Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Joanne en haar gezin komen rond van één inkomen. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Joanne het boodschappen doen aanpakt en waar zij op let!

Stel jezelf voor!

Hoi, ik ben Joanne, getrouwd en we hebben twee kinderen! Ik doe thuis de boodschappen, omdat m’n man ongeveer drie keer zoveel uitgeeft als ik doe.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Zeker! Ik denk dat niemand graag teveel betaalt voor z’n boodschappen. Daarnaast komen we rond van één inkomen en is het ook nodig om op te letten wat we uitgeven. Ik houd van goed eten, maar dat hoeft niet enorm duur te zijn.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik haal m’n boodschappen altijd bij de Lidl en de Jumbo. De meeste boodschappen haal ik bij de Lidl. Wat ze daar niet hebben of ik bij de Jumbo lekkerder vind, koop ik daar. Als ik tussendoor iets kleins vergeten ben ga ik meestal naar de Plus, omdat deze hier heel dichtbij zit.

Ik ga maar één keer per 2 à 3 weken naar de supermarkt voor grote boodschappen. Ik vind het veel gedoe en niet leuk om te doen. Verse producten koop ik weinig in de supermarkt, dus daarom hoef ik niet elke week. Daarnaast haal ik elke week groente en fruit op de markt of in de groentewinkel, koop ik kaas op de markt en koop ik melk, yoghurt en soms nog wat andere dingen bij een boerderij vlakbij ons.

Voor de grote boodschappen geeft ik tussen de 130 en 150 euro per keer uit, groente en fruit ongeveer 30-35 per week, kaas ongeveer 15 en bij de boerderij ook ongeveer 15 euro. Ik ga soms nog tussendoor naar de winkel voor wat kleine dingetjes. Als je dit omrekent naar een weekbedrag is dit ongeveer 120/130 euro per week.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Bij de Lidl was ik 94 euro kwijt en bij de Jumbo 61,97. Bij elkaar dus 157,97. Vrij duur dus. Ik heb wel aardig wat voorraad gekocht. Een grote zak aardappels, wat pakken drinken voor een verjaardag, olijfolie en dingen voor in de vriezer zoals patat, soepgroente, etc.

Bij de groenteboer was ik deze week 32 euro kwijt. Naar de kaasboer ben ik niet geweest, omdat we dit nog genoeg hadden. Bij de boerderij was ik slechts 5 euro kwijt, ik had alleen melk nodig. Een goedkope week dus.

besparen op boodschappen bespaartips minder geld kwijt in supermarkt - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Luiers, shampoo e.d. haal ik vrijwel nooit bij de supermarkt. Luiers koop ik bij de Kruidvat en zoveel mogelijk in de aanbieding. Tandpasta, shampoo en deo voor mijn man geldt hetzelfde voor. Voor mijzelf en de kinderen gebruik ik shampoo, tandpasta, deo etc. zonder troep. Ik haal dit bij verschillende winkels, waaronder bij June Store: een online shop vlakbij mij. Dit zit niet bij mijn boodschappenbudget in. Helaas zijn dit soort producten wel echt duurder dan de reguliere producten. Toch heb ik het er voor over omdat ik merk dat dit veel beter voor mezelf is, beter voor de natuur en het werkt net zo goed!

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Koopzegels spaar ik niet. Ik weet eigenlijk niet waarom niet. Teveel gedoe ofzo? Soms doe ik wel mee aan andere spaaracties, maar dan alleen als het echt iets leuks is of ik het echt nodig heb. Ik spaar weleens zegels voor anderen als zij ze wel sparen.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Op ons weekmenu staat van alles. Vooral Hollandse pot of Hollandse groente op een andere manier bereid. We eten ook regelmatig pasta, of iets uit de oven. Ik kook bijna nooit met pakjes en zakjes. Ik geloof echt dat hier veel dingen inzitten die je niet binnen hoort te krijgen. Ik heb best veel kookboeken waar ik inspiratie uithaal. Ik maak een recept soms echt na, maar soms is het ook meer de basis en bedenk ik hier zelf iets bij. Ook volg ik op Instagram best wat accounts die recepten delen. Ook zoek ik vaak op google naar een recept met een bepaald ingrediënt. Als ik bijvoorbeeld broccoli wil eten maar dan op een andere manier, zoek ik even op Google naar recepten met broccoli. Zo eet je de standaard groenten, maar dan eens helemaal anders. Ik houd van koken, maar sta geen uren in de keuken.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Als ik boodschappen doe kijk ik vooral naar of een product onbewerkt is. Met basisproducten kun je allerlei kanten op. Denk bijvoorbeeld aan passata of tomatenblokjes. Ook eten we zeker vlees en vis, eieren en melk. Vaak is dit gehakt, soms een hamburger of vis. Eigenlijk zou ik vaker vis willen eten, maar lekkere recepten hiervoor vind ik lastiger te vinden.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Zorg dat als er iets in de aanbieding is wat ingevroren kan worden, je deze aanbieding koopt! Zo heb je altijd wat in huis om te koken. Daarnaast is googelen naar een bepaald ingrediënt echt een goed idee om ook je restjes op te maken. Ook een overzichtelijke koelkast helpt om niet teveel weg te hoeven gooien.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Ik denk naar de luiers, ook al koop ik ze nu bijna nooit in de supermarkt. Ook de vlees- en visafdeling zou ik meenemen, net als producten die je in kunt vriezen. Dan heb je altijd wat achter de hand om te koken.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Wat ik lastig te weerstaan vind is bijvoorbeeld carpaccio. Of filet americain. Heerlijk… Wat ik dus nooit meer meeneem is wasmiddel en schoonmaakmiddelen. Het is zo chemisch, niks voor mij. O ja en honden- en kattenvoer, want die hebben we niet en ik houd dus absoluut niet van dieren in m’n huis.

Wil je verder nog iets kwijt?

Koop ook eens bij de boer om de hoek, super lekker, vers en gezond! En je steunt de boeren! En kook maaltijden die je lekker vindt en gezond zijn. Dat houd je het langste vol!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Joanne! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog