Drukke maand, volle agenda’s en toch tijd gemaakt om te lezen. In mei las ik 3 titels waarvan ik er maar 1 een aanrader vind. In deze blog vertel ik er meer over!

Een ander genre

De meivakantie is afgestreept: we tellen af naar de zomervakantie! En dat is te merken, want mei was een enorm drukke maand. Volle agenda’s, feestjes, een jarig kind, toffe campagnes waar ik aan mocht werken en wat veranderingen op privégebied waardoor we onze werk/privébalans opnieuw moeten uitvinden. Allemaal alleen maar positief, maar ik merkte dat ik in mei echt opgebrand was aan het einde van de dag. Goede reden om dan toch nog even te lezen en mijn hoofd leeg te maken. Had me voorgenomen om meer te lezen, dat lukte niet helemaal, maar ben toch tevreden met 3 titels. Was ik voorheen geneigd om snel romans over de Tweede Wereldoorlog aan te tikken, maak ik nu vaker uitstapjes naar andere onderwerpen. Niet die typische ‘chicklits’ maar sterk geschreven verhalen en historische romans. Van de 3 gelezen boeken vond ik er maar 1 écht een aanrader. Deze boeken las ik in mei:

Gelezen boeken mei 2023 De vroedvrouw van de Sultan - Mama's Meisje blog

De vroedvrouw van de Sultan

Pas nadat ik De Vroedvrouw van de Sultan gelezen had, kwam ik erachter dat er een eerder boek over vroedvrouw Hannah verscheen: De Vroedvrouw van Venetië. Maar ook zonder die gelezen te hebben, begreep ik deze historische roman zonder problemen. Het is een pakkend verhaal, ik wilde direct vanaf de eerste bladzijdes weten waar het heen ging en hoe het af zou lopen. Wat ik jammer vind, is dat het verhaal heel langzaam opbouwt en dan ‘ineens’ de verhaallijnen heel snel samenkomen en ‘eind goed al goed’. Daardoor werd het naar mijn mening een beetje afgeraffeld en miste het op het laatst dezelfde diepgang als in eerdere hoofdstukken. Ik weet niet of ik dat eerste deel (Venetië) alsnog ga lezen, eerst maar eens wat anders proberen.

Vroedvrouw Hannah en haar man Isaak Levi, ballingen uit Venetië, bouwen in Constantinopel een nieuw bestaan op. Isaak begint een eigen zaak in de zijdehandel; Hannah, de beste vroedvrouw van heel Constantinopel, oefent haar beroep uit onder de duizend haremvrouwen in het weelderige paleis van Sultan Murat III. Op een avond wordt Hannah onverwacht in het paleis ontboden, en ontmoet ze Leah, een arm Joods boerenmeisje, ontvoerd en gekocht voor de harem van de Sultan. De Sultan wil dat ze een erfgenaam voortbrengt, maar het meisje wil alleen maar terug naar huis, naar het leven dat ze altijd heeft gekend. Ze smeekt Hannah haar te helpen. Maar wíl Hannah dat? Zal ze haar leven en haar baan in de waagschaal stellen om dit meisje te redden, of hecht ze meer waarde aan de hoogachting van de Sultan? Een avontuurlijk en meeslepend boek, vol fascinerende, onvergetelijke personages. Deze roman zal de fans van De Vroedvrouw uit Venetië zeker bevallen en Roberta’s reputatie als een van de meeste geliefde auteurs van historische romans verder versterken.

De verborgen apotheek recensie review Boekentips 2023 - Mama's Meisje blog

De verborgen apotheek

Na het uitlezen van een boek, komen er in Kobo Plus altijd titels in beeld die in hetzelfde genre vallen en getipt worden naar aanleiding van de gelezen titel. Ik koos – nadat ik De vroedvrouw van de Sultan uit had – voor De verborgen apotheek. Misschien komt het omdat ik zelf in een apotheek heb gewerkt dat de titel me gelijk aansprak. De korte samenvatting van het boek wakkerde ook wel enige interesse aan en dus begon ik met lezen. Het verhaal leest lekker vlot weg, is fijn geschreven en de hoofdstukken zijn niet al te lang. Je wisselt tijdens het lezen steeds af tussen heden en verleden en ik was steeds zó benieuwd hoe het verder af zou lopen! Toch was ik op een gegeven moment wel een beetje klaar met Caroline en haar issues op relationeel vlak. Maar ja, je wilt toch weten hoe dit verhaal afloopt, met name in de vroegere tijd. Een lichtelijke anticlimax: eigenlijk werden niet al mijn vragen beantwoord en het einde bleef ‘open’. Maakte het dus niet per se een aanrader, maar gewoon een prima boek voor tussendoor.

Londen, 1791: Nella Clavinger wacht in haar verborgen apotheek op een nieuwe klant. Hoewel ze een gewaardeerd apotheker is, gebruikt ze haar kennis het liefst voor andere doeleinden: ze maakt vergif voor vrouwen die aan een man willen ontsnappen. Als haar nieuwe klant de pas twaalfjarige Eliza Fanning blijkt te zijn, ontvouwt er zich een onverwachte vriendschap.

Londen, heden: Historicus Caroline Parcewell viert haar trouwdag alleen, treurend om haar overspelige man. Als ze een oud apothekersflesje in de Theems vindt, wordt haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze vermoedt dat het flesje een link heeft met de onopgeloste apothekersmoorden die tweehonderd jaar geleden plaatsvonden. Maar als Caroline op onderzoek uitgaat, heeft dat gevolgen voor het heden en het verleden…

Het geheime kastje van Elle recensie review - Mama's Meisje blog

Het geheime kistje van Elle

Na het lezen van ‘De verborgen Apotheek’ staat bij getipte titels ‘Het geheime kistje van Elle’. Zonder de beschrijving te lezen, klik ik ‘m aan en daarvan heb ik geen spijt. Dit boek grijpt me direct en ik lees het binnen een dag uit. Het leest makkelijk weg en door de afwisseling tussen heden en verleden, wilde ik blijven lezen om erachter te komen hoe dit verhaal afliep. Het gedeelte van Ella vond ik erg aangrijpend, Janna vond ik als personage een groei doormaken doordat ze uit haar comfort zone stapte. Al met al een aanrader om te lezen!

Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.

Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.

Ken jij de titels die ik las al? Heb je misschien meer leuke boekentips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog