Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. In deze editie van Budget Boodschappen lees je hoe Manon het boodschappen doen aanpakt en waarom ze meer op haar uitgaven wil letten.

Stel jezelf voor!

Hoi, ik ben Manon, 34 jaar, moeder van twee kinderen van 6 en 4 jaar en parttime werkzaam in een administratieve functie. Mijn man werkt fulltime in de bouw en we hebben ook nog een kat en een konijn.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Eigenlijk zou ik er wel iets meer aandacht aan mogen besteden. Het is nogal wennen dat alles duurder wordt en daardoor komen we niet altijd uit met wat we inlegden op de gezamenlijke rekening. Ik heb me dus voorgenomen om meer te besparen op de boodschappen en hoop dat we dan wel uitkomen.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

In onze woonplaats zijn een heleboel verschillende supermarktketens te vinden. We kunnen dus flink afwisselen, maar vaak ga ik naar Dirk en ook regelmatig naar Lidl. Maar als ik nou een goede kortingsactie heb gezien, ga ik ook rustig naar de Albert Heijn of de Aldi, bijvoorbeeld. Ik doe de boodschappen, meestal zo’n 2 tot 3 keer per week. Gemiddeld geven wij €150 per week uit, maar dit wisselt ook heel erg hoor. De ene keer heb je meer nodig dan de andere.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Ik kocht onder andere aardappelen, verse lasagnebladen, volkoren macaroni, aardappelschijfjes, slavinken, filetlapjes, spekreepjes, zalm, pangasiusfilet, champignons, witte kool, komkommer, sla, knoflook, tomaten, macaroni en spaghetti groentemix, uien, bloemkool, yoghurt dressing, pastasaus, kerriepoeder, olijfolie, spinazie à la crème, melk, ricotta, eieren, geraspte kaas, crème fraîche, brood, yoghurt, fruit en koffie. Ik betaalde in totaal €106,56 en dan heb ik de bedragen van de visboer en de slager hierbij opgeteld. Dit was voor één keer boodschappen (ik moest in het weekend nog een keer voor andere dingen).

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Voor wasmiddel ga ik meestal naar Albert Heijn, daar gebruiken we het huismerk van. Voor andere dingen zoals tandpasta, shampoo en dat soort producten kijk ik wel graag naar de folderacties. Want het valt me op dat er eens in de zoveel tijd weer hetzelfde merk in de aanbieding is. Dus sla ik genoeg in zodat ik het tot de volgende korting kan afwachten. En dat lukt meestal. Ik koop het dan meestal bij de Trekpleister of de Kruidvat.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Nee, ik spaar nooit mee met zegeltjes of acties. Deed ik in het verleden wel maar dan bleef het weer liggen. Dus ik ben ermee gestopt.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Maandag: Hollandse visschotel
Dinsdag: macaroni met een gebakken ei
Woensdag: lasagne met spinazie en zalm
Donderdag: gebakken aardappelen met sla en filetlapjes
Vrijdag: restjesdag (er bleef iedere avond iets over dus dat aten we vandaag op)
Zaterdag: patatdag! We halen dit bij de snackbar
Zondag: Witte kool met kerrie, gekookte aardappelen en slavink

Inspiratie haal ik uit internet, recepten die ik getipt kreeg van familie of vriendinnen en van social media accounts die ik volg.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

We zijn dol op vis en eten dit dus wekelijks, het liefst meerdere keren. Ik haal de vis ook altijd bij de visboer, dat is veel lekkerder vinden wij. Verder wil ik dus beter opletten met het budget om te zorgen dat we alles kunnen blijven betalen ondanks dat het nu veel duurder wordt/is geworden.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Vergelijk de producten uit de supermarkt eens met een lokale aanbieder. Bijvoorbeeld de vis uit de supermarkt of de vis bij de visboer, hetzelfde geldt voor de slager, de bakker, een boerderijwinkel… Het verbaasde me hoeveel voordeliger de lokale winkels op bepaalde punten is. En lokaal kopen zorgt voor blije gezichten van de winkeliers uit je omgeving!

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dat is lastig, haha! Ik zou voor houdbare dingen gaan, zoals rijst, pasta, frisdrank, koffie, dat soort producten. Dat zijn dingen die wekelijks op het lijstje staan, dus als ik ze dan gratis mag meenemen, scheelt dat de periode daarna weer een tijdje. En ik denk dat de kinderen het wel leuk vinden als ik alle toetjes uit het koelschap meeneem!?

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Misschien is het vrouw eigen, maar ik kan chocola dus niet weerstaan. Vooral de repen met M&M’s vind ik onweerstaanbaar. Wat ik nooit zal meenemen uit de supermarkt, zijn bloemen. Ik haal ze liever vers bij de lokale bloemist.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het was leuk om deze vragenlijst te beantwoorden. Het motiveert me om zelf ook weer bovenop het budget te gaan zitten en er echt beter op te letten!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Manon! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt en ik denk voor velen herkenbaar dat alles duurder is geworden. Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog