Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Liset is alleenstaande moeder en door haar werk en het co-ouderschap ziet geen week er hetzelfde uit. In deze blog lees je haar antwoorden op de Budget Boodschappen vragenlijst!

Stel jezelf voor!

Ik ben Liset, 34 jaar en alleenstaande moeder van een zoontje van 3. Ik werk 28 uur per week in de zorg (ene week 3 dagen, andere week 4 dagen) en heb een co-ouderschapsregeling met mijn ex.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Besparen is zeker iets dat mij bezig houdt. Ik merkte de afgelopen maanden dat het bedrag wat ik kwijt was aan boodschappen, nogal opliep. Terwijl ik wel gewoon dezelfde merken ben blijven gebruiken en verder geen dure of opvallende uitgaven heb gedaan. Al snel las ik in het nieuws en via social media dat dit inderdaad veel voorbij kwam, dus het lag niet aan mij. Ik wil een beetje opletten met uitgaven aan boodschappen omdat er anders minder overblijft voor het sparen en de leuke dingen zoals een dagje uit of zoiets.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Het liefst ga ik naar Aldi, maar ik ben ook regelmatig bij de Albert Heijn te vinden. Het ligt er vooral aan hoe onze week eruit ziet: hoeveel dagen ik die week moet werken, hoeveel dagen ik alleen voor mezelf hoef te koken en waar we eten. We eten bijvoorbeeld één keer per week bij mijn ouders, zij brengen en halen mijn zoontje dan naar de peuterspeelzaal terwijl ik werk en ik kan na een drukke dag aanschuiven. Een luxe hoor! Ook eten we eens per twee weken samen bij de vader van mijn zoon, zijn partner en haar zoon. Dit vind ik heel belangrijk voor mijn zoon om te doen en ben blij dat het zo goed verloopt allemaal. Ik hoef dan geen boodschappen te doen of onkosten te betalen, maar daardoor ziet mijn kassabon er heel wisselend uit. Meestal ligt het bedrag ergens tussen de €60 en €80 per week, maar soms loopt het wel op naar €90 afhankelijk van wat er allemaal gekocht moet worden.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Ik heb het lijstje of de bon niet meer, maar ik kocht onder andere brood, sla, tomaten, komkommer, wortelen, een dressing, pijnboompitten, carpaccio, stokbrood, risotto, paddenstoelen, doperwten, kipfilet, spinazie, bouillonblokjes, kwark, yoghurtdrink, vuilniszakken, rijstwafels en limonadesiroop. Ik betaalde €42,88 maar heb eerder die week al boodschappen gedaan voor €38,64.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Voor drogisterijartikelen ga ik, samen met mijn moeder, zo’n twee tot drie keer per jaar naar Duitsland. Ik sla dan flink in, onder andere shampoo, tandpasta, haarproducten en huidverzorging. Ook luiers uit Duitsland vallen voor ons goedkoper uit. Nu is mijn zoontje overdag al zindelijk, maar ’s nachts trek ik hem nog een luierbroekje aan en door het in Duitsland te kopen, scheelt het me veel geld. Ik deel de kosten hiervoor met zijn vader, zodat hij daar ook een voorraadje heeft. Natuurlijk heb ik tussendoor nog weleens iets nodig, als het eerder op is dan gedacht of zo, maar dan ga ik liever naar een Kruidvat of Trekpleister dan naar de supermarkt. Gewoonweg omdat het in de supermarkt duurder is.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Het weekmenu was deels een verrassing, want wij aten deze week een keer bij mijn ouders (meestal groente, vlees en aardappels) en een keer bij de vader van mijn zoon. Verder maakte ik een risotto met doperwten, spinazie en paddenstoelen (recept van Miljuschka) en koos ik voor een salade met carpaccio en een wijntje erbij omdat ik een paar dagen alleen was. Van de risotto kon ik met gemak twee keer eten, dus dat is wel makkelijk. Ook maakte ik één dag gebakken aardappelen met vissticks en wat snackgroenten ernaast: soms moet je niet te moeilijk doen als na een drukke dag iedereen moe is en je weet dat je kind dit graag lust. Maaltijdinspiratie haal ik uit de website van Miljuschka, dat zijn meestal dingen die ik voor mezelf maak als ik alleen ben. Verder blader ik weleens door tijdschriften of bijvoorbeeld zo’n blad wat bij de kassa in de supermarkt ligt. En ik krijg weleens een recept doorgestuurd van een vriendin of collega.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Het is geen vast bedrag qua budget, maar ik hou wel in de gaten dat ik niet boven de €100 per week voor boodschappen uitkom. De laatste tijd zat ik weleens richting de €90 en dat vind ik toch wel veel voor ons tweeën (en vaak ook ik alleen). Ik ben geneigd om sneller wat ‘luxere’ maaltijden te maken als ik alleen eet of uitgebreider te lunchen of zo, maar dat merk ik ook als ik alles bij elkaar optel… Dus wil ik daar iets verstandiger mee omgaan de komende tijd en bijvoorbeeld ook koken voor twee dagen. Scheelt ook weer qua tijd.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Maak een lijstje! Toen ik net alleen was, ging ik heel vaak zonder briefje de supermarkt in. Echt niet handig hoor: hele kar vol met dingen die me wel handig leken of waar ik zin in had en daarna weer terug moeten omdat ik niet in huis had wat ik nodig was. Nee, een lijstje zorgt ervoor dat ik iets beter nadenk over wat ik ga halen.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Daar moest ik even over nadenken. Maar ik denk dat ik dan wijn, bier en fris insla en allerlei lekkere dingen voor een verjaardagsfeestje zoals nootjes, chips, tapas, dat soort dingen. Een verjaardagsfeestje is altijd wel duurder dan normaal dus dat scheelt dan mooi!

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

’s Avonds vind ik het heerlijk om op de bank te ploffen en dat kan eigenlijk niet zonder iets te snacken. Zoet, hartig: ligt er aan waar ik zin in heb maar dat kan ik lastig laten liggen. Heel slecht he! Wat ik nooit zou meenemen is van die potten of emmers met haring. Ga al bijna over m’n nek als ik het zie staan, brrrrrrrr.

Wil je verder nog iets kwijt?

Wilde even zeggen dat ik dit een praktische blogserie vind, want ik lees ze iedere week en haal er soms ook tips uit. Het was leuk om de vragen te beantwoorden!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Liset! Wat goed om te lezen dat het co-ouderschap zo positief verloopt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog