Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Sinds Fleur weer vrijgezel is, let zij beter op haar uitgaven aan o.a. de boodschappen. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Fleur het boodschappen doen aanpakt en waar zij op let!

Stel jezelf voor!

Mijn naam is Fleur, ik ben 31 jaar en sinds een half jaar geleden mijn relatie uitging, woon ik alleen met mijn kat Boris. Ik werk 32 uur per week als verpleegkundige in een ziekenhuis.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Voorheen was dat absoluut niet het geval, maar sinds het einde van mijn relatie wel. Ik ben namelijk in het koophuis blijven wonen, heb mijn ex – met hulp van mijn ouders – kunnen uitkopen maar doe nu wel alles met één inkomen en dat is best pittig. Zeker omdat de prijzen in de supermarkt aanzienlijk gestegen zijn en koken voor één persoon veelal duurder is dan voor pak ‘m beet vier personen (prijs omgerekend naar per persoon). Maar ik red het hoor, alleen ik ben wel veel bewuster van mijn aankopen en doe waar mogelijk aan besparingen.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Ik heb het geluk dat ik vier verschillende supermarkten op loop- of fietsafstand heb zitten, dus het wisselt tussen Lidl, Albert Heijn, Dirk en Aldi. De één zit vlakbij mijn werk, waar ik dan na een dagdienst even langs kan voor boodschappen, de anderen zitten in de buurt van mijn huis. Ik doe twee keer per week boodschappen, dan haal ik voor 3 à 4 dagen eten in huis. Meestal komt er nog wel een derde keer bij, door gewijzigde eetplannen of spontane borrels. Per maand geef ik zo’n €200 tot €250 uit aan boodschappen.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Een vriendin kwam spontaan eten, dus haalde ik ingrediënten voor een pasta, stokbrood met smeersel, een salade en wijn. In totaal was ik €43,97 kwijt maar we splitten de kosten, dat doen we altijd als we samen eten. Dus stuurde ik haar een Tikkie.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS & ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Artikelen zoals tandpasta, huidverzorging, shampoo en dergelijke koop ik altijd in bulk in als er een goede aanbieding is. In het najaar was er toevallig veel korting op diverse merken die ik veel gebruik, bij Kruidvat. Daar heb ik zoveel van ingeslagen, dat ik makkelijk een half jaar vooruit kan. En ik ga ervan uit dat er tegen die tijd wel weer een vergelijkbare actie is. Soms koop ik tussendoor wel eens make-up, maar over het algemeen gebruik ik veelal dezelfde merken en producten.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Nee, daar spaar ik niet voor omdat ik teveel bij wisselende supermarkten boodschappen doe.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Meestal plan ik voor 3 à 4 dagen vooruit en ik houd dan ook rekening met mijn diensten. Als ik weet dat ik volgende week een aantal avonddiensten heb, kook ik dubbele porties van bijvoorbeeld pasta of een rijstgerecht. Ik vries dan een portie in die ik mee kan nemen naar mijn werk. En vaak kan ik dan ook met gemak twee dagen van die pasta eten, naast het ingevroren bakje.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Naast mijn budget houd ik ook in de gaten dat de maaltijd enigszins gezond is, dus leefstijl. En ik houd ook de aanbiedingen in de gaten maar dat valt onder budget.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

  • Vries eten in! Ik kook vaak een grote pan vol, eet er twee dagen van én vries porties in.
  • Die vriezer is ook handig voor het invriezen van vlees, brood, groenten en dergelijke. Ik haal vaak grote verpakkingen of Brood van Gisteren en vries dit in. Scheelt in de (kilo)prijs en verpak vlees bijvoorbeeld weer per portie in van die diepvrieszakjes.
  • Ik baseer het weekmenu vaak op de aanbiedingen. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer hoor, maar het brengt ook afwisseling en ik probeer op deze manier regelmatig een nieuw recept uit omdat ik dan op zoek ga naar wat ik bijvoorbeeld met een bepaalde groente kan maken.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Lastige vraag! Een stop bij het vlees, bij de wijn (en dan kies ik de duurdere soorten, haha) en ik denk ook bij de koffie en de chocoladerepen. Allemaal producten die doorgaans het meeste kosten.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik heb een zwak voor chocolade, dat gangpad ontwijk ik uit zelfbescherming regelmatig. Vooral de Milka Oreo is favoriet. Ik zou nooit bloemen meenemen uit de supermarkt: die blijven naar mijn ervaring nooit lang mooi. Dan fiets ik liever even naar de bloemist!

Wil je verder nog iets kwijt?

Leuk om deze vragen te beantwoorden, helpt ook weer mee in de bewustwording!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Fleur! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog