YAY! Tijd voor iets nieuws op Mama’s Meisje: een kijkje in mijn winkelwagentje, op de kassabon en onze boodschappen! Waar let ik op, hoe kom ik aan maaltijdinspiratie en wat is mijn Budget Boodschappen Tip? Lees maar mee!

Nieuwe rubriek: Budget Boodschappen!

Bye bye bevallingsverhalen, hello boodschappen! Twee weken geleden kondigde ik aan te stoppen met de wekelijkse bevallingsverhalenrubriek. Hoewel ik jarenlang met veel plezier iedere donderdag een nieuw verhaal plaatste, past het niet meer bij wie ik ben en welke richting ik op wil met Mama’s Meisje. Op Instagram laat ik al een hele poos wekelijks onze boodschappen, de kosten en ons weekmenu zien. Dat past helemaal bij mijn ‘budget mamablogger’ account en er wordt altijd erg positief op gereageerd. Daarom leek het me leuk om hier op de blog ook meer aandacht aan te besteden! Inmiddels zijn de eerste aanmeldingen binnen en de eerste mails de deur uit, dus ik hóóp deze rubriek wekelijks te kunnen plaatsen, maar dat is dus even afwachten. Het leek me leuk om zelf het spits af te bijten en als allereerste deze rubriek in te vullen. Komt ie!

Budget Boodschappen Het winkelwagentje van Karin - Mama's Meisje blog

Het winkelwagentje van Karin

Hoewel de rubriek ‘Budget Boodschappen’ heet, moest er natuurlijk nog iets bij en besloot ik dit ‘Het winkelwagentje van …’ te noemen. Wat gooi jij doorgaans in je winkelmandje? Ik wil alle ins & outs weten en vraag je het hemd van het lijf! Maar om af te trappen legde ik die vragen eerst aan mezelf voor. Lees maar!

Ik ben …

… Karin, 33 jaar. Samen met Erik heb ik drie dochters van 5, 3 en 1 jaar en we wonen in het mooie Twente. Ik ben content creator en daarnaast blog ik ook voor andere merken en bedrijven. Wij doen meestal om en om de boodschappen.

Is besparen op boodschappen een onderwerp dat jou bezighoudt? Waarom wel of niet?

Besparen op boodschappen houd mij zeker bezig! Hoewel we het prima zouden kunnen betalen, vind ik het ontzettend zonde om meer dan nodig uit te geven aan boodschappen. Er zijn zoveel maandelijkse kosten en het liefst houden we onderaan de streep een lekker bedrag over. Bijvoorbeeld om te sparen, om leuke dingen van te doen of om iets nieuws van te kopen. Door ons boodschappenbudget te bewaken, voorkom ik dat er ongemerkt veel geld uitgaat. Gewoon een beetje opletten dus!

Bij welke supermarkt(en) en/of winkels doe je het liefst boodschappen en waarom? Hoe vaak per week doe je boodschappen en wat geef je gemiddeld uit?

Wij gaan meestal naar Jumbo, maar soms ook naar Albert Heijn. Bij Jumbo doen wij met de producten die vaak in ons wagentje belanden, het voordeligst boodschappen. Het uitstapje naar Albert Heijn is omdat ze daar op dinsdag de ‘3 broden voor €5’ aanbieding hebben en het glutenvrije assortiment daar wat ruimer is. Als ik in een plaats kom waar een Lidl is (die zit niet in onze woonplaats), doe ik ook daar weleens boodschappen. Glutenvrij brood bestellen we online bij Bakker Leo en vlees kopen we bij de slager in het dorp. We proberen de boodschappen te doen van maximaal €150 per week inclusief glutenvrij brood en de slager. Eerst lukte dat ruim, maar nu zijn we vaak al zo’n €120 per week kwijt aan de supermarkt (1x weekboodschappen en 1x een korter lijstje met verse groenten, fruit, zuivel, brood en iets lekkers voor het weekend).

tips om te besparen op boodschappen supermarkt maaltijdinspiratie voorbeeld weekmenu - Mama's Meisje blog

Hoe zag je meest recente boodschappenlijstje eruit en wat was je kwijt bij de kassa?

Op ons boodschappenlijstje van begin deze week stond onder andere: appels, peren, bananen, melk, Franse kwark, karnemelk, aardappelen, wortelen, sperziebonen, paprika, champignons, Mexicaanse groentenmix, tomaten, uien, krieltjes, volkoren wraps, strooikaas, crème fraîche, havervlokken, pompoenpitten, pure chocolade, koekjes, thee, maïsvingers, ranja, chocoladevlokken, fijn volkoren brood, patat, halvarine. We betaalden €101,16.

Koop je drogisterijartikelen (shampoo, wasmiddel e.d.) in de supermarkt of ergens anders? Waarom?

Dat soort producten koop ik het liefst bij de drogist. Meestal is dat Kruidvat en hou ik de acties in de gaten. Zo sla ik altijd een voorraadje in wanneer er een goede aanbieding is en betaal ik eigenlijk nooit de volle pond voor zulke dingen. Toevallig was Robijn wasmiddel deze week in de aanbieding bij Big Bazar voor een goede prijs, dus heb ik daar een voorraad van ingeslagen. Een tijdje geleden kocht ik bij Kruidvat vaatwastabletten in en ik heb er recent ook een voorraad luiers en billendoekjes ingeslagen. Datzelfde doe ik ook met shampoo, tandpasta, deodorant en andere verzorgingsproducten. Alleen als we het echt direct nodig hebben en toevallig in de supermarkt moeten zijn, nemen we weleens een drogisterijartikel mee, maar daar betaal je wel vaak meer. En dat is natuurlijk helemaal niet ‘budget boodschappen like‘, haha.

Spaar je mee met koopzegels of andere acties? Waarom wel of niet?

We sparen geen koopzegels of iets dergelijks. En meestal slaan we zegelacties voor gratis bestek e.d. ook af, want we hebben dat niet nodig. Maar als ik weet dat iemand anders het spaart, dan neem ik ze graag voor diegene mee. We sparen wel punten op de Jumbo pas, daarmee kun je korting krijgen op dagjes uit, korting op boodschappen of gratis producten.

Wat staat er op het weekmenu? Waar haal je maaltijdinspiratie vandaan?

Het weekmenu van deze week zie je hieronder. Maaltijdinspiratie vind ik vooral in mijn kookboeken van Lekker & Simpel en via Instagram en Pinterest. Maar er gaan ook weken voorbij waarin ik het gevoel heb dat we constant hetzelfde eten, dus ik heb inmiddels een voorraadje handige opties verzameld waar ik dan weer eens doorheen blader.

Het Winkelwagentje van Karin weekmenu - Mama's Meisje blog

Met welke dingen houd je rekening als je boodschappen doet? Bijv. dieet, budget, aanbiedingen, leefstijl, enzovoorts.

Allereerst houden wij rekening met het glutenvrije dieet van onze oudste dochter. Dat bepaalt voor het grootste deel ons weekmenu. Daarnaast eten de kinderen twee dagen per week op de opvang: wij geven ze dan een maaltijd mee dus koken twee dagen per week extra. Op de dagen dat wij dan met z’n tweeën eten, proberen we zoveel mogelijk te variëren en weleens nieuwe gerechten te proeven. Verder houden we rekening met ons budget, letten we op aanbiedingen en proberen we ook met het seizoen mee te eten. En als laatst letten we erop dat we over het algemeen gezond eten, dat vinden we belangrijk om onze kinderen mee te geven en ik probeer natuurlijk de zwangerschapskilo’s kwijt te raken.

Welke Budget Boodschappen Tip deel jij graag met anderen?

Ik heb meerdere Budget Boodschappen Tips die ik graag wil delen:

  • Naast het bijhouden van je uitgaven (ik gebruik daarvoor de Grip app) en het maken van een weekmenu en boodschappenlijstje om te voorkomen dat je teveel inslaat, kook ik weleens extra veel pastasaus of stamppot. Dit is makkelijk in te vriezen en meestal eten wij het een week of twee weken later op. Dat kan soms ook handig zijn als bij het einde van de maand het boodschappenbudget iets krapper wordt: scheelt op een later moment weer boodschappen!
  • Bij de ingang of op de versafdeling van supermarkten hangen heel vaak recepten of van die boodschappenbladen die je gratis mee kunt nemen. Ik heb al heel wat makkelijke, kidsproof en budgetproof recepten verzameld. Je kunt er makkelijk je eigen draai aan geven (bijvoorbeeld door een vega of juist niet vega variant van te maken of een andere groente) en het wisselt eens af wat je gewend bent.
  • Ik check regelmatig de Jumbo app op gratis producten. Zo namen we laatst gratis koekjes, olijfolie en Heks’nkaas mee van de gespaarde punten en kregen we een keer €5 korting op de boodschappen. Toch leuk meegenomen!

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ben ook heel benieuwd naar jullie Budget Boodschappen Tips!

Budget Boodschappen Tip besparen in de supermarkt - Mama's Meisje blog

Als je ‘1 minuut gratis boodschappen doen’ zou winnen, naar welke afdeling in de supermarkt ren je dan als eerst?

Oeh, dit is een lastige! Als ik dit zou winnen, zou ik denk ik als eerst naar de babyafdeling rennen om een voorraad luiers in te slaan. Vervolgens ren ik nog even langs het was- en schoonmaakmiddel en als er tijd over is, plunder ik de chocoladeafdeling.

Wat kun je niet weerstaan en wat zou je nooit meenemen uit de supermarkt?

Ik kan heel slecht de supermarkt verlaten zonder ‘iets lekkers’ mee te nemen. Mijn zwak is toch wel chocolade, maar ook Magnum buckets zijn faveee! Je zult maar zin hebben in chocolade en niets in huis hebben… Wereldramp, toch?! Wat ik nooit zou meenemen voor mezelf is bijvoorbeeld van die Groninger worst of olijven ofzo. Daar kan ik prima van afblijven, want ik vind het echt niet te nassen!

Hoe vind jij deze eerste editie van Budget Boodschappen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1