Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Jojanneke pint iedere maand €500 en probeert per supermarktbezoek onder de €50 te blijven. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Jojanneke het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Hoi ik ben Jojanneke en ik ben 36 jaar. Ik ben moeder van 2 meiden, een van 5 en een van 2 jaar. Ik werk als apothekersassistent in het ziekenhuis van Zwolle. De wekelijkse boodschappen doe ik, mijn man doet nog wel eens een boodschap tussendoor. Een aanbieding bij de Lidl of Aldi haalt hij vaak, omdat hij er langs fietst naar zijn werk.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Besparen op de boodschappen houdt mij zeker wel bezig. Vooral de laatste weken verbaas ik me over bepaalde prijzen die opeens omhoog gegaan zijn. Ik maak er een sport van om elke maand met ongeveer hetzelfde budget rond te komen voor boodschappen. Dit lukt niet altijd. Het is niet dat we er op moeten bezuinigen, maar ik geef niet graag meer geld uit dan nodig is. Dan doe ik er liever iets anders leuks van.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Voor de meeste boodschappen ga ik naar de Boni. A. omdat het om de hoek is en ik er lopend heen kan. En B. omdat het veruit de goedkoopste winkel is bij ons in de buurt. Ik kijk wel elke week in de folders van de Albert Heijn, Lidl en Aldi. Als er goede aanbiedingen zijn wil ik daar nog wel eens langs gaan, of mijn man pikt het op weg naar huis op. Ik probeer met 2 keer in de week boodschappen doen alles binnen te halen. De Boni wisselt op woensdag van folder, dus vaak ga ik op dinsdag en op vrijdag. Ik breng de oudste naar school en dan loop ik zo door met de bolderwagen om de boodschappen in te laden. Ik haal voornamelijk aanbiedingen en eigen merk producten (ik check ook altijd of eigen merk niet alsnog goedkoper is dan de aanbieding). Ik pin, als mijn salaris komt, €500,- contant. Dit is puur voor de boodschappen. Ik probeer per keer onder de €50,- te blijven. Lukt niet altijd, maar vaak compenseert de keer erop dat weer. Zelfs inclusief koffiebonen en luiers blijf ik vaak nog onder de €50. We gaan sinds kort ook af en toe naar Duitsland om goedkopere inkopen te doen. En we bestellen ook wel eens online bij Butlon. Dit zijn dan voornamelijk diepvries- en conserven producten. Doordat de producten op datum zijn is het hier goedkoper. Ik moet wel zeggen dat de laatste 2 weken mij het opeens opvalt dat bepaalde producten toch duurder geworden zijn, zoals de frisdrank die mijn man altijd drinkt maar ook de ranja.

LEES OOK: TIPS DM DROGIST IN DUITSLAND

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

De meest recente boodschappen bestonden voornamelijk uit wekelijkse boodschappen. Maar ik had nog voldoende vlees en groente in huis dus dit kon ik overslaan. Ik had lekker veel zomers fruit: aardbeien, mango en watermeloen. En een zak koffiebonen en bakken Hertog ijs in de 1+1 aanbieding. Door een To Good To Go afhaal hebben we ook weer even genoeg brood, dus al met al met wat voor inkopen voor de Paasdagen was ik maar €51.65 kwijt.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Veel drogisterijspullen koop ik of bij Kruidvat in de aanbieding of bij de Action als ze het daar hebben. Als op zondag de nieuwe folders komen (heb ik een app voor), vind ik het heerlijk om alles uit te pluizen. Wasmiddel haal ik tegenwoordig veel bij de Boni of de Butlon. Afgelopen maand zijn we in Duitsland geweest en dan sla ik shampoo en douchegel in bij de DM drogist.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ik doe niet mee aan koopzegels. Heeft de Boni ook niet. Als er leuke spaaracties zijn doe ik mee. Vorig jaar zijn we van dagjes uit zegels naar Plopsaland geweest en heb ik meerdere Pathé Thuis bonnen voor weinig kunnen aanschaffen.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Wij eten voornamelijk AGV, omdat de kinderen dat het beste eten. In het weekend vind ik het wel heerlijk om nieuwe recepten uit te proberen. Ik gebruik de recepten van Lekker en Simpel die wekelijks bij de Boni in de folder staan met regelmaat. Maar ook ben ik nog lid van de Weight Watchers en daar haal ik ook vaak recepten vandaan.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Qua budget probeer ik gewoon altijd zo goedkoop mogelijk uit te zijn, ook omdat ik het leuk vind om hier op te besparen waar kan. Verder doe ik zo gezond mogelijke boodschappen. Veel groente en fruit en weinig koek, snoep, chocola en chips. Dit laatste lukt niet altijd even goed. Maar chips en snoep koop ik bijvoorbeeld alleen op vrijdag voor het weekend. Gelukkig hoef ik geen rekening te houden met dieet of allergieën, dus ik kijk voornamelijk naar de aanbiedingen.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Ik pin elke maand een contant bedrag voor de boodschappen, in ons geval €500. Zo heb ik meer controle over wat ik uitgeef en ben ik me er ook bewuster van. Als ik pin gaat er toch altijd ongemerkt meer af dan ik denk.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

De vleesafdeling. Wij zijn gek op een vleesje bij het eten, maar zijn beperkt in wat ik meeneem omdat ik vlees toch wel duur vind. Dus inslaan en invriezen.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Als er chocola in de aanbieding is, kan ik het niet altijd weerstaan om het niet mee te nemen. Ik ben een zoetekauw, maar ik houd ook erg van een kaasje of chips. Dus de ongezonde producten gaan toch wel vaak mee. Wat ik nooit meer zal halen in de supermarkt is sushi. Deze is gewoon niet lekker en kun je beter bij de specialist halen.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Jojanneke! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog