Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Ineke doet gemiddeld drie keer per week boodschappen en geeft zo’n €130 uit voor haar gezin van vier, met soms een uitschieter naar boven. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Ineke het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Ineke (35) en samen met mijn man (37) en twee kinderen (net 7 en bijna 9 jaar) woon ik in het Noorden van het land. Ik werk tweeënhalve dag per week in de apotheek en mijn man werkt vijf dagen per week in de bouw. Omdat ik parttime werk, doe ik meestal de boodschappen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ik ben er zeker mee bezig. Wij merken net als de rest van het land dat alles duurder is geworden, ook boodschappen. In de supermarkt zie je echt centenwerk: wat de ene week nog €1,39 kost, is een week later alweer €1,49. En dat lijkt maar een klein verschil, maar alles bij elkaar opgeteld is het een grote stijging die we merken in ons budget. Opletten geblazen dus.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik doe de boodschappen meestal bij Coop, omdat die in onze woonplaats zit. Maar als ik op mijn werk in een andere plaats ben, ga ik soms na werktijd nog even langs bij de Aldi of de Albert Heijn. Ik doe gemiddeld drie keer per week boodschappen. Meestal is dat één keer om de voorraad aan te vullen, één keer voor wat verse boodschappen zoals groente en fruit en meestal ook nog één keer vanuit het werk om een aanbieding mee te pakken. Gemiddeld geven wij tussen de €110 en €130 per week uit, met soms een uitschieter naar boven.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

De laatste keer dat ik boodschappen deed was vanuit het werk. Ik ging nog even naar Albert Heijn want daar hadden ze een goede actie met de vleesvervangers. Wij proberen één keer per week vegetarisch te eten, dus heb ik een voorraad voor in de vriezer gekocht. Ook nam ik spul mee voor een pastasalade, omdat we op het werk een collega in het zonnetje gingen zetten en iedereen dan een gerechtje mee zou nemen. Ik betaalde €29,67. Ik schrok ervan!

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Dat ligt er aan waar een goede actie is en of ik het op dat moment nodig heb. Voor wasmiddel ga ik meestal naar de Kruidvat. Eens in de zoveel tijd hebben ze daar flessen van Witte Reus en Color Reus in de aanbieding, dan koop ik er een voorraad van. Dat doe ik ook voor vaatwastabletten. We zijn gelukkig al een tijd uit de luiers, dus verdere dingen zoals shampoo, tandpasta, haarproducten en schoonmaakmiddel koop ik overal en nergens. We gebruiken vaste merken en ik hou de acties in de gaten waar ze aantrekkelijk geprijsd zijn. Ik ben wel voorstander van voorraad aanleggen, dus als er een goede aanbieding is, koop ik meteen heel veel zodat we lang vooruit kunnen.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ja, ik spaar koopzegels bij de Coop. Bij Albert Heijn spaar ik alleen mee met de acties zoals de Efteling zegels van laatst. Maar soms doen we er zelf niets mee maar dan ken ik wel weer iemand die er blij mee is.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Nu de kinderen wat groter worden, willen ze meer gerechten uitproberen. Wat een verademing! Want een paar jaar geleden was eten hier nog een strijd. Dus voor alle moeders die daarmee worstelen: het wordt beter! Bij ons op het menu stond vorige week bijvoorbeeld:

Maandag: nasi met kipsaté
Dinsdag: gekookte aardappelen met broccoli en kippendij
Woensdag: spaghetti, dit eten we twee dagen vanwege de sport op donderdag
Donderdag: nog een keer spaghetti
Vrijdag: ovenschotel met prei en kerrie en gehakt
Zaterdag: aardappelpartjes uit de oven, vega kaasschnitzel en sperziebonen
Zondag: pizza

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Over het algemeen kopen we gezonde dingen, maar we willen ook wel een beetje genieten. En het onszelf makkelijk maken, dus bijvoorbeeld een pizza op zondag zodat we niet hoeven te koken of op woensdag voor twee dagen koken omdat er donderdag gesport wordt door de kinderen. En het budget ben ik ook heel druk mee, want het geld lijkt er zowat uit te vliegen aan boodschappen. Dus kijk ik ook vaak naar de acties om het weekmenu te bepalen.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

De meeste tips zijn heel persoonlijk, want als ik wasmiddel nodig heb, dan weet ik hoeveel flessen ik moet inslaan in de aanbieding om het weer tot de volgende aanbieding te redden. En eerlijk? Ik vind het schrikbarend hoeveel geld we betalen voor boodschappen. Volgens mij kun je nog zo goed je best doen met opletten, maar die boodschappen worden alsmaar duurder en daar kun je niets aan doen. Goed opletten, niet te gek doen en proberen de goede aanbiedingen te herkennen. Maar ik vind het verschrikkelijk voor de mensen die het niet meer kunnen ophoesten.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dan ga ik eerst naar de afdeling met houdbare producten zoals rijst, pasta, groenten in pot en blik. Ook sjees ik naar de snoep- en chipsafdeling, daar worden de kinderen wel blij van. En ook aan de ouders wordt gedacht: snel naar de vlees(vervangers) en misschien lukt het zelfs om wat koffie mee te nemen? Haha, ik zie het al helemaal voor me!

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik ben een zoetekauw en heb een zwak voor zachte, zoete drop (Harlekijntjes). Niet te weerstaan! Wat ik nooit zou meenemen uit de supermarkt is kant-en-klaar maaltijden. Volgens mij zitten die vol met zout, suiker en vet. Ik kook liever zelf!

Wil je verder nog iets kwijt?

Als ik in de krant lees dat de prijzen waarschijnlijk op dit niveau zullen blijven, dan maak ik me weleens zorgen. Sparen wordt haast een luxe! Ik lees dan dat we eraan gewend moeten raken dat boodschappen duur zijn, maar het maakt me onrustig en ben bang voor financiële problemen als het zo doorgaat.

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Ineke! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt en heel herkenbaar, je zorgen! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog