Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Sandra schrok een tijdje geleden enorm toen ze op een rijtje zette hoeveel er maandelijks aan boodschappen werd uitgegeven! Sindsdien is besparen op boodschappen haar doel en in deze blog lees je haar antwoorden op de Budget Boodschappen vragenlijst!

Stel jezelf voor!

Hi, ik ben Sandra. Ik werk voor een grote gemeente in Brabant, in het sociaal domein. Mijn man werkt als software ontwikkelaar. Samen hebben wij twee kinderen, een zoon van 6 en een dochter van bijna 4. Ik doe zelf altijd de boodschappen, samen met mijn jongste dochter. We proberen thuis gezonder te eten en wat kilootjes af te vallen, en dat gaat beter als ik de boodschappen zelf doe.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Dat houdt me zeker bezig. Onlangs hebben we onze inkomsten en uitgaven eens goed op een rij gezet omdat we willen verbouwen en meer willen sparen, en daar zijn we van geschrokken. In sommige maanden gaven we wel € 1.000,00 uit aan boodschappen en afhalen. Daarom heb ik ons op een budget gezet van €150,00 per week. Daar doe ik alles van voor het “levensonderhoud”, dus de gewone weekboodschappen, toiletpapier en wasmiddel. Voor verzorging hebben we een apart potje van €50,00 per maand.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik doe mijn boodschappen altijd bij de AH. Ondanks dat we in een klein dorpje wonen, beschikken we ook nog over een Aldi, Lidl en twee Jumbo’s, maar ik vind de AH gewoon het fijnst. Ik weet alles te liggen en doe daarom snel en gericht mijn boodschappen. Bovendien vind ik de aanbiedingen bij de AH gewoon goed. Voor bepaalde dingen ga ik wel naar de Jumbo: mijn favoriete thee van La Place en de suikervrije Raak-ranja. Die verkopen ze alleen daar. Ik werk nu ongeveer zes weken met ons boodschappenbudget en dat gaat best goed.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Deze week was een wat duurdere week en ik ben net niet binnen budget gebleven. Gelukkig hebben we wel de flexibiliteit om dat zo nu en dan te doen, want op den duurt scheelt het me wel. Het wasmiddel en de wasverzachter was in de bonus, dus heb ik van beide vier flessen ingeslagen. Ook onze favo kwark was in de aanbieding en die was lang genoeg houdbaar om de komende drie weken mee vooruit te kunnen. Verder was de vriezer ver leeg en heb ik bij de poelier op de markt flink ingekocht:
AH: € 163,36 (inclusief € 23,00 aan wasmiddel en € 15,00 aan koopzegels)
Poelier € 22,95 (hiervan kunnen we 6 keer eten).
Jumbo: € 20,21 (thee en ranja).

Mijn boodschappenlijstje is altijd goed georganiseerd. Mijn man lacht mij altijd een beetje uit, als ik weer glazig voor me uit zit te staren bij het maken van mijn lijstje, omdat hij weet dat ik dan in gedachten door de winkel loop. Ik weet ongeveer wat waar ligt, en mijn lijstje volgt dan ook precies mijn looproute. Hiermee voorkom ik dat ik steeds weer de winkel moet doorkruisen voor dat ene vergeten ding. Ik ken mezelf: een verleiding kan ik één keer weerstaan, geen twee keer. Dus als ik voor de tweede keer langs de stelling met paaseitjes loop, dan gaat er geheid een zakje mee. Dus ik loop altijd op volgorde: aardappels, fruit, groente, vlees/vis, vleeswaren, boter/kaas, brood, zuivel, conserven, kruiden, afbakbroodjes, ontbijt etc., koffie/thee, bier/fris (al koop ik dat extreem weinig, eigenlijk alleen bij feestjes), huishoud en vriezer. Steevast hetzelfde rondje en binnen een half uur ben ik vaak klaar met de weekboodschappen. Best een prestatie, omdat ik wel altijd een bijna-kleuter bij me heb.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Wasmiddel en wasverzachter koop ik altijd in de supermarkt, wanneer het in de bonus is. Ik vind het een sport om hier niet de volle mep voor te betalen. Bovendien werkt voor wasmiddel de puur-versie van het eigen merk van de AH voor ons heel goed (jeej, allergieën). Voor man en kinderen kijk ik – wanneer iets bijna op is – goed naar de aanbiedingen. Het maakt niet uit welk merk we daarvoor gebruiken, maar voor de kids opnieuw parfumvrij. Ik koop dat waar het het goedkoopst is. Omdat ik zelf een hele moeilijke huid heb, zweer ik bij Biotherm (voor de huid), Clinique (voor make-up) en Rituals (voor gezicht). Dat is echt aanbiedingen speuren en je slag slaan als het zover is. Voor verzorging reserveren we maandelijks € 50,00. Hieruit komen de kappersbezoekjes voor mij en de kids (lang leve de kale man) en alles voor persoonlijke verzorging. Dat is niet altijd genoeg, zeker niet wanneer ik zelf naar de kapper moet.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ja, ik vind de koopzegels echt fantastisch. Je spaart niet per se heel snel, maar wel ongemerkt. En wat ben ik blij dat je bij de AH geen zegeltjes meer hoeft te likken. Nu gaat het écht ongemerkt. Eens in de zoveel tijd betaal ik mijn boodschappen met de zegels en boek ik het bedrag dat ik daarmee bespaar over naar ons potje voor de zomervakantie.

Ook bij de Jumbo spaar ik, maar daar gaat het minder snel omdat ik daar maar incidenteel kom. Die boekjes lever ik zo nu en dan in, als zakgeld voor een dagje uit bijvoorbeeld.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Ik vind het opstellen van het weekmenu echt een wekelijkse hel. We proberen voor onszelf en de kinderen gezond te koken, maar veel vinden ze simpelweg niet lekker. Daarin balans vinden is moeilijk. Ik eet zelf liever geen pizza, omdat ik probeer wat af te vallen. Dus als ik een keer niet thuis ben (zoals deze week op vrijdag het geval was), dan eten ze thuis lekker pizza. Heel soms komt het voor dat we dan twee dagen op rij minder gezond eten, dat is dan zo. Daar doen we niet te moeilijk over. Recepten haal ik van internet, bijvoorbeeld de Allerhande of het Voedingscentrum.

Weekmenu:
Vrijdag: pizza en poffertjes voor man en kinderen, ik ging uit eten.
Zaterdag: frietjes met een snack en rauwkost (standaard op zaterdag)
Zondag: courgettesoep met gerookte zalm en een bruine pistolet. De kinderen eten de broodjes met kruidenboter, daarbij snoeptomaatjes en komkommer.
Maandag: kipkrokantschnitzels, gebakken aardappels en sperziebonen.
Dinsdag: niet mokken, lekker wokken. Zoetzure kip met groenten, zilvervliesrijst (en vooruit, ook kroepoek).
Woensdag: shakshuka met mager gehakt en pitabroodjes.
Donderdag: spaghetti met zelfgemaakte ragù, met kippendij (zeven weken geleden maakte ik een enorme pan, en daar eten we elke week wat van. Na deze week is het op).

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Sowieso willen we gezond eten. Dat is soms moeilijk, omdat gezond niet altijd lekker betekent en de kinderen struikelen daar nog wel eens over. Ik weiger echter om voor hen apart te koken. Als we iets eten waarvan we op voorhand al weten dat ze het wel eens niet lekker zouden kunnen vinden (zoals bijvoorbeeld de shakshuka), vullen we het voor hen wel aan met rauwkost (tomaat, komkommer, paprika), zodat ze toch de nodige vitamines binnen krijgen. Verder wil ik echt graag onder ons budget blijven. We eten niet per se biologisch, en zeker niet vegetarisch, maar we zijn wel minder vlees gaan eten. Wegens gezondheidsredenen eten we voornamelijk kip, soms wat rundvlees. Varkensvlees eten we niet vaak.

Verder koop ik eigenlijk nooit frisdrank. Mijn man en ik drinken eigenlijk alleen thee, koffie, melk/Optimel of water. Ook de kinderen drinken geen fris, die krijgen af en toe een glas ranja en daar zijn ze meer dan tevreden mee. En wat een feest is het dan als ik een keer wél een pak appelsap meeneem. Eens in de zoveel tijd, wanneer er een aanbieding is, sla ik blikjes in. We drinken het zelf eigenlijk nooit, en om dan een fles te kopen waar na een week de prik af is, vind ik zonde. Door blikjes in huis te halen, hebben we wel altijd een vers frisje voor bezoek bijvoorbeeld.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Kook je vriezer vol, kijk eens naar het onderste schap in de winkel, vergelijk het verschil tussen voorverpakt en los. Bijvoorbeeld de appels: een schaal met vier Pink Lady’s kost € 3,00. Vier losse appels kosten € 2,50. En dan kun je nog de beste uitzoeken ook.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dat is niet zo moeilijk: ik zou mijn vaste volgorde aanhouden haha! Eerst naar het vlees, om de vriezer vol te gooien met goed vlees (biefstukjes, varkenshaasjes, scharrelkip). Daarna door naar het huishouden voor wasmiddel, wasverzachter, allesreiniger en het halve HG-schap. En tot slot nog wat speciaalbiertjes voor de man en Ben & Jerry’s voor de kinderen en mij.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik kan het meeste wel weerstaan denk ik. Al moet ik zeggen dat ik altijd wel probeer de chips- en snoepvakken over te slaan. Ik heb dat liever niet in huis, want als het er ligt, dan moet het op.

Ik zou nooit sushi uit de supermarkt meenemen. Ik lust het zelf niet, maar mijn man wel. Maar ik kan me gewoon niet voorstellen dat je van supermarksushi gelukkig wordt, als je het ook vers kunt halen..

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind dit een superleuke categorie!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Sandra! Wat leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog