Het is alweer even geleden dat ik schreef over onze boodschappen. Tijdens mijn zwangerschap gaf ik al eens een inkijkje in onze uitgaven en het weekmenu. In de tussentijd is er natuurlijk een heleboel veranderd hier in huis! Ons gezin is groter geworden en daarmee zijn de uitgaven ook gestegen. Maar wat zijn nu de kosten van de boodschappen voor een gezin van 5? En waarom laten we ze tegenwoordig bezorgen? Ik ga het je allemaal vertellen!

Kosten boodschappen voor een gezin van 5

Begin dit jaar schreef ik een uitgebreide blog over de weekboodschappen. Als gezin hebben we maandelijks een behoorlijke boodschappenlijst: niet alleen bij de supermarkt, maar ook bij de slager, drogist en in ons geval bij de glutenvrije bakker. Destijds concludeerde ik al dat de boodschappen duurder waren geworden en aan de reacties die ik toen kreeg, las ik dat ik niet de enige was die dit zo ervaarde. In januari zag ons leven er nog zó anders uit! Allereerst was ik natuurlijk zwanger en had ik nog geen idee dat enkele maanden later het coronavirus ons land in zijn greep zou gaan houden. Het virus én onze growing family hebben veel invloed gehad op de boodschappen… Al met al genoeg reden om weer achter mijn toetsenbordje te kruipen en jullie meer te vertellen over onze boodschappen voor een gezin van 5, de kosten en waarom we ervoor kozen ze voortaan te laten bezorgen.

boodschappen laten bezorgen - Mama's Meisje blogboodschappen laten bezorgen - Mama's Meisje blog

Budgetproof boodschappen doen

Af en toe zie ik challenges voorbij komen waarbij bloggers of Instagrammers zichzelf een weekbudget geven van, pak ‘m beet, €60 voor een gezin met 2 à 3 kinderen. Dat klinkt natuurlijk super aantrekkelijk, maar vaak zie ik dan dat ze bijvoorbeeld de vriezer leeg eten of een dagje bij opa en oma mee eten. Tja, zo kunnen wij dat ook wel, haha. Of het haalbaar is, is een tweede. In ons geval is dat niet zo: naast het feit dat we een dochter hebben met coeliakie die gebonden is aan een prijzig glutenvrij dieet, wil ik ook gevarieerd en gezond eten. Niet dat je dat met een klein budget niet zou kunnen, maar het punt wat ik wil maken is dat we tot op zekere hoogte willen opletten. Enerzijds vinden wij het bijvoorbeeld zonde om dure A-merken te kopen terwijl een huismerk dikke prima is, anderzijds verwennen we onszelf ook regelmatig met een lekkere lunch van de lokale broodjeszaak of met een carpaccioschotel van de lokale slager. Ook halen we weleens een Too Good To Go pakket op bij de lokale bakker. Ik maak altijd een weekmenu en aan de hand daarvan maak ik een boodschappenlijstje. We bestellen één keer een ronde met grote boodschappen en slaan dan het meeste voor de komende week in. In verband met de versheid van bijvoorbeeld groente en fruit (en omdat we altijd wel iets vergeten haha), gaan we nog een keer naar de supermarkt om dit aan te vullen.

Laten bezorgen

Boodschappen doen stond altijd op mijn to do list, maar tijdens mijn zwangerschappen werd dit al snel te zwaar. Erik nam dan het stokje van mij over totdat ik na de keizersnedes weer voldoende hersteld was. Eerst waren we natuurlijk alleen (met Suus in mijn buik) en gaandeweg groeide ons gezin naar één en later naar twee kindjes. Het was goed te doen om dan één keer per week de weekboodschappen te doen terwijl de ander bij de kinderen bleef. Maar eenmaal zwanger van Linn én met een gigantische tuin- en slaapkamerverbouwing die ons nogal bezighield, kwamen we echt tijd tekort. Daarbij kwam corona en wilden we liever niet teveel in de supermarkt komen met het oog op mijn zwangere buik, de aankomende keizersnede en de risico’s die we gewoon zo laag mogelijk wilden houden. We besloten de boodschappen te laten bezorgen. In eerdere blogs schreef ik al dat we onze boodschappen bij Jumbo doen en zij bieden ook een bezorgmogelijkheid in ons dorp. Rondom de geboorte van Niene hebben we al eens laten bezorgen door Plus, maar hier was ik niet zo tevreden over. Ik merkte dat er vaak fruit- en versproducten werden geleverd die zeer kort aan de houdbaarheidsdatum zaten. Misschien kwam dit omdat alles uit de winkel werd verzameld en bij ons bezorgd. Bij Jumbo komt de bestelling uit een distributiecentrum en onze ervaring is erg positief: alles is vers en ik heb tot nu toe één klacht gehad, die netjes werd opgelost. Oh, voor het geval je denkt dat ik ervoor betaald krijg om dit te schrijven: I wish… Bezorgmomenten kunnen tot 3 weken in de toekomst gereserveerd worden en nu het weer drukker wordt wegens corona, heb ik altijd al enkele weken vooruit gepland. Ik gooi dan voor iets meer dan €50 in mijn digitale winkelwagen, reserveer het moment en pas mijn bestelling kort van tevoren aan. Het bevalt op deze manier erg goed: we betalen €4,50 per bezorging, maar het levert ons tijdswinst op en we hoeven minder vaak en lang de supermarkt in in deze gekke tijden. Ook kan ik het assortiment uitgebreid scannen op aanwezigheid van gluten en eventueel mijn menukeuze nog wijzigen als ik merk dat het totaalbedrag te hoog oploopt. Kortom: voor ons ideaal en wij zijn er tevreden over!

Boodschappen voor een gezin van 5 alles over onze uitgaven! - Mama's Meisje blog

Wat staat er op ons lijstje?

Qua boodschappenlijstje voor de supermarkt is er nog niet zoveel verandert sinds de geboorte van Linn. Ze is nu 5 maanden en de eerste hapjes lopen nog niet zo’n vaart, al heb ik wel wat potjes babyvoeding in de kast staan. Verder is ons eetpatroon vrij stabiel: we eten veel groente en fruit en houden in onze menukeuze rekening met het glutenvrije dieet voor Suus. Onze kids zijn dol op aardappels-groente-vlees en laat dat nou net erg budgetvriendelijk zijn! Twee dagen per week eten zij ’s avonds warm op de kinderopvang, op deze dagen gaan Erik en ik los qua gerechten die wij lekker vinden. Pasta’s, schotels, rijstgerechten, salades: you name it! Ik heb wel gemerkt dat gerechten met allerlei bijzondere ingrediënten een stuk duurder zijn, daarom variëren we daar enorm mee. En dat vind ik dus weer het grote voordeel van online bestellen: je ziet wat je uitgeeft en kunt dus heel makkelijk switchen in je weekmenu. Met een zelfscanner kan dat ook in de supermarkt, maar als ik daar ter plekke alles om moet gooien, betekent dat momenteel dat je nog meer en langer rondscharrelt en dat wil ik dus niet. Gaven wij vorig jaar nog zo’n €80 à €90 per week uit, steeg dat begin dit jaar naar €90 tot €110 euro. Nu ben ik soms zelfs €120 per week kwijt, want de prijzen zijn weer gestegen ondanks dat ons boodschappenlijstje er nagenoeg hetzelfde uitziet. Voor het bezorgen komt daar nog €18 per maand bij. De uitgaven zitten ‘m momenteel namelijk nog niet in de boodschappen bij de supermarkt, maar wel in die bij de drogist…

Weekbedrag boodschappen

Het Kruidvat heeft een goede aan mij, want ik bestel maandelijks 4 tot 6 grote pakken luiers voor de jongste twee. Daar komt nog flesvoeding bij (zo’n 6 à 7 pakken per maand) en dan natuurlijk nog lotiondoekjes, wasmiddel, shampoo, tandpasta, schoonmaakmiddel en wat al niet meer. Sinds de geboorte van Linn geven we gemiddeld zo’n €80 tot €100 uit aan drogisterij artikelen. Dit bedrag is dus bijna verdubbeld sinds januari, maar dat heb je nu eenmaal met een baby. Ook koop ik luiers en wasmiddel vaak groter in bij aanbiedingen, dus dan is het bedrag weleens hoger terwijl ik de keer erna maar enkele kleine dingetjes nodig heb. Maarrr er is nog meer! Het boodschappentotaal in de supermarkt is exclusief vlees en glutenvrij brood. Het vlees halen we bij de slager in het dorp, omdat ze daar glutenvrij leveren: superfijn! Gemiddeld besteden we hier €90 per maand. Het glutenvrije brood bestellen we online bij Bakker Leo en is per maand ongeveer €38. Als ik alles bij elkaar optel, is het weekbedrag van onze boodschappen voor een gezin van 5 dus ongeveer €171,50. Dit wisselt natuurlijk per week, dus de ene week geef ik €125 uit en de week erop weer bijna €250 omdat ik net in die week meer van verschillende winkels nodig heb.

LEES OOK: DIT WAREN ONZE UITGAVEN IN DE EERSTE MAAND VAN 2022!

Uitgaven in de supermarkt voor een gezin met drie kinderen Mamas Meisje blog

Zuinig zijn kan geen kwaad

Vorig jaar rond deze tijd namen we onze uitgaven flink onder de loep, omdat het geld er wel heel makkelijk uitging. Impulsaankopen bij bijvoorbeeld Kruidvat en Action, toch nog even wat extra lekkere dingen meenemen bij de weekboodschappen: het waren geen gigantische uitgaven maar onderaan de streep was het toch een vrij groot bedrag. We hebben ons koopgedrag veranderd, want zuinig zijn kan geen kwaad. We vinden het zonde om teveel geld uit te geven aan dure boodschappen terwijl het ook anders kan. Onze boodschappen voor een gezin van 5 zijn, ondanks goed opletten, toch altijd weer duur en het valt me altijd weer tegen. Wij kiezen ervoor om minder geld aan boodschappen uit te geven omdat we het gewoon zonde vinden, maar we kunnen het wel betalen. Het is een keuze die je zelf maakt, maar wij willen ook maandelijks sparen en andere leuke dingen doen. Het leven met kinderen is al duur genoeg en dan kan opletten absoluut geen kwaad! En toch valt het me altijd weer tegen als ik de kosten op een rijtje zet, omdat het nooit een continu bedrag is, maar het zo fluctueert omdat ik veel in ‘bulk’ insla (bijvoorbeeld wasmiddel, luiers, enz). Toch blijf ik altijd binnen het budget en zijn alleen de verjaardagen de momenten dat we daar overheen gaan! Al is dat nu in coronatijd natuurlijk ook weer anders, haha. Ik vind het erg prettig om onze uitgaven regelmatig op een rijtje te zetten, want zodra je geen overzicht meer hebt over je budget en uitgeven, gaat er ongemerkt veel makkelijker méér geld uit.

Hoeveel geef jij per week uit aan boodschappen en drogisterij artikelen? Naar welke supermarkt en drogist ga je? Gebruik je de bezorgservice? Maak je ook een weekmenu? En hoe bespaar je op de boodschappen? Heb je nog leuke tips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1