Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Zonder lijstje de winkel in? Janneke besluit ter plekke wat er op het menu staat voor haar gezin van vier. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe zij het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Hoi! Ik ben Janneke. We zijn thuis met 4: mijn man, ik, een jongetje van 6 en een meisje van 4. Ik ben 31 en mijn man 32. Ik ben leerkracht, maar werk als onderwijsassistent, zodat ik onder schooltijd kan werken en de kinderen niet naar de opvang hoeven. Mijn man is psychiater. Meestal doe ik de boodschappen, vooral omdat we nu midden in een verbouwing zitten, dus mijn man veel aan het klussen is. Soms doen we het samen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Nou, soms. Niet omdat we het niet kunnen betalen, maar omdat ik sommige dingen gewoon echt te duur vind. Toen wij net getrouwd waren (ruim 12 jaar geleden, ja jong getrouwd haha) probeerden we voor €50 per week rond te komen met z’n tweeën. Dat ging toen redelijk makkelijk, maar dat is nu echt niet meer te doen. Ik snap dat dat door inflatie enz. komt. Maar soms kan ik het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om ergens een bepaald bedrag voor te betalen. Aan de andere kant gooi ik soms ook gewoon dingen in de kar zonder überhaupt op de prijs te letten. Hangt een beetje van mijn bui af denk ik. Haha, mijn autocorrectie maakte er buik van. Dat klopt denk ik wel, als je honger hebt koop je altijd meer…

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Heel wisselend, wat in de buurt is of waar ze leuke spaaracties hebben (ja, daar ben ik heel gevoelig voor :)) Ook een beetje afhankelijk van wat ik nodig heb. Fruit en groenten koop ik graag bij de Lidl, maar die hebben dan weer geen A-merk producten. Ik probeer 2x in de week boodschappen te doen. 1x grote boodschappen en tussendoor een keer extra om vers fruit en groente te halen. Ik denk dat we gemiddeld ruim €150 uitgeven per week. Beetje wisselend en afhankelijk van verjaardagen enz. Dat is trouwens wel echt alleen voor eten/drinken. Geen tandpasta enz.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Tandpasta en haarlak. Ik ga vaak zonder lijstje. Elke week haal ik ongeveer hetzelfde en wat we in de avond eten besluit ik in de winkel. Alleen de dingen die er niet elke week op staan, zoals tandpasta, die schrijf ik op. We waren de laatste keer ongeveer €90 kwijt geloof ik.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Wisselend. Een beetje afhankelijk van waar de aanbieding is. Meestal wel in de supermarkt denk ik. Tenzij ik toevallig in een drogisterij moet komen. Gemakzucht dat ik het koop bij de supermarkt denk ik. Lekker makkelijk, want je hoeft niet nog naar een andere winkel.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Soms. Afhankelijk van of ik het een leuke actie vind en of het iets is dat ik kan gebruiken of leuk is voor de kinderen. Zoals de Lidl knuffels.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Op maandag en dinsdag vaak AVG. Lekker makkelijk op mijn werkdag en met sport van de kinderen. Wel een vegetarische ‘vleesje’ trouwens. De rest van de week wisselt het erg. Maar vaak dingen die redelijk makkelijk te maken zijn. Ik ben niet zo’n keukenprinses. Van die verspakketten pak ik ook nog wel vaak de laatste tijd. Lekker makkelijk winkelen.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Hmmm, met weinig eigenlijk. Waar ik zin in heb. Erg klinkt dat eigenlijk… Ik let er wel op dat we veel fruit en groente eten. Dus dat het gezond is. Maar ik sta geen etiketten te lezen in de winkel.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Een hele bekende denk ik, maar niet winkelen met honger en eerst goed in de kast kijken wat je zelf nog hebt.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Ik zou het denk ik weggeven. Lijkt me altijd erg om zoiets te winnen… haha! Maar anders zou ik naar de non-food afdeling gaan, denk ik. En ecologische schoonmaakmiddelen en wasmiddelen in de kar gooien. En daarna stiekem nog wat repen chocola of duur ijs

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Chocolade belandt te vaak in de kar en zuurkool nooit.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik besef mij heel goed dat ik heel makkelijk boodschappen kan doen en voel mij altijd rijk!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Janneke! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog