Staat je kindje op de wachtlijst of is het misschien al opgeroepen door het ziekenhuis? Ik zocht naar boekjes om je kind voor te bereiden op een operatie en vond een paar fijne opties. Lees maar mee!

Peuter voorbereiden op operatie

Je peuter voorbereiden op een operatie: daar hadden wij kortgeleden zelf mee te maken. Hier ging het gelukkig om een ‘simpele’ ingreep maar de belevingswereld van zo’n kleintje is natuurlijk héél anders dan die van een volwassene. Wat in onze ogen amper iets voorstelt, kan voor een kind erg indrukwekkend zijn. Om haar enigszins klaar te stomen voor hetgeen er stond te gebeuren, besloot ik op zoek te gaan naar boekjes om je kind voor te bereiden op een operatie. Tijdens deze zoektocht kwam ik zoveel fijne opties tegen, dat ik besloot er een overzichtje van te maken. Hopelijk hebben andere ouders er ook iets aan!

Peuter voorbereiden op operatie - Mama's Meisje blog

Boekjes over operatie kind

Allereerst heb ik de boekjes geselecteerd die geschikt zijn voor de allerjongsten. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van boekentips voor kleuters en schoolkinderen. Alle boeken zijn verkrijgbaar bij de lokale boekhandel én online.

Nijntje in het ziekenhuis

Een van ’s lands bekendste kinderidolen is toch wel Nijntje. Het leuke van deze boekjes vind ik dat ik er zelf mee ben opgegroeid en dat de verhaaltjes altijd simpel doch doeltreffend zijn. Lekker herkenbaar en makkelijk voor te lezen, dus Nijntje in het ziekenhuis was voor ons het perfecte boekje om de peuter voor te bereiden op een operatie. In dit geval gaat het over Nijntje die naar het ziekenhuis moet voor een zere keel, dus extra geschikt in het geval van een operatie aan de keelamandelen. Dit boekje heeft een adviesprijs van €6,95.

Bobbi naar het ziekenhuis

Hoewel Bobbi naar het ziekenhuis nog niet is verschenen, vind ik ‘m toch de vermelding waard. Andere Bobbi boekjes die wij hebben zijn namelijk prettig om voor te lezen en herkenbaar voor de allerkleinsten. Er zijn heel veel verschillende thema’s die in deze boekenserie aan bod komen, zoals zindelijkheid, de seizoenen en gezinsuitbreiding. In dit boekje heeft Bobbi last van zijn keel en oor en moet daarom geopereerd worden. Bobbi laat in dit boekje zien hoe alles in zijn werk gaat. Een fijne voorbereiding voor je kindje! Dit boekje heeft een adviesprijs van €8,50 en verschijnt eind april.

Anna in het ziekenhuis

Omdat Anna last van haar oortjes heeft, moet ze naar het ziekenhuis. De dokter gaat haar opereren en daarom mag ze de hele dag niets eten of drinken. In recensies over Anna in het ziekenhuis las ik dat het boek een goede weergave geeft van de opname en dat zelfs kindjes die niet aan de oren geopereerd werden, er veel aan hadden. Adviesprijs: €13,95

kindje ziekenhuis dokter voorleesboek tips - Mama's Meisje blog

Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis

Het prachtige prentenboek Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis is niet zozeer een voorbereiding op een operatie, maar sluit wél perfect bij het thema aan. Omdat de recensies lovend zijn, besloot ik ‘m toch in dit overzicht op te nemen. Het kan natuurlijk ook een lief cadeautje zijn als alles achter de rug is :) In dit boek is Mejuffrouw Muis aan de dood ontsnapt: ze liep bijna in een muizenval… Toch moet ze naar het ziekenhuis, want het puntje van haar staart is gebroken! De adviesprijs van dit boek is €9,95.

Boer Boris en het gebroken been

Een boek dat goed aansluit bij het thema gezondheid en ziek zijn is Boer Boris en het gebroken been. In dit boek valt Broer Berend uit een appelboom en moet hij met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Hij moet een nachtje blijven en voelt zich heel alleen… Gelukkig krijgt hij bezoek van Boer Boris en zusje Sam. Als Boer Boris hoort dat Broer Berend de beesten van de boerderij mist, verzint hij een knotsgekke oplossing! Adviesprijs: €13,99

Kaatje bij de dokter

In dit boekje komt geen operatie of ziekenhuis aan bod, maar het kan wel aansluiten bij de belevingswereld van peuters die naar de dokter moeten. In Kaatje bij de dokter voelt Kaatje zich slapjes en heeft ze koorts, dus neemt mama haar mee naar de dokter. Ze krijgen een briefje dat ze moeten inleveren bij de apotheek. De dokter belooft dat Kaatje gauw weer beter wordt. De adviesprijs van dit boekje is €13,95.

Karel in het ziekenhuis

Karel is op zijn hoofd gevallen en daarom moet hij naar het ziekenhuis. Karel in het ziekenhuis is een luchtig boek over een ziekenhuisopname geschikt voor peuters vanaf 2 jaar. Adviesprijs: €13,95.

boekjes over het ziekenhuis de dokter of een operatie voor kinderen voorbereiding - Mama's Meisje blog

Boekentips voor kleuters en schoolkinderen

Kleuters en schoolkinderen beleven een (voor)leesboek weer heel anders dan peuters. Ik ging daarom op zoek naar boekentips voor kleuters en schoolkinderen ter voorbereiding op een operatie of ziekenhuisbezoek. Al snel kwam ik de serie van De Ziekenboeg tegen. Dit zijn 22 kinderboeken die allemaal een ander gezondheid gerelateerd onderwerp behandelen: van epilepsie tot buikpijn en van amandelen knippen tot buisjes in oren. Deze boeken zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 10 jaar en helpen kinderen om uit te leggen wat een ziekte inhoudt, wat er gaat gebeuren en om gebeurtenissen te verwerken. Aan elk boek hebben medisch deskundigen meegewerkt, zodat de inhoud klopt. Ik vind dit dus een hele prettige tip om te delen en hoop dat ouders die hierin zoekende zijn, er iets aan hebben!

De Ziekenboeg boeken over medische onderwerpen - Mama's Meisje blog

Ken jij nog meer boekjes om je kind voor te bereiden op een operatie of ziekenhuisbezoek? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer