In deze editie van Budget Boodschappen is Merel van De Mamagids aan het woord. Zij vertelt wat er in haar winkelmandje verdwijnt en deelt een handige Budget Boodschappen Tip met je! Lees je mee?

Stel jezelf voor!

Hi! Mijn naam is Merel (38), moeder van vijf kinderen tussen 0 en 15 jaar oud. Verder ben ik sinds 2020 verloofd met Ro, met wie ik dit jaar alweer acht jaar samen woon. Het doen van de boodschappen komt op mijn conto. Dat ging eigenlijk vrij automatisch zo, omdat ik in het begin van onze relatie thuis kwam te zitten met twee baby’s (de middelste meiden schelen elf maanden). Mede door corona en omdat ik zwanger bleek van onze (helaas stil geboren) dochter Nova, besloot ik ze te gaan bestellen. Sindsdien is de betrokkenheid van de rest van het gezin iets groter, omdat het allemaal wat laagdrempeliger is om nog even iets in het digitale mandje te gooien. Uiteindelijk bleek dat nog fijner te zijn dan ik dacht. Mijn website De Mamagids is mijn baan en ik zag altijd op tegen het boodschappen doen tussen de bedrijven door. Daardoor stelde ik het steeds uit tot ik niet anders meer kon.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Ja, gedeeltelijk. In het verleden heb ik best een lastige financiële periode meegemaakt en daardoor vond ik het in het begin best lastig om geld uit te geven. In je achterhoofd zoemt dan toch de angst dat het je nog eens overkomt. Mede daardoor voelde het ook heel decadent om boodschappen te gaan bestellen, al ben ik nu onwijs blij dat de wagen van Albert Heijn wekelijks voorrijdt.

Gaandeweg ben ik hier wel makkelijker in geworden: het geld is er nu. Bovendien wil ik bijvoorbeeld alleen biologisch vlees eten en biologische kaas. Ook koop ik liever geen schoonmaakmiddelen die het milieu te erg belasten. Die levensvisie kost nu eenmaal meer geld en daar kan je lastig op besparen. Wat we daar extra aan besteden, probeer ik te besparen door in de bonus extra in te slaan (zoals flesjes vitamine D voor ons pasgeboren zoontje, luiers, wasmiddel en dat soort dingen).

Bijkomend ‘voordeel’ van die bestelde boodschappen vond ik ook dat toen we ons dochtertje verloren, we wekelijks de boodschappen gewoon thuisbezorgd kregen. Zo hoefden we niemand tegen te komen; het was zwaar genoeg zonder ergens tussen de aardappelen te moeten praten over ons diepe verdriet. Nu konden we ons afsluiten zolang dat nodig was en daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor.

Bij welke supermarkt(en) doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Albert Heijn. De redenen daarvoor? Ik vind de producten hier heel fijn; huismerk ligt in kwaliteit niet ver van de A-merken. Bovendien is het biologische assortiment van AH stukken groter dan bij de meeste andere supermarkten en hebben ze in bepaalde gevallen ook lekkere vega(n) opties. En tot slot ben ik blij met de acties van Albert Heijn. Zoals de moestuintjes, die ik mooi in onze eigen (moes)tuin kan zetten en de kortingskaarten op de Efteling. Zonder zou ik daar toch niet snel meer naartoe gaan, omdat we zonder korting voor ons hele gezin makkelijk ruim € 250,00 uitgeven voor een dagje. Vind ik eerlijk gezegd nogal zonde van het geld.

Iets dat trouwens ook meespeelde, is dat de Jumbo in ons dorp geen fijne bezorgservice heeft. Elke week opnieuw kreeg ik een mailtje dat ze een product hadden vervangen voor iets anders, en vaak vergat ik aan de deur te zeggen dat we het niet wilden. Daardoor moesten we vier weken lang cervelaat eten in plaats van de gekochte salami, terwijl niemand het echt lekker vond. Bij AH komt het slechts sporadisch voor dat iets niet geleverd kan worden.

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Dit lijstje is niet heel representatief. Ik wil de boodschappen altijd graag op maandagochtend en daardoor kan je maar bestellen tot zaterdag 12.00 uur. Dat is net een hele drukke dag, waarbij de bestelling er soms enigszins bij inschiet. Om die reden moest Ro later nog op pad om o.a. broodbeleg te halen en wat andere extra’s. Ook haalden we nog een keer patat omdat ik te weinig krieltjes had. In totaal kwam er dus nog zo’n € 34,00 bij.

AH Veldsla € 1,00
AH Paprika rood € 0,95
AH Paprika mix € 1,99
AH Romaatje € 2,25
AH Basilicum € 1,19
AH Cherry tomaten € 1,09
AH Kastanje champignons € 1,49
Chiquita Family pack € 1,99
AH Snoepgroente tomaat 3 voor 5.00 € 1,79
AH Snoepgroente komkommer 3 voor 5.00 € 1,99
AH Snoepgroente paprikamix 3 voor 5.00 € 1,79
AH Krieltjes € 0,85
AH Zongerijpte granaatappelpitjes € 2,00
AH Zongerijpte mango stukjes € 2,50
AH Snoepgroente wortel € 0,99
AH Verse gnocchi € 2,69
AH Biologische kipdijfilet € 3,93
AH Italiaanse mozzarella € 1,49
AH Biologisch geraspte belegen kaas 50+ € 3,49
2x AH Biologisch geraspte jong belegen kaas 50+ € 3,39
Paturaine cuisine € 2,09
2x AH Biologische Roomboter ongezouten 2 voor € 5.00 € 2,75
AH Chocoladevla € 1,49
AH Dubbelvla chocolade-vanille € 1,39
AH Knijpfruit appel-aardbei € 1,75
De Ruijter Vruchtenhagel € 1,69
Roosvicee rozenbotteljam € 1,49
AH Macaroni € 0,69
2x AH Fusilli € 0,99
AH Vlugkokende spaghetti € 0,99
AH Olijfolie mild €3,79
Iglo Fijn gehakte spinazie met boursin € 2,49
AH Broccoliroosjes € 1,25
AH Bloemkoolroosjes €1,59
Nutrilon Volledige zuigelingenvoeding € 15,49
2x Pampers Harmonie luiers maat 2 1+1 gratis € 9,99
Robijn 3-in-1 wascapsules stralend wit 1+1 gratis € 7,99
Robijn 3-in-1 wascapsules color 1+1 gratis € 7,99
Page Compleet schoon toiletpapier bonusbox 2.00 korting € 3,99

Bonuskorting € 20,87
Totale kosten € 101,75

In die kosten zit € 5,00 statiegeld voor de krat verwerkt en € 0,35 statiegeld voor de meegeleverde plastic zak.

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Ja eigenlijk wel, puur uit gemakzucht op het moment. Zeker nu ons zoontje nog zo klein is en het weer steeds niet heel lekker was afgelopen periode, had ik ook weinig zin om op pad te gaan. Denk dat dit straks wel anders is, dan zullen we vaker even binnenlopen bij Kruidvat of de Trekpleister.

Wat we wel ergens anders halen, is het brood. Daarvoor gaan we naar de bakker. En voor de eieren komt er wekelijks iemand langs met eitjes van de boer.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

Acties wel (die spaar je automatisch in de AH app), maar koopzegels doe ik eigenlijk niet. Het is gek: het levert je natuurlijk voordeel op, maar doordat je per bon een hoger bedrag betaalt voelt het alsof je inlevert. Maar goed, dat komt misschien omdat ik nog nooit een vol boekje heb ingeleverd haha en dus niet weet hoe fijn dat gevoel wellicht weer is.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Deze week aten we:
– Maandag: gnocchi ovenschotel
– Dinsdag: gevulde paprika met macaroni
– Woensdag: krieltjes met bloemkool/broccoli, hamburgers en vegetarische schnitzel
– Donderdag: pasta met rode pesto
– Vrijdag: stoofvlees met rijst (alle ingrediënten lagen al in de vriezer)
– Zaterdag: poffertjes
– Zondag: pasta met spinazie en spekjes

De inspiratie haal ik vooral van de AH/Jumbo website. Deze recepten zijn relatief makkelijk te volgen en aan te passen, maar bovendien snel klaar. Ik vind koken best leuk, maar hoef geen hele dagen in de keuken te staan.

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Sowieso vind ik het erg belangrijk dat er genoeg snoepgroenten en fruit in huis zijn om de meiden een gezond tussendoortje te kunnen geven. Zeker omdat de avonden nog weleens moeizaam verlopen, wil ik dat ze in elk geval nog iets gezonds binnen krijgen. Verder wil de oudste van 15 graag een makkelijk ontbijt zodat ze haar tijd ’s ochtends zo efficiënt mogelijk kan indelen ;-) (lees: zo lang mogelijk blijven liggen). En verder dus zuivel en vlees waar dat kan en waar ik er erg in heb biologisch.

budgettips supermarkt duurder budget blogger mamablogger boodschappen besparen - Mama's Meisje blog

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Biologische producten kosten doorgaans meer geld en dat maakt het iets uitdagender om op die manier te koken. Toch geloof dat je met een kleiner budget ook prima kan kiezen voor deze levensstijl.

Zo kan je bij de Lidl (al moet je er dan wel eentje in jullie omgeving hebben) voor relatief weinig geld heel veel lekkere groenten en fruit halen. Door meer groenten te gebruiken in je avondmaaltijd eet je gezonder en bespaar je automatisch op de zaken die wel veel geld kosten, zoals vlees en zuivel. Daarnaast kies ik er zelf bewust voor om kleinere verpakkingen te halen: als ik kipdijfilet haal, is dat een verpakking van 175 gram. Hier eten we met zijn vijven van. Ik vul een pastasaus dan ter compensatie op met paddenstoelen en lekker veel groenten, zodat je het per saldo minder mist. Scheelt echt flink wat geld (de grotere verpakking die ik vroeger had gehaald kost namelijk ruim € 8,00). Ook shoarma maak ik van kipdij; de pitabroodjes vullen we dan gewoon op met sla, tomaat en komkommer. Kortom, meer groenten en minder vlees.

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Oeh, goede vraag! Ik denk toch naar de baby afdeling voor luiers en daarna richting de wasmiddelen, om daar in bulk in te slaan. Dat zijn toch de twee dingen die hier thuis het hardst gaan. Dat antwoord verbaast mezelf haha, vroeger zou ik in één rechte lijn naar de koekjes en chocolade zijn gerend!

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Als ik in de supermarkt loop en mijn oog valt op een aanbieding met iets van chocola, dan is de kans groot dat het in mijn karretje belandt. Vlees uit de bio-industriehoef ik echt nooit. Dan nog liever vegetarisch voor de rest van mijn leven. Verschrikkelijk dat het überhaupt nog bestaat.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ja, leuk om eens dieper in te gaan op de boodschappen! Je hebt me aan het denken gezet met die vraag over de zegeltjes. Misschien toch maar eens gaan doen. Dank je wel Karin!

Bedankt voor je deelname aan Budget Boodschappen, Merel! En wat een leuke Budget Boodschappen Tip! Wil je reageren? Ik lees graag je reactie in de comments, op Facebook of op Instagram! Wil je ook meedoen aan deze rubriek? Stuur me een mailtje of privébericht via social media, dan stuur ik je vrijblijvend informatie toe!

liefs karin - Mamas Meisje blog