs. Ik koop ook regelmatig speelgoed bij de kringloop en daar is echt genoeg moois te vinden, ook Playmobil.

Daarnaast hebben we in coronatijd bij bol.com een select abonnent afgesloten en dat hebben we nog steeds voor 12 euro per jaar. Je betaalt dan geen verzendkosten over kleine producten en je hebt regelmatig korting op een product. We hebben hier al veel mee bespaard dus deze investering was het zeker waard.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Wij hebben een mooi weekmenu van zoedt op het aanrecht staan. Daarop kunnen we altijd zien wat we eten. Dan hoeven we het niet te onthouden en weet iedereen in huis het.

Vrijdag uiteten / thuisfront haalt Sushi
Zaterdag zelfgemaakt courgette soep met gerookte zalm erin ( we maken altijd voor twee keer soep en vriezen dat in)
Zondag zelfgemaakte pizza met kip
Maandag Bonenschotel met rijst
Dinsdag Worstjes uit de vriezer (dus al eerder gekocht) gekookte wortels en aardappeltjes uit de oven
Woensdag Kipschnitzel uit de vriezer (dus al eerder gekocht) rode kool en aardappeltjes uit de oven
Donderdag Vis cuisine (uit de vriezer) met spinazie en aardappeltjes uit de oven.
Vrijdag Orzo met courgette paprika, zelf gemaakte tzatziki en souvlaki uit de vriezer (dus al eerder gekocht)

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

We proberen twee keer in de week vis te eten helemaal nu met mijn zwangerschap. Ook eten we altijd 1x per week spinazie. Ook proberen we te variëren tussen rijst, aardappels en pasta.
Op maandag en dinsdag werken we beide en moet het snel en makkelijk op tafel. Het liefst eten we dan ook de verse groente omdat deze vaak niet langer houdbaar is. Gekookte aardappels zijn we niet gek op. In de winter prima in een stamppot.

Als we de groente of het gehakt voor later in de week nodig hebben vriezen we het vaak in.

Als we grotere porties vlees kopen, vriezen we een deel in en schrijven het gelijk op het weekmenu in de weken erna.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Maak een boodschappenlijstje en ga maar 1x per week voor je weekmenu op stap.

Gebruik ook een maatbekertje van het voedingcentrum voor het afmeten van rijst en pasta. Je hebt dan echt genoeg en hoeft bijna niks te bewaren (weggooien doen wij het nooit). Als we bijvoorbeeld toch een beetje rijst over hebben dan kan dat ook prima in de soep. Of als 1 van ons thuis luncht dan kan het warm eten van de avond daarvoor ook nog prima als lunch.

De folders hou ik altijd goed in de gaten. Zo betaal ik nooit meer dan 1 euro voor onze tandpasta. Zie ik hem voor 1 euro of goedkoper, dan slaan we er gelijk een aantal in. Zo ook met thee dat koop ik nooit voor meer dan 1 euro per doosje. Als de Pickwick thee in de aanbieding is, en dan bedoel ik de 1 euro aanbieding, dan sla ik meerdere doosjes in.

Ons toetje eten we altijd om een uur of 8 in de avond. Dat scheelt weer koekjes en andere lekkere dingen in je mondstoppen omdat je trekt krijgt.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Nootjes, we eten regelmatig pistache of cashewnootjes en die zijn toch wel prijzig

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik kijk altijd even in de bak met afgeprijsde artikelen. Ook heb ik wel eens een Too Good To Go box opgehaald bij een bedrijf. Daar zitten alleen dan toch altijd dingen in die je niet eet of echt niet lekker vindt. Dan is het ook weer zonde van je geld. Hier zijn we dus ook mee gestopt.

Vlees wat afgeprijsd i.v.m. de datum is zou ik nooit meenemen uit de supermarkt.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ga goed voorbereid op stap om boodschappen te doen met een lijst en geef je kind opdrachtjes om spullen te pakken.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Sharon! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog