Iedere week geeft iemand een kijkje in haar winkelwagentje en boodschappenlijstje. Met een boodschappenbudget van €500 per maand kunnen Anne en haar man het prima redden voor hun gezin van vijf. In deze editie van Budget Boodschappen lees je meer over hoe Anne het boodschappen doen aanpakt.

Stel jezelf voor!

Ik ben Anne (31) en samen met mijn man (32) hebben wij drie dochters van 6, 4 en 2 jaar oud. Mijn man werkt in het onderwijs en ik werk in de jeugdzorg. Sinds kort werk ik als zelfstandige en zien de dagen er weer anders uit. Dit heeft ook wel even zijn weerslag op de boodschappen, maar gelukkig hebben we het nu weer wat meer onder controle.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ik kom uit een gezin waar nooit geld was en we moesten leven van de schuldsanering. In het begin, toen ik mijn eigen boontjes moest doppen, was ik dan ook heel erg bezig met zo min mogelijk geld uitgeven. Ik ben nog steeds wel prijsbewust, maar inmiddels staat gemak en tijd ook hoog in de prioriteitenlijst van boodschappen doen. Daarom laat ik sinds de zwangerschap van mijn derde de boodschappen bezorgen. Toen ik eind vorig jaar mijn baan bij een werkgever opzegde, heb ik ook mijn bezorgbundel stopgezet, maar na 2 maanden heb ik hem toch weer verlengd. Ik heb écht een hekel aan boodschappen doen voor een hele week in een fysieke winkel. Daarnaast ga ik nog wel één keer in de week gezellig, rustig, een paar boodschapjes doen met 1 of 2 kindjes, maar dat is meer aanvulling dan noodzakelijk.

LEES OOK: ALBERT HEIJN BESPAARTIPS!

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Wij laten 1 keer per week de boodschappen bezorgen door de AH. Ik heb ooit al mijn boodschappen ingevoerd bij AH en Jumbo, en toen bleek AH veel goedkoper te zijn. Ik moest destijds even slikken omdat AH wel duurder leek dan de Lidl waar ik voorheen boodschappen deed. Inmiddels weet ik dat dit niet (meer) klopt. In de 2 maanden dat ik weer real life boodschappen deed ging ik naar de Lidl, maar ik was niet veel goedkoper uit.

Wij hebben een boodschappenbudget van 500 euro per maand (excl. luiers en drogisterij) en daar redden we het eigenlijk altijd mee, tenzij er grote dingen zijn zoals een verjaardag of kerst. We hebben er een aparte pinpas voor, dus er is goed zicht op. Soms is het ook krap als er 5 vrijdagen in één maand zitten, maar meestal maak ik er dan een sport van om restjes op te maken of de vriezer leeg te eten. Lukt het écht niet, dan leg ik er wat bij van de betaalrekening. Dit vind ik niet erg omdat we ons elke maand eigenlijk netjes aan het budget houden.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Mijn meest recente boodschappenlijstje was niks bijzonders. We hebben iedere week wel ongeveer hetzelfde. Ik ben wel altijd blij als veel van onze producten in de aanbieding zijn die week. Ik ga namelijk niet opeens hele andere dingen kopen, maar koop de dingen die ik nodig heb wel pas als het in de bonus is, zoals bijvoorbeeld wc-papier.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Ik koop mijn drogisterijmiddelen bij de Kruidvat of Etos, wanneer in het in de aanbieding is. Als het toevallig bij de Etos is, kan ik het wel mee bestellen met mijn AH boodschappen. Ik koop sommige producten ook écht alleen bij een goede aanbieding, niet bij een “mwah” aanbieding.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Ja ik spaar koopzegels, maar niet dubbel, terwijl ik wel een premium account heb. Ik vind dat bedrag een te grote aanslag op mijn maandbudget. In principe sparen we de koopzegels als zakgeld voor de zomervakantie, maar met kerst of een verjaardag haal ik er wel eens een spaarboekje vanaf om te gebruiken voor de boodschappen.

LEESTIP: KOOPZEGELS SPAREN ZONDER JE MAANDBUDGET AAN TE RAKEN

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Ik maak vaan het weekmenu op basis van de bonus van die week. Ook kijk ik vaak tussen de recepten van AH.
We hebben iedere week wel ongeveer hetzelfde, alleen de inhoud ervan verandert nog wel eens. Dus een dagjes AVG, maar soms met broccoli, sperziebonen, worteltjes. Een dagje pasta: spaghetti, pasta pesto, champignonpasta. Een avondje Mexicaans. Een dagje makkelijk. Een dagje stamppot. Een dagje soep. Een dagje salade met krieltjes. Ik probeer ook wel met regelmaat een pakket van de AH, maar meestal denk ik: dit kan ik zelf beter.
Ik kook vaak meer en eet dat vervolgens de dag daarna als lunch. Ik hou niet van brood en op die manier kan ik ook de dag daarna nog lekker en gezond eten.
Wij eten weinig dagen in de week vlees en als we vlees eten, eten we relatief weinig per persoon. We vinden dat vlees écht lekker moet zijn, niet een gewoonte. We eten dus liever stoofvlees dat een dagje heeft staan sudderen dan een pond gehakt door de lasagne.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Ik maak dus het weekmenu op basis van de bonus. Daarnaast heb ik een lijstje van wekelijks terugkerende items en een lijstje voor voorraad. Die loop ik na en vul ik aan. Ik probeer mij niet te verliezen in aanbiedingen die ik anders ook niet zou kopen. Wij kopen vrij weinig snoep, koek en chips. Wekelijks zit er wel een rol koekjes tussen en als ik weet dat we visite krijgen koop of bak ik iets, maar ik heb geen snaaivoorraad, want dat eten we helaas op. Het grootste gedeelte van onze boodschappen bestaan dus uit ontbijt, lunch en avondeten. We eten gezond, gezellig, maar niet altijd uitgebreid en bourgondisch. Mijn man houdt helemaal niet van eten, dus voor hem hoef ik het niet te doen en mijn kinderen zijn heel dankbaar als ze wel een keer iets uitgebreids krijgen. Als een kind zo blij als ze een keer een bakje chips krijgen op een “gewone” zondag!

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Maak een weekmenu op basis van de bonus, maar probeer te variëren met wat je ermee doet. Altijd los broccoli kan, maar nog leuker wordt het als je er de ene keer soep van maakt, dan weer bij de pasta serveert of maak er een quiche van. Eet restjes, ook op andere manieren. Zo maak ik bijvoorbeeld van oud brood een wentelteefjescake. Koop een courgette en een paprika i.p.v. voorgesneden groente, dat kan je langer bewaren en is vaak goedkoper.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Dan zou ik naar de notenwand crossen, want ik hou heel erg van alle soorten noten, maar probeer dat te doseren, omdat het heel duur kan zijn. Vooral omdat mijn kinderen het ook heerlijk vinden!

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Als ik fysiek in de winkel ben, heb ik een zwakte voor 35% stickers of de zakjes met groente voor €1,-. Ik heb een hekel aan voedselverspilling en kan overal wel wat lekkers van maken. Ik heb niet zoveel met alle commerciële producten waarvan de marketing groter is dan de gezondheidsvoordelen van de consument. Ik ben dus ook niet zo gevoelig voor pakjes en zakjes, Knorr pakketen en quick fix producten.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het enige wat ik écht heel fijn vond aan de Lidl was het beperkte aanbod van een aantal jaar geleden. Je ging naar de supermarkt voor tomatenpuree en daarvan was één soort. Nu ga ik bij de Albert Heijn naar het schap van de tomatenpuree en ik krijg bijna een identiteitscrisis. Wat moet je kiezen, wat is gezond, waarin word ik beïnvloed, wat is qua prijs-kwaliteitsverhouding het beste. Keuzestress! Wat overigens in ons hele leven een item is op dit moment, maar wat boodschappen doen over het algemeen niet gemakkelijker maakt. Daarom heb ik een lijstje gemaakt bij AH online en hoef ik alleen nog maar daaruit te kiezen. Scheelt weer een dosis stress!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Anne! Leuk om te lezen hoe jij het boodschappen doen aanpakt! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog