In de laatste maand van 2023 genoot ik van een heerlijke vakantie en wat doe je op vakantie? Juist ja: lezen! Ik las zes boeken en vertel daar meer over in deze blog! Ook vertel ik hoeveel boeken ik in totaal las in 2023…

Veel gelezen op vakantie

De eerste helft van december werd ik behoorlijk opgeslokt door werk. De drukste tijd van het jaar, maar ik had een heerlijk vooruitzicht, want halverwege december zette ik mijn out of office aan om te genieten van een tropische vakantie! Op Aruba heb ik lekker veel gelezen en dat hielp dan weer mee om tot rust te komen. Ik las in december 6 titels waarvan de één meer indruk maakte dan de ander. Er zitten een aantal aanraders tussen waar ik je graag meer over vertel. Oh, en de eindstand voor 2023 is met deze laatste ‘Boekentips 2023’ blog ook bekend! Ik las in 2023 in totaal 38 boeken, dat zijn er 25 meer dan in 2022. Ben benieuwd of ik dit record in 2024 ga verbreken… Want ook dit jaar komen er weer maandelijkse blogs met gelezen boeken online!

't Hooge Nest roman - Mama's Meisje blog

’t Hooge Nest

Wát een indrukwekkend en uniek boek! Over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zijn enorm veel boeken geschreven, maar deze mag je naar mijn mening niet overslaan. Zonder al teveel prijs te geven over het verhaal, is de schrijfstijl heel anders dan die van de romans die ik vaker over dit onderwerp lees. Ik moet toegeven: de eerste 100 pagina’s vond ik bol staan van allerlei geschiedkundige weetjes waar ik niet zo makkelijk doorheen kwam. Maar daarna werd het persoonlijker en dook ik als lezer echt in het leven van deze Joodse verzetsstrijders en hoe het onderduikleven er voor hun uitzag. Niet overslaan als je ook graag in dit genre leest!

Een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ’t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ’t Gooi. Het huis zal onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van de onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is, wordt het Nest verraden. Samen met de familie Frank belandt de familie Brilleslijper op het laatste transport naar Auschwitz.

Gelezen Dag lieverd, tot zo! - Mama's Meisje blog

Dag lieverd, tot zo!

Het boek begint gelijk met de meest vreselijke gebeurtenis: de man van Nadja, Jeroen, wordt voor de deur van hun huis in Londen vermoord terwijl hij de geboortekaartjes van het pasgeboren dochter op de post wil doen. Wat volgt is een ontzettend persoonlijk, indrukwekkend en kwetsbaar verhaal over hoe Nadja op reis ging met haar dochter Fleur nadat haar hele toekomst ineens weg was gevaagd. De rouw en het intense verdriet om haar man, maar ook de mooie momenten: ik las het boek met een lach, maar zeker ook met een traan. Ongelooflijk dat dit waargebeurd is en daarmee echt heel dapper dat ze dit boek schreef.

Hartverscheurende memoires over wat rouw écht is. Met de geboorte van Fleur lacht het geluk Nadja en Jeroen toe. Maar hun leven verandert plotseling als Jeroen de geboortekaartjes op de post gaat doen. Op nog geen vijf meter van hun voordeur in Londen wordt hij door een wildvreemde doodgestoken. Na twee jaar diep verdriet besluit Nadja met Fleur door Azië te trekken – een allesveranderende roadtrip waarin ze leert wat rouw écht is en opnieuw ontdekt hoe mooi het leven kan zijn. Dag lieverd, tot zo is een hartverscheurend verslag van liefhebben en loslaten. Nadja beschrijft openhartig hoe ze na een ondenkbaar verlies de kracht herwon om haar nieuwe leven te omarmen, weer te durven dromen en de weg naar geluk te vinden.

Ademloos Janice Bakker recensie review - Mama's Meisje blog

Ademloos

Tijd voor wat luchtiger leesvoer! Het boek Ademloos lees ik in een ochtendje uit. Niet vreemd, want het leest lekker weg. En hoewel de verhaallijn leuk is, weet ik natuurlijk van tevoren al dat het goed afloopt. Maar dat is helemaal niet erg, want ik ben op vakantie en dan is dit heeeerrlijk op m’n strandbedje aan zee. Door naar de volgende!

Verhuizen naar de grote stad en een nieuwe carrière: het stuklopen van Nora’s relatie zorgt ervoor dat ze haar leven helemaal omgooit. Gelukkig voelt ze zichzelf al snel op haar plek in Utrecht en maakt haar bedrijf De Limonadebrigade een droomstart. Maar dan gooit haar gezondheid roet in het eten. Op doktersadvies moet ze een paar weken aan de kust doorbrengen, in de hoop dat de zeelucht haar goed doet. Maar hoe kom je vlak voor het hoogseizoen aan een beschikbare én betaalbare accommodatie? Gelukkig heeft Nora’s cliënt Hermien de oplossing: ze mag verblijven in haar huisje aan de kust dat al jaren leegstaat. Nora’s hoop op een paar rustige weken vervliegt echter al snel als ze zwerfkater Guus in het huisje aantreft en kennismaakt met de charmante fysiotherapeut Sam. Als dan ook haar ex-vriend om de hoek komt kijken, is de chaos compleet.

Hartje Centrum Janice Bakker - Mama's Meisje blog

Hartje Centrum

Ook al weer zo’n leuk verhaal van dezelfde schrijfster als de vorige titel dat zeer leesbaar is en daardoor in een paar uurtjes uit. Ik genoot van Hartje Centrum tijdens een dagje De Palm Island op Aruba en vond het vermakelijk!

Een docente die verliefd wordt op een student. Dat is tegen de regels en dat weet Robin heel goed. Maar kan zij haar gevoelens onderdrukken? Hogeschooldocent Robin ontvangt van haar werkgever een e-mail waarin ze wordt opgeroepen om een kamer beschikbaar te stellen aan een internationale student. Robin piekert er niet over. Dat doet toch niemand? En zéker zij niet, nog in geen honderd jaar. Geen vreemden in haar huis. Maar het vertrek van haar huisgenoot dwingt haar om terug te komen op haar besluit. En dat blijkt onverwacht goed uit te pakken: haar nieuwe huisgenoot is een knappe Italiaan met Nederlandse roots voor wie Robin als een blok valt. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling…

Janice Bakker op het juiste moment boekentip - Mama's Meisje blog

Op het juiste moment

Door naar de derde titel van Janice Bakker: Op het juiste moment. Voor wederom een voorspelbaar plot is de verhaallijn toch vermakelijk en origineel. Dit soort boeken leest lekker makkelijk: ideaal voor op mijn stranddagje! Las ‘m in anderhalf uur uit.

Fay en haar vriend wonen in een prachtige, pas verbouwde jarendertigwoning en runnen samen een goedlopend makelaarskantoor. Alles loopt op rolletjes, totdat haar zusje Abbey hun leven in één klap overhoop haalt. Fay vlucht halsoverkop naar Italië, waar ze een vervallen huis koopt dat ze wil gaan opknappen. Helaas blijkt dit niet zo gemakkelijk als gedacht. Abbey voelt zich ondertussen enorm schuldig. Hoewel haar zus er niet voor open lijkt te staan, wil zij het dolgraag uitpraten. Samen met haar nicht Eva besluit ze Fay achterna te reizen. Ze stappen in Eva’s Volkswagenbusje voor een roadtrip naar Italië, waar verdriet en schuldgevoel de minste dingen zijn waarmee de nichtjes moeten dealen…

De Hot Daddy list Madelein Kerseboom - Mama's Meisje blog

De Hot Daddy list

Al eerder las ik boeken geschreven door Madelein Kerseboom en dat vond ik stuk voor stuk aanraders! De Hot Daddy list had ik nog niet afgestreept, dus op de luchthaven en in het vliegtuig terug naar Nederland las ik ‘m uit. Hoewel het net even wat meer diepgang heeft dan een gemiddelde feel good roman, vond ik ‘m van alle gelezen titels de minst sterke van haar hand. Het verhaal ontwikkeld zich in mijn ogen soms wat te snel, terwijl andere stukken weer vrij langdradig zijn. Aan het einde gaat het dan ineens allemaal heel snel. Daardoor heb ik niet het gevoel van een crush tussen de twee hoofdpersonen, terwijl dat in de andere boeken van Kersenboom wél echt zo was. Dat had van mij wel wat meer verdieping mogen hebben.

Alice werkt met veel plezier als leidster op de buitenschoolse opvang. Ze heeft een leuke kleutergroep en gezellige collega’s: Arie, die op mannen valt en last heeft van bindingsangst, en Kiki, een vrijgevochten vrijgezel. Met z’n drieën bespreken ze veelvuldig hun favoriete onderwerp, de Hot Daddy List, een zelfbedachte ‘lijst’ met de leukste papa’s van de bso. Met stip op nummer 1 staat John, de knappe vader van de vierjarige Sara. Niet alleen in haar werk, maar ook in de relatie met haar vriend Daan is Alice heel gelukkig. Drie jaar geleden is ze ingetrokken in zijn huurappartement in Utrecht en nu zijn ze op zoek naar een koophuis van hen samen. Alice waant zich in een perfecte wereld. Maar dan zet een onverwachte gebeurtenis haar leven volledig op z’n kop.

Ken jij de titels die ik las al? Heb je misschien meer leuke boekentips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer