De laatste maanden liepen de boodschappenkosten behoorlijk op. Hoeveel duurder zijn de boodschappen geworden? Ik vergeleek de prijzen van 2019 met die van 2021 en de uitkomst was verrassend. Lees je mee?

Boodschappen duurder geworden

Vorige week kondigde ik aan dat ik stop met de bevallingsverhalen en ernaar streef om voortaan wekelijks de rubriek ‘Budget Boodschappen’ op de blog te laten verschijnen. Gelukkig kreeg ik daar alleen maar positieve reacties op, erg fijn want dat is altijd even spannend. Inmiddels deel ik al bijna een jaar wekelijks onze boodschappen en ons weekmenu in mijn stories op Instagram. Deze stories kan ik altijd terugvinden in het archief en na meerdere nieuwsberichten gelezen te hebben in de afgelopen periode, kon ik er niet meer omheen dat de boodschappen duurder geworden zijn. Natuurlijk is onze gezinssituatie en daarmee ons koopgedrag in de tussentijd veranderd: we werden een gezin van vijf. Daar schreef ik al eens over in deze boodschappenshoplog, maar Linn is in mei een jaar geworden en eet sindsdien mee met de pot, waardoor de ‘situatie’ al een tijdje stabiel is. Toch schrik ik de laatste maanden iedere keer weer wanneer ik naar het bedrag op de kassabon kijk. Na een poll op Instagram waarin ik vroeg of ik de prijzen eens zou vergelijken met die van een tijdje geleden, dook ik erin. Hoeveel duurder zijn de boodschappen geworden?

boodschappen duurder geworden - Mama's Meisje blog

Prijzen in supermarkt omhoog

Natuurlijk is het geheel afhankelijk van je koopgedrag in hoeverre je de prijsstijgingen in de portemonnee voelt, maar als de krant kopt ‘prijzen in supermarkt omhoog’, dan is mijn aandacht gelijk getrokken. Waarom wordt alles duurder en welke producten worden duurder? Zo berichtte de Volkskrant eind oktober dat onder andere Unilever de prijzen in het derde kwartaal met 4,1% verhoogd. De oorzaak? Door een tekort aan grondstoffen, transport, arbeid, energie en arbeid wordt alles duurder. Lang verhaal kort: dat zie je als consument in de supermarkt. De prijzen gaan omhoog en we betalen meer voor ‘hetzelfde’. Producten die volgens kranten fors duurder zijn geworden, zijn bier, frisdrank, persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakproducten en frisdrank. De prijsstijging van groente en fruit zou nog wel meevallen en met 2,7% onder het inflatieniveau zitten. Dat boodschappen duurder geworden zijn is al vervelend, maar toen ik las dat we er als consument rekening mee moeten houden dat de stijgende lijn nog tot halverwege volgend jaar voelbaar is, dan ben ik benieuwd wat er straks op mijn kassabon zal staan. Ik ben natuurlijk geen econoom, maar dat alles voor ons als gezin duurder is geworden is niet alleen te wijten aan de komst van Linn en aan het glutenvrije dieet van Suus. Qua inkopen en weekmenu proberen we altijd het budget in de gaten te houden en was een bedrag van €120 per week in de supermarkt, bij de slager en de glutenvrije bakker (dus exclusief wasmiddel, verzorgingsartikelen, luiers en babyvoeding) eerder uitzondering dan regel. Vandaag de dag redden we het daar de ene week nipt mee, terwijl we er de andere keer overheen gaan. En dat terwijl we nog maar één in de luiers hebben die geen flesvoeding meer krijgt, maar met de pot mee eet. Stukje goedkoper zou je zeggen? Aan de andere kant: als je mij vraagt wat een pak melk kost en wat dat in pak ‘m beet 2019 kostte, dan kan ik je dat niet vertellen. Tijd voor een beetje inzicht dus en daarom zocht ik er een oud (digitaal) kassabonnetje bij!

LEES OOK: 19 BESPAARTIPS VOOR DE WEEKBOODSCHAPPEN!

Hoeveel duurder zijn boodschappen geworden?

Lost het voor nu iets op om prijzen van een tijdje geleden met elkaar te vergelijken? Nee, was het maar zo’n feest, maar ik ben van nature nogal nieuwsgierig en dat bleken 95% van de poll-stemmers ook te zijn. Hoeveel duurder zijn boodschappen geworden? Wij hebben een tijdje online boodschappen besteld bij Jumbo en daarvan hadden we nog enkele digitale kassabonnen in onze mailbox. Die heb ik erbij gepakt en vervolgens heb ik precies dezelfde boodschappen opnieuw in mijn winkelwagentje gegooid, maar dan tweeënhalf jaar later. De bon die ik gebruikte, is namelijk gedateerd op 4 april 2019. Ik was vooral heel benieuwd naar het totale prijsverschil en of er ook producten bij zitten die hetzelfde óf goedkoper zijn gaan kosten. Ik heb alles naast elkaar gezet en dit is het resultaat:

Hoeveel duurder zijn boodschappen geworden - Mama's Meisje blog

Verbaasd

Ik heb de prijzen op deze ‘kassabon’ van 2021 een kleurtje gegeven: rood betekent dat het product duurder is geworden, bij zwart is de prijs gelijk gebleven en groen betekent dat het goedkoper is geworden. Zoals je ziet zijn er 18 producten duurder geworden, 4 producten kosten nog precies hetzelfde als tweeënhalf jaar geleden en maar liefst 14 producten zijn zelfs goedkoper geworden. En over die laatste was ik enorm verbaasd, net als over het totaalbedrag en het kleine verschil daartussen. Nu zijn een aantal dingen wel verklaarbaar: de bananen zijn een langlopende Jumbo aanbieding, de verpakking van het toiletpapier is van 24 naar 20 rollen gegaan én het is natuurlijk een momentopname met een selectie van producten. Maar het zijn wel producten die wij regelmatig in ons winkelwagentje gooien, al vermoed ik dat het hogere bedrag op de kassabon ook te maken heeft met de hoeveelheden. Door een groeiend gezin kopen we meer in én zijn de producten die we inkopen veelal duurder geworden. Per saldo levert dat een stijging op en als ik de krantenberichten mag geloven, blijven de prijzen de komende tijd nog stijgen. Toch vind ik het bijzonder dat bijvoorbeeld de koffie juist goedkoper is geworden, terwijl in het nieuws koffie juist als één van de grootste stijgers wordt aangemerkt. Anyway, ik hoop de komende tijd veel inspiratie te halen uit de nieuwe rubriek en kijk daar enorm naar uit!

TIP: HOUD EEN HUISHOUDBOEKJE IN EXCEL BIJ!

Schrik jij ook van het bedrag dat je afrekent bij de kassa? Hoeveel duurder zijn jouw boodschappen geworden en welke producten vallen je het meest op? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1