Goed voornemen voor 2023: méér lezen! En dat lukte, want in de eerste maand van het nieuwe jaar vulde ik mijn ‘Boekentips 2023’ lijstje met drie titels. In deze blog vertel ik er meer over!

Doel voor 2023: méér lezen!

Doelen stellen en er dan ook aan werken om ze te behalen: ik nam me voor om dit jaar méér te lezen. Zoals je in mijn laatste ‘gelezen boeken 2022‘ blog hebt kunnen lezen, stonden er vorig jaar in totaal 13 titels op mijn lijstje. Op zich was ik daar niet ontevreden over hoor, maar ik wil in 2023 meer prioriteit stellen aan self care en daar hoort lezen ook bij. Om mezelf een steuntje in de rug te geven, besloot ik daarom niet meer eens in kwartaal een boekenblog te plaatsen, maar eens per maand. Dan moet je natuurlijk wel wat te vertellen hebben om zo’n blog te vullen, dus lezen it is. Helemaal niet vervelend hoor en zoals ik eerder vertelde, heb ik een Kobo Plus abonnement. In januari maakte ik daar maximaal gebruik van en kon ik drie mooie romans bij mijn Boekentips 2023 bijschrijven, waarvan ik er één echt fantastisch vind. Ik vertel er graag meer over!

Wij waren ik ben weg uit Ruinerwold review recensie - Mama's Meisje blog

Wij waren, ik ben – Weg uit Ruinerwold

Wie herinnert zich de nieuwsberichten niet? Enkele jaren geleden lazen we breeduit in de media over een boerderij in Ruinerwold waar kinderen tegen hun wil al jaren werden vastgehouden. Een heel luguber nieuwsbericht, bijna niet te geloven. Haast on-Nederlands, want dit soort verhalen gebeuren toch niet in ons land? Het was dé reden om Wij waren, ik ben – Weg uit Ruinerwold te lezen. Omdat ik enorm benieuwd was naar het echte verhaal, geschreven door Israel van Dorsten, één van de kinderen van Ruinerwold. Ik vond het een ongelooflijk verhaal, een wereld die ik me haast niet voor kan stellen. Ontzettend dapper dat het hem gelukt is zich hieruit te bevrijden en nog knapper dat hij zijn verhaal zo openhartig doet. Na het lezen van dit boek wil ik de documentaire ook nog zien.

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’ beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd. Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen? – Israel van Dorsten

De school voor afgeschreven kinderen Joanna Goodman recensie review - Mama's Meisje blog

De school voor afgeschreven kinderen

Doordat dit boek steeds switcht tussen de verhaallijnen in het heden en in het verleden, duurde het even voordat ik helemaal snapte waar het naartoe ging. Het verhaal bouwt vrij langzaam op, waardoor ik enkele keren geneigd was het boek weer weg te leggen en aan een andere titel te beginnen. Gelukkig niet gedaan, want vanaf halverwege het boek kon ik het boek níét meer wegleggen en werd ik helemaal meegesleept in het verhaal. Dat trouwens door dezelfde auteur is geschreven als ‘Het huis voor ongewenste meisjes’ dat ik vorig kwartaal las. Toegegeven: dat boek vond ik een stuk sterker en was ook de reden dat ik een ander boek in mijn Boekentips 2023 blogs wilde opnemen, maar ook deze titel valt niet tegen. Het einde is een enorme plottwist!

Bijna 20 jaar geleden verongelukte Kersti’s beste vriendin. Maar is zij gesprongen, gevallen of geduwd? De school stopte het in de doofpot, maar nu is Kersti vastbesloten de waarheid te achterhalen. Dankzij een studiebeurs kan Kersti naar een prestigieuze kostschool waar de rich and famous hun kinderen heen sturen omdat ze hun ouders in de weg lopen. Daar raakt Kersti bevriend met de populaire Cressida. Als Cressida van een balkon valt – springt? geduwd wordt? – stopt de school de affaire in de doofpot. Schandalen kosten immers geld, en de ouders van deze scholieren willen niet lastiggevallen worden. Twintig jaar later organiseert de school een reünie en nodigt bestsellerauteur Kersti uit als gastspreker. Kersti grijpt deze kans aan om de waarheid over Cressida’s val te achterhalen. Waarom was Cressida zo geobsedeerd door de geruchten en verhalen over een geheim genootschap op deze school? Waarom kan Kersti dit niet loslaten? En hoeveel is ze bereid op het spel te zetten in haar zoektocht naar antwoorden?

Aan het einde van de wereld recensie review boekentips 2023 - Mama's Meisje blog

Aan het einde van de wereld

Nadat ik ‘De school voor afgeschreven kinderen’ had uitgelezen, keek ik via Kobo Plus bij ‘Ontdek’ en zag ik in de Top 10 romans dit boek getipt worden. ‘Aan het einde van de wereld’ is een verhaal dat mij vanaf het eerste hoofdstuk in zijn greep hield. Het boek ademt avontuur, liefde en passie maar ook een schaduwzijde van geweld, ellende en vreselijke pech. Ik las alle 1027 pagina’s op mijn e-reader in enkele dagen uit, het verhaal is echt perfect geschreven en als ik het een cijfer kon geven, was het een 10. Ik vind het gewoon jammer dat ik het boek uit heb gelezen, zo’n waanzinnig mooi boek! Geen verrassing dat ik nu begonnen ben in een andere titel van auteur Kristin Hannah: heel benieuwd of deze geëvenaard kan worden. Nog niet gelezen? DOEN! Deze staat nu écht al op nummer 1 in mijn Boekentips 2023 en ik vraag mij sterk af of er dit jaar nog een betere titel voorbij gaat komen…

Een prachtig en spannend verhaal over liefde, verlies en het gevecht om het bestaan te midden van de oerkrachten van de natuur. Voor een gezin in crisis wordt hun emigratie naar Alaska, de laatste échte wildernis van Amerika, de ultieme test. 1974. Sinds Ernt Allbright is teruggekeerd uit Vietnam, waar hij krijgsgevangene was, heeft hij nachtmerries, woedeaanvallen en kost het hem moeite het normale leven weer op te pakken. Op een dag neemt hij een impulsieve beslissing: hij verhuist met zijn gezin naar Alaska om daar een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden. Zijn dertienjarige dochter Leni hoopt dat die drastische stap hun eindelijk rust zal brengen. Haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt met een stormachtige, irrationele passie – zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld. Aanvankelijk lijkt Alaska alles te zijn waarop ze hoopten; ze worden er opgenomen in een gemeenschapje van sterke, onafhankelijke pioniers. Maar als de winter invalt en de staat in maandenlange duisternis en bittere kou wordt gehuld, verslechtert Ernts toch al kwetsbare psychische toestand. Het gezin moet alles op alles zetten om de uitdagingen buiten én binnen de muren van hun huis het hoofd te bieden.

Ken jij één van de door mij gelezen boeken uit deze blog al? En heb je nog meer Boekentips 2023? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog