Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Samen met haar partner heeft Marleen 2 kinderen en ze is dol op koken. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Marleen het boodschappen doen aanpakt en deelt zij nog een tip voor degenen die anderen willen helpen.

Stel jezelf voor!

Mijn naam is Marleen en samen met mijn partner woon ik in het midden van het land. We hebben 2 kinderen (6 jaar en 2 jaar oud) en geen huisdieren vanwege een allergie. Ik doe meestal de boodschappen omdat mijn partner dat qua werktijden niet redt.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Niet zozeer omdat we het financieel niet trekken, maar wel omdat ik me steeds rotschrik bij de kassa. Het is dus geen must maar een principekwestie. Hoe minder geld we uitgeven in de supermarkt, hoe meer er overblijft voor andere dingen.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik doe gemiddeld drie keer per week boodschappen. Meestal ga ik naar Aldi en Jumbo, maar als er een goede aanbieding is wissel ik de laatste weleens om voor Albert Heijn. Ook ga ik wekelijks naar de markt. Per week geven wij maximaal €200 uit aan boodschappen, meestal wel €180 en dat moet naar beneden kunnen vind ik.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

De laatste keer dat ik bij de supermarkt kwam, had ik vrij weinig nodig. Brood, een extra zakje roerbakgroente, een zak kroepoep, een stukje kipfilet en een bakje saté. Mijn vader at onverwachts mee, vandaar dat ik even naar de supermarkt moest. Ik betaalde €11,36.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Dat wisselt: als ik bijvoorbeeld alleen om een tube tandpasta verlegen zit, neem ik die net zo makkelijk mee tijdens het boodschappen doen. Maar meestal koop ik ze in bulk bij een actie van bol.com of de Etos. Dat zijn mijn go to adresjes voor drogisterijartikelen.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Koopzegels niet, andere acties alleen als het digitaal kan zoals via de app van Albert Heijn. Ik spaar dan meestal voor familieleden of vriendinnen, zelf doen we alleen iets als we korting kunnen krijgen op een dagje uit met het gezin.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Dat varieert enorm: van een AVG’tje tot een zalmsalade en van een ovenschotel met pasta tot een Indische rijsttafel. Ik ben dol op koken en probeer graag recepten uit. Ik vind ze in de Allerhande, maar ook via internet of social media. Het leuke vind ik dat onze kinderen daardoor ook veel lusten en daar krijgen we vaak complimenten over.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Ik wil meer op ons budget gaan letten, want €200 voor een gezin van vier per week is natuurlijk een heleboel geld. Dat moet anders kunnen. Verder eet mijn vader standaard één keer per week mee, dan kook ik regelmatig een recept dat ik van mijn moeder leerde. Zij is helaas twee jaar geleden overleden en mijn liefde voor koken heb ik van haar.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Zelf hebben we het nog niet geprobeerd, maar via jouw blog zag ik dat Albert Heijn regelmatig Brood van Gisteren aanbiedt. Ik was laatst iets te laat, toen lag er alleen nog een witbrood en wij eten graag volkoren boterhammen. Volgende keer beter!

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Ik vrees dat je me dan bij de vlees- en visafdeling aantreft. Even inslaan om thuis in te vriezen! Ook producten zoals koffiebonen (en dan allemaal bijzondere varianten die we normaliter laten staan) of vaatwastabletten en dergelijke zou ik meegrijpen.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Chocolade kan ik maar moeilijk voorbij lopen, vooral de Côte d’Or BonBonBloc met praliné vind ik onweerstaanbaar. Wat ik nooit zou meenemen? Diervoeding, want we hebben geen huisdieren. Verder haal ik nergens mijn neus voor op: smaken verschillen en je kunt niet iedereen in de portemonnee kijken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Sinds een paar maanden zit er in onze wijk een Buurtkastje waar men houdbare producten kan doneren voor mensen/gezinnen die het moeilijk hebben in deze tijd. Wij kunnen dat missen dus ik heb mezelf voorgenomen om één keer per maand een aantal producten in mijn winkelwagentje te doen ten bate van dit Buurtkastje. Bijvoorbeeld rijst, soep, potgroenten en laatst ook maandverband en tampons. Via Facebook stuur ik dan een berichtje en krijg ik een lijstje met gewenste producten waar ik dan iets uit kan kiezen. Misschien zit er ook iets vergelijksbaars in de buurt van de lezers van je blog? Alle beetjes helpen.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Marleen! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt en wat een mooie tip op het laatst! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog