Borstvoeding, dat is het meest natuurlijke wat je je kindje kan geven. Ik zou dus borstvoeding gaan geven en zag mezelf al helemaal zitten, als een soort Doutzen Kroes tussen de bedrijven door mijn kindje voedend. What was I thinking? Lees mee over koolbladeren, kolven en schuldgevoelens…
Doutzen Kroes
We weten inmiddels allemaal wel dat borstvoeding het meest natuurlijke is wat je je kindje kan geven. Moedermelk bevat antistoffen die flesvoeding niet bevat, je kindje kan het onbeperkt drinken en het is precies afgestemd op zijn of haar behoeftes. Borstvoeding is goed voor je kindje, had ook ik geleerd tijdens mijn eerste zwangerschap, dus zou ik borstvoeding gaan geven. Ik zag mezelf al helemaal zitten, als een soort Doutzen Kroes tussen de bedrijven door mijn kindje voedend. Nu lijk ik als ik topfit ben nog niet eens een béétje op Doutzen op haar mindere dagen. Het contrast tussen haar en mij kon in de eerste dagen na mijn bevalling dan ook niet groter zijn. Mijn bevalling verliep alles behalve rooskleurig en na het verliezen van meerdere liters bloed en een hb van 3.2 had ik werkelijk geen kleur meer op mijn gezicht (daar had zelfs het hele team van Doutzen’s visagisten niks meer aan kunnen doen). Het eerste struikelblok diende zich daarom al snel aan: borstvoeding geven is intensief, met name in de eerste weken. Het meest intensieve dat ik 5 dagen na de bevalling kon doen was het zelfstandig schuifelen naar het toilet 2 meter verderop. Ik wilde naderhand een vreugdedansje doen, maar dat kon niet omdat ik dan flauw zou vallen…
Koolbladeren
Het voeden viel mij dus erg zwaar. Niemand had mij ooit verteld dat een kindje dat borstvoeding krijgt de eerste dagen zo 12 keer per dag drinkt. Voeden, voeden en nog eens voeden zonder dat iemand het even van je over kan nemen. Je hebt net een mega prestatie geleverd maar bijkomen is bijna onmogelijk aangezien je maximaal 2,5 tot 3 uurtjes achtereen kan slapen. Nu schreeuwen borstvoedingsexperts om het hardst dat borstvoeding geven bijdraagt aan jouw herstel na de bevalling maar zo voelde het voor mij niet echt (lees: echt niet). Ook is het erg belangrijk dat je je kindje in de eerste dagen na de bevalling zoveel mogelijk aanlegt om je melkproductie goed op gang te laten komen. Het is een kwestie van vraag en aanbod: hoe meer je kindje drinkt, hoe meer melk jouw lichaam aan zal maken. Na die eerste dagen merk je dan als het goed is dat je melkproductie goed op gang komt. Is dat niet het geval dan mag je gaan kolven. Na iedere voeding ook nog eens 10 minuten aan een melkmachine hangen om zo je productie te verhogen. De eerste keren voelde ik me net een melkkoe. Een hele bleke, ellendige, hormonale melkkoe. Toen mijn melkproductie dan eindelijk goed op gang was gekomen was dat echt enorm. Enorme borsten, enorm pijnlijk, kortom: enorme stuwing. Gelukkig wist de kraamzorg daar wel wat op: je borsten bedekken met gekneusde koolbladeren (geen grap). Dus, al geurend naar de groenteboer van verderop was mijn ‘Doutzen-die-haar-kind-tussen-de-bedrijven-door-voedt‘ moment nog niet aangebroken.
Een fort van kussens
Toen ik thuis kwam uit het ziekenhuis begon iedere voeding met tranen van de pijn (iets met tepelkloven en melkblaren). Wat bleek: ik legde mijn kindje niet goed aan. Is dat niet iets wat vanzelf gaat dan? Nee, dat moet je oefenen. Wij groeien niet op met voedende moeders om ons heen waarbij we de kunst kunnen afkijken. We zullen het dus moeten leren. Je hebt moeders die hun kindjes aan het voeden zijn midden in de natuur (op een boomstronk midden in het bos ofzo) en je had mijn dochter en mij, ingebouwd in een fort van kussens omdat ik haar dan het beste aan de borst kon leggen zonder dat het al te veel pijn deed en zonder dat het me al te veel energie koste. Uiteindelijk vond ik, dankzij onze kraamverzorgster, mijn heil in tepelhoedjes en de weken die volgden gingen eigenlijk best wel goed. Geen borstvoedende-Doutzen momentjes maar toch, mijn kindje groeide door mijn melk en het kussen-fort werd steeds kleiner omdat ik handigheid kreeg in het aanleggen. Tot een week of 12. Toen ben ik overgestapt op flesvoeding. Waarom? Omdat ik het niet meer trok. Het vele voeden, het nachtvoeden en daarbij ook nog eens het feit dat ik weer bijna aan het werk moest terwijl mijn meisje nog om de 2-3 uren wilde drinken. Hier was ik niet op voorbereid, dit had niemand mij verteld. Ik was alleen maar bezig met cijfertjes en de hoeveelheden die ik kolfde en het gewicht van mijn dochter was haast een obsessie geworden. Alles moest wijken voor de borstvoeding. Ik kon niet meer genieten en mijn melkproductie nam steeds verder af waardoor mijn dochter niet meer goed groeide.
Flesvoeding
Eerst voelde ik me schuldig en had ik na het lezen van alle berichten over hoe slecht flesvoeding wel niet was, het gevoel dat ik mijn dochter aan het vergiftigen was. Maar, toen na een paar dagen bleek dat ze nog steeds gezond en wel bij ons was (ja echt waar, gezond en wel) maakte het schuldgevoel steeds meer plaats voor een gevoel van opluchting. Mijn dochter was weer vrolijk, huilde niet meer van de honger en voor mij kon het echte genieten gaan beginnen. Ze is inmiddels 2 jaar en een uiterst goed gelukt exemplaar, al zeg ik het zelf, ondanks dat ze niet de 6 maanden borstvoeding heeft gehad die worden aangeraden. Met dit stukje wil ik vrouwen absoluut niet ontmoedigen om borstvoeding te gaan geven. Sterker nog, ik zou mezelf echt wel pro-borstvoeden willen noemen. Maar bereid jezelf goed voor zodat je niet overweldigd wordt. Helemaal in de maatschappij waarin we leven. We hebben leren denken in tijden en hoeveelheden. Hoe vaak drinkt je kindje? Hoeveel drinkt je kindje? Hoe zwaar is je kindje? Allemaal zaken die ik niet los kon laten. Daarbij wordt al snel weer van je verwacht dat je volledig mee draait in de maatschappij en ook dat kon ik niet combineren met de borstvoeding.
De beste moeder voor je kindje
Toch heb ik in mijn omgeving genoeg moeders die hun kindjes wel zonder problemen langer hebben gevoed. Maar ook moeders die al vanaf dag 1 flesvoeding gaven en die deze keuze weloverwogen hebben gemaakt. En eerlijk is eerlijk, er zijn geen verschillen tussen hun kindjes die ik aan borst- of flesvoeding zou kunnen linken. We leven gelukkig in een land met schoon water waar de regels voor zuigelingenvoeding erg streng zijn en flesvoeding is naar mijn mening dan ook een prima alternatief voor borstvoeding. Verdiep je in het borstvoeden, verdiep je in het geven van flesvoeding en maak dan vooral de keuze waar je 100% achter staat en waarmee jij de beste moeder voor je kindje kan zijn. Want dat is echt het allerbelangrijkste. En natuurlijk de koolbladeren, die zijn ook belangrijk!
Prachtig verhaal …..benieuwd naar de volgende?
Prachtig verhaal …..benieuwd naar de volgende?
Goed geschreven Ilse, heel herkenbaar ;)
Goed geschreven Ilse, heel herkenbaar ;)