Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Marlies is getrouwd, moeder van 3 jonge kinderen en runt een eigen boerderijwinkel aan huis. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Marlies het boodschappen doen aanpakt en waar zij op let!

Stel jezelf voor!

Mijn naam is Marlies Scholten (35), getrouwd met Arjan (39) en moeder van 3 kids (6, 4 en 1). Wij wonen op een melkveebedrijf waar wij beiden onze passie waarmaken. Mijn man doet hoofdzakelijk de boerderij, ik spring bij waar nodig en in het weekend zijn de kalfjes mijn afdeling! Door de week verwerk ik een klein deel van de melk van onze koeien tot zuivelproducten. Denk hierbij aan vla, yoghurt, karnemelk, boter en chocolademelk. Deze verkoop ik in onze eigen boerderijwinkel aan huis. Zo hebben we beide ons eigen taken op het bedrijf. Ik ben degene die de boodschappen fysiek uit de winkel haalt, al komen we er niet veel: we laten veelal bezorgen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ja, het houdt me zeker bezig. Zuivel en vlees kopen we al niet in de winkel aangezien wij onze eigen producten consumeren. Dat scheelt al een hoop in de kosten. Ik had graag wat meer tijd gehad om werkelijk de winkel in te gaan en de ene aanbieding hier en de andere aanbieding daar te halen. Maar met ons drukke leventje past dat momenteel gewoon niet. Voordat ik met de zuiveltak begon werkte ik op kantoor en had ik een goed en vast loon, dan is het toch makkelijker te besteden! Nu ik thuis werk is dat toch anders.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Jumbo, dit heeft puur en alleen te maken met de app en bezorging. Sinds kort ga ik (wanneer het qua tijd uitkomt) als ik de kids naar school heb gebracht naar de Lidl, die hebben me binnen geharkt door hun non-food folder items zo nu en dan. En de internationale weken, als Scandinavië of Oostenrijk aangeboden wordt, ben ik er te vinden ?. De Aldi is vanuit mijn ouderlijk huis de hoofdsupermarkt, als ik boodschappen haal kan je me hier ook tegenkomen. 1x in de week doen wij onze boodschappen, dit heeft te maken met de afstand tot de winkel. Het gemiddelde aan de weekboodschappen is rond de €120.-

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Laat ik die maar overslaan… Dat waren de boodschappen voor de verjaardag van mijn man. Maar die van de keer ervoor: verse groente, vleeswaren, appelmoes, nasi mix, rijst, kroepoek, pizza, brie, grilworst, kaasblokjes, pasta, tomatenblokjes, Italiaanse groente, koeken, koffiemelk, suikerklontjes, luchtverfrisser, afvalzakken, verspakket lasagne, verspakket tomatensoep, broodbeleg, wc reiniger. Uit mijn hoofd was ik €98.- kwijt. Bij de bakker ben ik wekelijks €14.20 kwijt, door de prijsverhoging is dat vanaf volgende week €16.- Dit is alleen het brood, geen luxe bolletjes of gebakjes o.i.d.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

De laatste keer toevallig uit gemak wat spullen uit de supermarkt. Ik ga eigenlijk altijd narr de Kruidvat. Waarom? Vriendelijk personeel, nette winkel, leuke aanbiedingen en een soort alles-in-1 winkel. Hier kan ik ook de luiers en andere babyproducten halen. Zo nu en dan heeft de Plus een bonnenboekje, als de wasmiddel en vaatwasblokjes erin staan, dan sla ik die daar gulzig in.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Koopzegels nooit aan gedaan, andere acties: ligt eraan wat voor een actie het is. Toen we net samenwoonden kwamen de glazen, messen en pannen goed van pas. Tegenwoordig geef ik ze aan degene achter me in de rij of laat ik ze overzetten op de app naar familie. We hebben al zoveel in huis… Het is een keer genoeg, alleen als het echt de moeite waard is.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Lekker ouderwets… Aardappel, groente, vlees! Niet veel meer spannends dan aardappelen koken, de volgende dag bak ik de rest op. Groente kook of stoom ik en vlees lekker bakken of braden in de pan. 1 of 2 keer in de week wordt het pasta of nasi. De zondag is hier op de boerderij van oudsher patat met frikandellen. Dit heb ik braaf overgenomen. Inspiratie ben ik soms een beetje zoek.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Oei… Lastig. In huis hoeven wij gelukkig geen rekening te houden met diëten. Petje af voor iedereen die dat wel moet! Nu ik niet meer een inkomen heb van buitenaf, ben je toch wat bewuster geworden op financieel vlak. Daardoor doe ik minder snel “zomaar” wat in de kar. En lopen we samen de kasten en kelder door om te kijken wat we nog hebben. Er zijn een aantal producten bij ons waar we van kunnen genieten en die best wat meer mogen kosten, andere dingen zijn een soort must en dan vinden we de goedkope variant weer prima. Denk aan frietjes, snacks frisdrank of sapjes: huismerk. Sausje bij een goed stuk vlees mag dan weer wat meer kosten. Doordat we een heel aantal producten (toetjes, zuiveldrink, ontbijt-yoghurt, roomboter, vlees, groente uit groentetuin) zelf produceren besparen we hier al veel kosten op. Dit zijn momenteel de hardst gestegen producten in prijs!

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Kijk eens bij een boerderijwinkel in de buurt. Download de app Lekkerder bij de boer en kijk waar bij jou in de buurt verse lekkere en vooral eerlijke producten te halen zijn. Veel mensen denken dat deze producten altijd duurder zijn in deze winkels, dat is niet altijd zo! Zo weet je in ieder geval waar je product vandaan komt en dat het niet eerst duizenden kilometers getransporteerd hoeft te worden. Insta-tip: scholtens.erf 

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dan kom ik langs de versafdeling, die pizza’s en nacho schotels zijn zo lekker dus die pik ik dan vast mee. Kratje bier is ook niet gek. Zullen dan inderdaad de wat meer luxere producten zijn, maar die liggen weer verder uit elkaar en weet niet of me dat lukt in 1 minuut.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Wat ik niet kan weestaan… Als ik net voor etenstijd boodschappen doe en ze de broodjesoven open gooien als ik voorbij loop. Wat ik nooit meeneem, nu, doordat ik dus zelf zuivel maak zal het de zuivel zijn, net als rundvlees. Maar reinigingsmiddelen en andere drogist producten in principe ook niet.

Wil je verder nog iets kwijt?

De supermarkten gooien de prijzen soms zo extreem omhoog dat je je afvraagt waar al dat geld naartoe gaat. Wij verkopen bijvoorbeeld zelf 10 scharreleieren voor 1.80. In de winkel zag ik 10 eieren voor 3.80… Waarom…? Gouden eieren? Dit heft naar mijn mening te maken met de prijzenoorlog tussen de producent en supermarkten. Daarom halen wij veel lokaal! Brood van de bakker, groente bij de akkerbouwer met eigen winkeltje (of uit onze eigen tuin), zuivel en vlees hebben we zelf. In sommige gevallen ben je wat duurder uit (lang niet met alles) maar zo weet je wel dat je een goed en eerlijk product hebt en dat het geld terecht komt bij degene die er het hardst voor werkt!
Too good to go… ook nog goeie leuke app. Om verspilling van voedsel tegen te gaan kan je een verrassingstas kopen met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzitten.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Marlies! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt en wat een handige app! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog