Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Qua budget hoeven ze in principe niet te bezuinigen, maar met deze prijsstijgingen is Esther zich er veel bewuster van wat ze in haar karretje gooit. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Esther het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Esther, 36 jaar, werkzaam in de makelaardij en samen met mijn man heb ik twee dochters van 10 en 8 jaar. De boodschappen lieten we lange tijd bezorgen. Omdat we niet tevreden waren over de versheid (appels met plekken, aardappelen met schimmel, korte houdbaarheid van versproducten), doen we ze sinds kort weer zelf in de winkel. Dat doen we om en om: de ene week staat dat op mijn takenlijstje, de andere week op die van mijn man.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

We merkten door het online bestellen dat we een vrij stabiel uitgavenpatroon hadden wat betreft de boodschappen. Sinds we weer zelf naar de winkel gaan, moeten we wel opletten om dezelfde bedragen niet te overschrijden. Je bent toch sneller verleid om iets extra’s in het winkelwagentje te gooien. Dat kunnen we prima missen hoor, want we hebben het goed, maar ik vind het momenteel wel de spuigaten uitlopen qua prijsstijgingen. Dus bewust is denk ik een beter woord dan besparen voor ons.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

We bestelden de boodschappen altijd bij Albert Heijn en gingen voor wat kleinere dingetjes weleens naar Jumbo. Nu we weer zelf boodschappen doen, gaan we naar Dirk. Er zit er eentje op 5 autominuten van ons huis en de prijzen zijn er naar onze beleving lager dan bij de concurrent.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Mijn dochter hield een kinderfeestje bij ons thuis. Ik haalde poffertjes, poedersuiker, stroop, snoepmix, snoepkomkommer, chips, pakjes Wicky en smarties. Ik rekende €25,59 af.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Dat is afhankelijk van het product en de hoeveelheid die we op dat moment nodig hebben. Bijvoorbeeld een pompje handzeep of een enkele tube tandpasta neem ik weleens mee bij de supermarkt. Maar heb ik in die week meerdere producten nodig, dan ga ik naar de drogist of bestel ik online. Ik kijk dan van tevoren even of er ergens een aanbieding is, dat bepaalt mede waar ik uiteindelijk naartoe ga.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Nee, dit hebben we nog nooit gedaan. We sparen gewoon een maandelijks bedrag en niet via zulke zegels of iets dergelijks. Andere acties soms.

LEES OOK: 19 BOODSCHAPPEN BESPAARTIPS ONZE BOODSCHAPPEN UITGAVEN (GEZIN VAN 5)

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Het weekmenu varieert, we houden rekening met hobby- en sportavonden en plannen dan de makkelijke gerechten. Ik maak een pan soep op donderdag, omdat we dan allemaal snel de deur uit moeten en laat thuis zijn. Verder staat er van alles op het weekmenu: van visschotels tot pasta’s en van een stamppot tot aan pizza. Favoriet in de zomer: niet koken, maar de barbecue aansteken met lekkere stokbroodjes en borrelhapjes erbij.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Wij houden van variatie, dus letten niet zozeer op budget. Maar eerlijkheidshalve: de prijzen stijgen gigantisch en daardoor zijn we ons bewuster geworden van de aankopen die we doen.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Ik kom niet verder dan de aanbiedingen in de gaten houden en bewust zijn van wat je uitgeeft.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dan ga ik toch voor het tijdschriftenrek waar ik een heleboel magazines zou inslaan. In ons gezin zijn we dol op tijdschriften, dus daar maak ik ons allemaal blij mee. Leuk als er wat lekkers bij kan zoals borrelhapjes of een gebakje.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Als ik boodschappen doe, verdwijnt er haast standaard een tijdschrift in het karretje. Wat ik nooit zou meenemen, is iets van de babyafdeling. Die fase is voorbij!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Esther! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog