Baby’s houden van boeken! Samen met papa of mama de plaatjes bekijken en luisteren naar de verhaaltjes is een leuke manier van contact maken. Maar boekjes zijn ook nuttig! Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kindje. Daarom kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Vroeg voorgelezen

In babyboekjes staan vooral plaatjes en wat minder tekst. Gezellig zittend op schoot kan je baby al beginnen met het ontdekken van boekjes. En als ouder kun je er zelf een verhaaltje bij verzinnen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die al vroeg worden voorgelezen, later zelf ook meer lezen. Hierdoor is hun taalontwikkeling beter en heeft hij of zij later meer kans op school. Als je kind een boek leest of wordt voorgelezen, wordt zijn of haar fantasie geprikkeld en leert het zich beter concentreren. Om deze redenen krijg je (als de bibliotheek in/nabij je woonplaats hieraan meedoet) als je baby 3 maanden is, een waardebon voor BoekStart via het consultatiebureau. Indien je de bon (nog) niet ontvangen hebt, kun je deze ook downloaden. Dit heb ik ook gedaan en dus gingen we naar de plaatselijke bieb!

BoekStart

Suus is nu gratis lid van de bibliotheek en heeft een BoekStart-koffertje kado gekregen. We hebben ook twee boekjes geleend, die we over drie weken weer moeten inleveren. Zoals je ziet vind Suus het voorlezen heel leuk. Het is nog van korte duur, want ze is natuurlijk nog klein, maar dat wordt vanzelf anders. Wij vinden het heel belangrijk om Suus voor te lezen, omdat je andere woorden en zinnen gebruikt dan wanneer je ‘gewoon’ tegen haar praat. Ook vinden we het een leuke afwisseling, want ze is nog zo klein en ze kan zelf nog niet zoveel. Dus voorlezen is een fijn momentje samen en ze wil dan ook graag het boekje pakken en kijkt haar ogen uit naar alle mooie kleurtjes!

Waardebon

Tip: kijk zeker eens op de website van BoekStart! Hier staat veel informatie op over de positieve effecten van voorlezen. Check of jouw bibliotheek meedoet aan BoekStart en je kunt hier ook de waardebon downloaden waardoor je net zo’n leuk koffertje kunt ophalen als wij hebben opgehaald!

Lees jij je kindje voor of ben je van plan om je kindje (meer) te gaan voorlezen? Hoe reageert je kindje hierop? Laat het weten in de reacties of op Facebook / Instagram / Twitter!

boekstart-logo-kom-naar-de-bibliotheek-01