Meer lezen: check. We gaan lekker! Deze boeken las ik in februari, er staan 4 tips op het lijstje met boekentips 2023 bijgeschreven!

Boekentips 2023

Ik ben lekker bezig, al zeg ik het zelf! Mijn doel voor dit jaar is om meer te lezen en tot nu toe voegde ik de daad bij het woord. Het lijstje met Boekentips 2023 is in de maand februari uitgebreid met maar liefst 4 titels! En dat voelt goed, al merkte ik in de week vóór de voorjaarsvakantie wel dat ik weer iets bewuster moest gaan zitten hiervoor. Werktechnisch loopt de agenda weer voller met campagnes en samenwerkingen en dan pak ik er ’s avonds toch minder snel mijn e-reader bij. Maar door er dan weer even bij stil te staan, is het toch gelukt om die vierde titel nog uit te lezen voor het verschijnen van deze blog. Superleuk om de reacties op mijn blog met gelezen boeken in januari te lezen, heb zelf ook weer wat tips op mijn lijstje kunnen zetten! Deze boeken las ik in februari:

Kristin Hannah De Nachtegaal review recensie - Mama's Meisje blog

De Nachtegaal

Na het lezen van ‘Aan het einde van de wereld’ besloot ik een ander boek van dezelfde auteur te kiezen. Dat werd De Nachtegaal, een prachtige roman over het bezette Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. Het duurde enkele hoofdstukken voordat ik in het verhaal zat, maar daarna las het vlot weg. De hoofdpersoon is heel bescheiden, maar eigenlijk heel dapper en heldhaftig. Het verhaal zit wederom heel goed in elkaar waardoor ik dit boek in een week tijd uit had.

De zussen Vianne en Isabelle hebben altijd een goede band gehad, ondanks hun verschillen. Isabelle, de jongste en brutaalste van de twee, woont in Parijs, terwijl Vianne op het platteland van Frankrijk een rustig bestaan leidt met haar man Antoine en hun dochtertje. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Antoine moet meevechten. Met het voortduren van de oorlog wordt niet alleen de relatie tussen de zussen zwaar op de proef gesteld, maar ook hun moed en hun gevoel voor goed en fout. Kan Vianne haar beste vriendin verraden als het leven van haar kind op het spel staat? Moet Isabelle haar familie in gevaar brengen als dat betekent dat ze levens kan redden? Hoe kan je overleven als de wereld om je heen in elkaar stort?

De Kleine Gevangene recensie review gelezen boeken - Mama's Meisje blog

De Kleine Gevangene

In de loop der tijd kreeg ik diverse boeken getipt in reacties onder mijn boekentip blogs, op Facebook en via Instagram berichten. Een daarvan was ‘De kleine gevangene‘, een waargebeurd verhaal over een jong meisje dat met haar gezin wordt gevangen in een Japans krijgsgevangenenkamp. Ik lees veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, maar dan vooral over wat zich binnen Europa afspeelde in die tijd. Dit verhaal speelt zich af op het Indonesische Java en het is enorm indrukwekkend om te lezen. Doordat ik gegrepen was door dit verhaal en omdat het makkelijk wegleest, las ik het binnen een dag uit. Wanneer je dit boek ook wilt lezen, dan doel ik met mijn review op de titel geschreven door Lise Kristensen. Er is namelijk nóg een boek met dezelfde titel, echter dat is niet hetgeen ik hier bedoel.

Java, 1942. De achtjarige Lise leidt een idyllisch leventje en de oorlog lijkt ver weg. Totdat het eiland plotseling wordt bezet door de Japanners. Binnen enkele maanden worden alle Europeanen – voornamelijk Nederlandse en Vlaamse moeders en kinderen die gescheiden worden van de vaders – gevangen gezet. Twee jaar lang zal Lise samen met haar moeder, haar jongere zusje Karin en haar babybroertje Lasse onder de meest erbarmelijke omstandigheden in een Jappenkamp verblijven, waar martelingen en doodslag aan de orde van de dag zijn. De jonge Lise bedenkt allerlei manieren om haar zieke en verzwakte moeder te beschermen en om Karin en Lasse voor uithongering en gruwelijke wreedheden te behoeden. Haar uithoudingsvermogen en haar wil om te overleven blijken sterker dan het sterkste prikkeldraad.

Boekentips 2023 De Kindertrein recensie review - Mama's Meisje blog

De Kindertrein

In een lijstje met boekentips stond ‘De kindertrein’ en toen ik deze opzocht in Kobo Plus, bleken er meerdere boeken met die titel te zijn. Welke titel er dus getipt werd, weet ik niet zeker, maar ik las De Kindertrein geschreven door Christina Baker-Kline. Ik klikte deze aan zonder te lezen waar het boek over gaat en dat pakte heel positief uit. Dit boek heeft me verrast; het verhaal is erg origineel en switcht tussen het verleden – de verhaallijn van Vivian – en het heden (Molly). Het boek leest makkelijk weg en ik heb het wederom in enkele dagen uitgelezen omdat ik zo nieuwsgierig was hoe het af zou lopen. Een aanrader als je van dit soort romans houdt!

Wanneer de negentigjarige Vivian Daly de zolder van haar landhuis wil opruimen, krijgt ze hulp van de zeventienjarige, tegendraadse Molly. De zolder blijkt vol te liggen met aandenkens aan Vivians turbulente leven, van een oude kinderjas tot brieven van haar grote liefde. Ze begint te vertellen over haar arme Ierse familie, die per boot naar New York vertrok en daar omkwam bij een brand. Vivian bleef als wees achter en werd kort daarop met de ‘kindertrein’ naar het Midden-Westen gebracht, omdat daar een beter leven zou wachten. Niets was minder waar. Ademloos luistert Molly naar haar verhaal en ze ontdekt dat haar leven en dat van Vivian meer op elkaar lijken dan ze ooit had gedacht.

Recensie Corina Bomann review Winterbloesem deze boeken las ik - Mama's Meisje blog

Winterbloesem

Vorig jaar werd ik al eens getipt over de boeken van Corina Bomann maar tot nu toe was het er nog niet van gekomen er één te lezen. Van een vriendin kreeg ik e-books toegestuurd en daar stond er eentje van Bomanns hand tussen: Winterbloesem. Een leuk boek, vermakelijk om te lezen, maar echt diepgaand vind ik het niet. In het begin moest ik flink mijn gedachten erbij houden want er gebeurde véél. Het is een romantisch verhaal, dat zich afspeelt in de aanloop naar kerst en doordat het zich afspeelt in het begin van 1900, vond ik het in combinatie met de vlotte schrijfstijl niet nodig om ‘m aan de kant te leggen. Maar het is in mijn ogen echt een boek ‘voor tussendoor’: het had mij iets teveel weg van een boeketreeks. Het einde is dan wel weer verrassend, prima boek voor als je op vakantie bent of onderweg en je wilt iets lezen.

December 1902. Een paar weken voor Kerstmis spoelt op het strand bij een kuuroord een schipbreukelinge aan. De jonge vrouw weet niet meer hoe ze heet, waar ze vandaan komt of wat er is gebeurd met het schip waar ze op zat. Haar enige bezit is de tak van een fruitboom die in haar kleren verstrikt is geraakt. Johanna, dochter van de rijke familie die het kuuroord runt, is gefascineerd door de drenkelinge en de twee jonge vrouwen bouwen in korte tijd een hechte vriendschap op. Johanna is eenzaam en ongelukkig: haar familie probeert haar uit te huwelijken aan een man van wie ze niet houdt. Naarmate kerst nadert en iedereen zich op de voorbereidingen van het jaarlijkse kerstbal stort, nemen de twee vrouwen hun toevlucht tot een oud gebruik: ze zetten de tak van de fruitboom in een karaf water en wensen met heel hun hart dat hun grootste verlangen uit zal komen. Als de tak bloeit op kerstavond, zal het geluk hen eindelijk toelachen. Maar zal de winterbloesem echt komen?

Ken jij één van de door mij gelezen boeken uit deze blog al? En heb je nog meer Boekentips 2023? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer