Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Sinds ze is begonnen met het aanpassen van haar eetpatroon, merkt Marije dat de boodschappen duurder zijn geworden. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Marije het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Hoi! Ik ben Marije, ben 36 jaar, samenwonend en heb twee zoons in de tienerleeftijd. Ik heb de verantwoordelijkheid van de boodschappen op me genomen want ik ben dit jaar begonnen met het aanpassen van mijn eetpatroon. Dus weet precies wat ik wel en niet wil eten, daarom doe ik de boodschappen liefst zelf.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Tot een jaar geleden letten wij amper op wat we inkochten, maar de prijzen stegen dus zijn we beter gaan opletten. Je kunt je geld maar een keer uitgeven.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Het liefst ga ik naar Aldi of Lidl, maar ik kom ook regelmatig bij Albert Heijn. Ik volg de Lazy Fitgirl methode en heb sinds ik ben begonnen, wat favoriete producten die ik bij de ene of de andere winkel haal. Ik doe twee keer per week boodschappen, soms drie keer. Gemiddeld geef ik €160 per week uit. Heb gemerkt dat gezonder eten duurder is.

LEES OOK: Afvallen zonder dieet | Mijn favoriete voedzame tussendoortjes

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Het precieze lijstje heb ik niet meer, maar het was veel vers. Groenten, fruit, kipfilet, visfilet (diepvries), volkoren brood, amandelmeel, notenmix, eieren, volkoren pasta, skyr, koffiecups voor mijn man, wat chips voor de jongens. En nog meer maar dat ben ik vergeten. Het kostte €96,24.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Die koop ik soms in de supermarkt, als er een goede aanbieding is of als ik maar een ding nodig heb, dan ga ik er niet apart voor naar de drogist. Maar anders kom ik bij Kruidvat of Trekpleister of bestel er online.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Nee, want ik kom niet vaak genoeg bij dezelfde supermarkt. Dus niet aan begonnen.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

We eten één keer per week een vette hap zoals patat, pizza of we bestellen eten. De rest van de week komt er van alles voorbij: van gebakken aardappelen met kipschnitzels tot pasta’s en ook weleens een lekkere soep of noodles. Scheelt dat we allemaal geen AGV eters zijn, dus de mannen kunnen het ook wel waarderen. Ik haal vaak recepten van internet en social media. En probeer zelf ook wel eens wat.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

In het weekmenu houd ik rekening met mijn eetpatroon, maar ook met de rest van het gezin. Soms lukt het om de aanbiedingen te volgen, maar niet altijd. Budget is dus best omhoog gegaan want gezond eten is duur! Maar ik voel me een stuk energieker en ben zelfs al een kledingmaat afgevallen, dat is het waard.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Sla in als er een goede aanbieding is. Zoals laatst was skyr in de aanbieding en later Optimel. Dat is vaak wel twee tot drie weken houdbaar, dan reken ik uit hoeveel ik ongeveer gebruik en koop het met korting in. En ook wel belangrijk: waarom twijfel je om €2 uit te geven aan een avocado maar je koopt zonder moeite een zak chips voor €2? Door dat zinnetje besefte ik me dat en dan vind ik het ook niet erg als de boodschappen wat duurder zijn: het is voor mijn gezondheid.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Houdbare producten die in mijn eetpatroon passen zoals wraps, pasta’s, suikervervanger, amandelmeel, HAK burrito en tortilla schotel, notenmix, kruidenmixen en ook diepvries dingen zoals groenten, fruit en Aviko die binnen de methode passen.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Nu de pepernoten weer in de supermarkt liggen, merk ik dat ik het moeilijk kan weerstaan. Wat ik nooit zou meenemen is mosselen, omdat ik dat niet lust.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Marije! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog