Mijn jongste kuikentje werd bijna 1 jaar en daarom besloten we deze bijzondere mijlpaal vast te leggen. We gingen zelf aan de slag met een budgetproof boho cake smash fotoshoot en ik vertel je in deze DIY stap voor stap hoe jou dat ook lukt! Kijk maar mee!

DIY cake smash

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik aanvoerder ben van ‘team cake smash‘. Waar de één dit een soort samenkomst van moeders hysterie vindt, ben ik er alleen maar heel erg van gecharmeerd. En dus boekte ik bij de eerste verjaardagen van Suus en Niene zo’n shoot bij een fotograaf. Dat was eigenlijk ook de bedoeling voor Linn’s eerste verjaardag, maar in de wintermaanden kreeg ik een berichtje dat de fotograaf ermee stopte. Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om ergens anders een shoot te boeken, maar in plaats daarvan besloot ik de boho cake smash fotoshoot zelf te doen. Met bohemian decoratie die momenteel helemaal hip is en wat ook het thema voor haar eerste verjaardag (en de bijbehorende sweet table) was. Ik was niet helemaal alleen: ik kreeg hulp van mijn zusje die heel goed bezig is met fotografie. Samen trokken we er een dag voor uit om alles op te zetten, foto’s te maken en ze na te bewerken. Ik neem je in deze DIY cake smah stap voor stap mee, want het is echt ontzettend leuk om te doen. Plus een prachtige herinnering voor later! Een cake smash fotoshoot zelf doen is echt geen hogere wiskunde, het vergt alleen wat voorbereiding. Lees maar mee!

Bohemian foto shoot eerste verjaardag diy - Mama's Meisje blog

Stappenplan voor de perfecte cake smash

Voordat ik vertel welke items ik heb gebruikt en hoe het resultaat is geworden, deel ik een handig stappenplan voor de perfecte cake smash. Er zijn namelijk een aantal puntjes die erg handig zijn om aan te denken of ver van tevoren te regelen zodat je goed voorbereid aan dit DIY project begint!

  • Allereerst zijn Pinterest en Google your best friend! Hier kun je heel makkelijk een bord aanmaken en daarop pinnen wat jou aanspreekt. Pin maar raak, doe inspiratie op en kijk vervolgens of je een thema ontdekt in je eigen bord: naar welke kleuren en stijl gaat jouw voorkeur uit?
  • Bepaal het thema! Als het thema eenmaal bekend is, kun je op zoek gaan naar de perfecte decoratie. Begin hier op tijd mee, zeker als je (net als ik) besteld bij ome Ali. De levertijd kan dan namelijk wat langer zijn.
  • Nu je het thema weet, is de volgende stap om de agenda erbij te pakken en een datum te prikken! Wij hebben de cake smash wegens slecht weer één keer verzet, dus het is verstandig om een ‘marge’ in te bouwen. Je kindje kan natuurlijk ook ziek worden en dergelijke, dus dan is het wel fijn als je nog enkele weken de tijd hebt om de cake smash fotoshoot te verplaatsen.
  • Op welke locatie ga je de cake smash fotoshoot zelf doen? Binnen of buiten, thuis of ergens anders? Het is goed om hierover na te denken, want je achtergrond bepaalt natuurlijk heel sterk de stijl van de foto’s. Een witte muur, het groen in de tuin of juist een professionele achtergrond zoals fotografen die in een studio gebruiken? Er is zoveel mogelijk, maar vergeet vooral niet dat lichtinval het belangrijkst is.
  • Regel een paar extra handen! In mijn geval kwam mijn zusje de foto’s maken en hebben we alles samen gedaan. En voor Linn was dat ook ontzettend fijn, want: een bekend gezicht dus een ontspannen situatie. Dat komt de foto’s alleen maar ten goede!
  • De taart: ga je die zelf maken of wil je ‘m ergens bestellen? De meeste adresjes om te bestellen zitten snel vol, dus ook dit punt wil je liever op tijd regelen! Zelf maken lijkt moeilijker dan het is, maar dat ligt natuurlijk ook aan het thema en hoeveel tijd je hebt.  Wederom: via Pinterest doe je ontzettend veel inspiratie op, ook handig om aan de bakster door te geven qua richting van wat je in je hoofd hebt.
  • En dan is het zover: de dag van de cake smash! Tijd om een soort ‘set’ op te bouwen: de plaats waar straks jouw kindje op de foto wordt gezet. Hier hielden we rekening met het ritme van Linn. We zorgden dat alles klaar was vóór ze wakker werd en begonnen nadat ze haar fruithap en drinken op had. Daardoor was ze in opperbeste stemming en stond alles er in een kwartiertje op!
  • Qua volgorde: het is aan te raden om eerst testfoto’s te maken. Staat alles op de juiste plaats? Ben je tevreden met het decor? Als je kindje er eenmaal zit, wil je niet nog van alles hoeven verschuiven of veranderen. Wij maakten eerst testfoto’s met de taart, zonder baby. Vervolgens maakten we foto’s zónder taart, mét baby en daarna zetten we de taart erbij. In alle gevallen is het leuk om af te wisselen qua afstand: maak overzichtsfoto’s, maar ga ook gerust dichterbij zitten om detailfoto’s te maken. Kleine voetjes die onder de slagroom zitten: dat is toch té schattig? Mijn zusje schoot ruim 250 foto’s in een kwartiertje, dus grijp je kans en schiet er zoveel mogelijk voordat de kleine moe wordt of er geen zin meer in heeft. Sommigen vinden het leuk om na het smash gedeelte nog foto’s van het badderen te maken. Wij hebben dat niet gedaan.
  • Het nabewerken van de foto’s: pas bijvoorbeeld de belichting aan of gebruik filters. Wij hebben de presets van Lisette Lubbers Fotografie gebruikt en deze aangepast zodat de foto’s het mooist uitkomen.
  • Delen maar! Of je ze nu afdrukt om een mooie plekje in huis te geven, gebruikt voor de uitnodigingen of om de eerste verjaardag van je kindje op social media kenbaar te maken

cake smash taart zelf maken - Mama's Meisje blog

Zelf cake smash taart maken

Bij een cake smash draait het natuurlijk grotendeels om de taart! Een cake smash fotoshoot zelf doen hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je de taart zelf maakt, maar misschien vind je het wel heel erg leuk. Zoveel mensen, zoveel wensen: je kunt ‘m zelf maken of ergens bestellen en er zijn tal van kleuren, stijlen en thema’s mogelijk. Ik besloot om zelf de cake smash taart te maken en dat was echt supermakkelijk. Ik had al eens ervaring opgedaan bij het maken van deze glutenvrije dripcake. Scheelt wel dat bij een boho cake smash fotoshoot een zogenaamde naked cake precies in het plaatje past en die zijn echt easy peasy zelf te maken. Ik gebruikte de basismix voor biscuittaart van Dr. Oetker en een kleine springvorm van IKEA. Ik heb de mix helemaal opgemaakt dus moest meerdere keren bakken met dezelfde springvorm (toevallig heb ik er twee in huis dus de oven heeft in totaal 3 keer aangestaan). Omdat de taartjes bol waren geworden, sneed ik ze allemaal recht af en maakte vervolgens botercrème met de mix van Dr. Oetker. Bij Wibra kocht ik taartkarton (2 stuks voor €1) en begon met een toefje botercrème om te voorkomen dat de taart kan schuiven, dan een ‘schijfje’ taart, botercrème, taart, enzovoorts. Dit stapelde ik net zo lang totdat ik de taart hoog genoeg vond en daarna heb ik de taart rondom afgesmeerd met botercrème. Dat is een hele kunst, maar bij een bohemian thema hoeft het gelukkig allemaal niet zo netjes. Ik werkte de taart af met nougatine en zette er tot slot een taarttopper op met ‘one’ die ik bij AliExpress had besteld (€3,95). Eerlijk gezegd was ik erg trots op het resultaat!

Bohemian decoratie

Via Pinterest deed ik inspiratie op voor de boho cake smash fotoshoot en wist ik al snel dat ik een aantal items zelf wilde bestellen. Kant, pompons, een beetje ‘groen’: ik ging dus op zoek! Bij AliExpress vond ik enorm veel bohemian decoratie en met de ‘like’ functie maakte ik in eerste instantie een favorietenlijstje. Vervolgens koos ik daaruit de items die ik nodig had om de aankleding van deze DIY cake smash on point te krijgen. Ik bestelde een kanten tafelloper (€2,19), 10 pompons in boho kleurtjes (€3,35), een sliert kunstbloemen (klimop met rozen, €5,67), juten vlaggetjes (€2,04) en een macramé slinger met franjes (€2,57). Inclusief taartbenodigdheden en de outfit van Linn (die ik voor €8 bij Primark scoorde) was ik in totaal nog geen €30 kwijt. Lekker budgetproof dus!

boho cake smash fotoshoot zelf doen DIY zelf cake smash foto's maken - Mama's Meisje blog

De opbouw van de set

Een cake smash fotoshoot zelf doen betekent dat je een plekje creëert waar de foto’s gemaakt worden. Voor ons stond al vast dat wij dit buiten, in de tuin onder de overkapping wilden doen. Door slecht weer hebben we het één keer moeten verplaatsen, maar toen het eenmaal zover was begonnen we vol enthousiasme. We hadden niet echt een plan, dat ontstond gaandeweg de opbouw van de set. Als achterwand hebben we het douglashout van de overkapping gebruikt. Dit is vrij fel qua kleur, aan de onderkant zit een gemetselde rand en dat probeerden we weg te werken met laagjes. Spijkers en punaises in de aanslag dus! Als eerst gebruikten we de macramé deurhanger die ter decoratie onder de overkapping hangt. Wat je op de foto’s niet ziet, is dat er aan de wand een lamp hangt. Daar steunde de deurhanger op. Vervolgens knipten we een witte fleecedeken doormidden en bevestigden dit aan weerszijden. Tussen de fleecedekens hebben we de kanten tafelloper gebruikt. Die knipten we door de helft en hebben daarmee twee banen gemaakt zodat de kleur van het hout/de stenen er minder doorheen kwam. Dat gaf een heel gaaf effect! De slierten van de macramé deurhanger hebben we als een soort ‘gordijntjes’ met strikjes bij elkaar gebonden en de sliert met kunstbloemen hebben we doormidden geknipt en ook aan weerszijden bevestigd. Daarvóór hingen de juten vlaggetjes. Om wat diepte in het geheel te creëren, gebruikten we een houten kistje en de pompons. Aan het houten kistje hing ook de macramé slinger met franjes. De set was klaar en wow, wij waren bij het zien van de testfoto’s al héél blij met deze schattige setting. Het was nog beter dan ik in gedachten had!

creatief aan de slag met foto's maken voor een eerste verjaardag kindje baby - Mama's Meisje blog

Boho cake smash fotoshoot zelf foto's maken DIY budgetproof 30 euro - Mama's Meisje blog

Zelf cake smash foto’s maken

Na het maken van testfoto’s en foto’s met alleen de taart, haalden we de taart eerst weer even weg. Nadat Linn zonder taart op de foto was gezet, zetten we de taart erbij en was het plaatje compleet. Na het schieten van de foto’s (dit was in een kwartiertje gebeurd want de aandachtsspanne van zo’n kleine is niet sky high) selecteerden we de mooiste exemplaren en bewerkten deze na met de presets. Wauw, ik ben zo blij met het resultaat! Normaal gesproken deel ik geen herkenbare foto’s van mijn kinderen op social media en blog. Bij wijze van uitzondering deed ik dit bij de eerste verjaardag, daarom zie je maar één foto van het complete plaatje (in dit geval met iets voor haar gezichtje). Neem maar van mij aan dat ik moeite had met kiezen, want ik ben verliefd op iedere foto haha. Van tevoren dacht ik: zelf cake smash foto’s maken wordt een flinke uitdaging! Ik hield een slag om de arm en mijn verwachtingen waren laag, omdat we dit nog nooit gedaan hadden. Achteraf zeg ik: een cake smash fotoshoot zelf doen is écht niet moeilijk! Als ik het kan, kun jij het ook!

cake smash fotoshoot zelf doen - Mama's Meisje blog

De cake smash fotoshoot zelf doen: heb jij dat al eens gedaan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1