In augustus zat ik véél meer in de vakantiemodus en dat betekende: lekker veel lezen! In deze blog vertel ik welke zes titels ik las!

Lekker veel gelezen!

Waar ik in juli amper aan lezen toekwam, was er in augustus véél meer rust in de tent. Heerlijk, want in juli werkte ik superveel vooruit waardoor ik nu wat meer in de vakantiemodus kwam. En bij vakantie hoort voor mij ook lezen, dus ik heb een heleboel titels kunnen verslinden. Waar ik vorige maand maar drie boekentips deelde, staat de teller in augustus op zes boeken en ik koos van alles wat!

Katie Fforde een liefde in de lente recensie review - Mama's Meisje blog

Een liefde in de lente

Op zoek naar een roman die lekker makkelijk wegleest en niet helemaal van begin tot eind voorspelbaar is? Dan is Een liefde in de lente een goede optie: ondanks dat het verhaal over een moeder en een dochter die de liefde (opnieuw) vinden, in mijn ogen onder de noemer ‘feelgood’ valt, zitten er toch een aantal verrassende twists in het verhaal. Neemt niet weg dat dit absoluut geen literair hoogstandje is, ik vind de diepgang van de personages niet per se bijzonder maar het verhaal leest echt fijn weg. Voor mij prettig als leesvoer in een drukke periode: even ontzorgen en m’n verstand op nul tijdens het lezen van dit boek waarin de liefde centraal staat!

Gilly is heel tevreden met haar leven: ze runt een succesvolle bed and breakfast in haar eigen huis en geen haar op haar hoofd die eraan denkt die prachtige plek op te geven. Maar dan ontmoet ze makelaar Leo, die niet alleen vriendelijk en behulpzaam is, maar ook nog eens verwarrend aantrekkelijk. Langzaam begint ze zich af te vragen of het wel zo erg zou zijn het roer van haar leven radicaal om te gooien. Gilly’s volwassen dochter Helena heeft haar eigen beslommeringen. Haar bedrijfje als weefster komt goed van de grond nu haar prachtige stoffen steeds populairder worden. Haar huurbaas Jago biedt aan te helpen om haar naamsbekendheid te vergroten door samen met haar mee te doen aan een bekende country fair in de buurt. Want, zo zegt hij, dat is wat vrienden voor elkaar doen, maar Helena begint te vermoeden dat ze misschien wel meer wil dan alleen vriendschap. Terwijl de zomer nadert, vragen moeder en dochter zich onafhankelijk van elkaar hetzelfde af: zit er misschien wel toekomstmuziek in de verrassende loop die hun leven neemt?

Madelein Kerseboom een vlucht naar jou recensie review - Mama's Meisje blog

Een vlucht naar jou

Eerder las ik al de boeken van Lonneke van Engelen over het aangaan van een affaire en eerlijk: ik smulde ervan! Dus toen ik de samenvatting van Een vlucht naar jou las, klikte ik het boek aan in Kobo Plus en las het binnen een dag uit. Hoewel Esmee haar zaakjes op orde heeft, lees je al snel dat haar relatie met Melvin een beetje voortkabbelt: de passie is weg. En hoe Melvin wordt neergezet, heeft hij dat amper in de gaten, is hij vooral erg met zichzelf en het doorduwen van zijn eigen keuzes bezig. Het valt absoluut niet goed te praten, maar op het moment dat Esmee voor de charmes van de Argentijnse Javier valt, stopte ik niet meer met lezen. Het is vlot geschreven, gaat diep en ik pinkte zelfs een traantje weg op het einde. Geen spoilers, maar het boek is aangrijpender dan ik dacht. Aanrader! Er is ook een vervolg, maar dat staat helaas niet op Kobo Plus.

In Een vlucht naar jou, het eerste deel in de Vlucht-serie van Madelein Kerseboom, vliegt Esmee als stewardess de hele wereld over. Thuis wacht haar vriend Melvin op haar, al heeft hij het even druk met zijn eigen carrière als bestsellerauteur. Esmee lijkt haar leven helemaal op orde te hebben, maar haar relatie loopt stroef. Als ze tijdens een vlucht naar Buenos Aires de knappe Javier tegenkomt, kan ze de verleiding dan ook niet weerstaan, en een stormachtige affaire begint. En juist dan slaat in Melvins leven het noodlot toe… waardoor hij haar harder nodig heeft dan ooit. Terwijl Esmee hem te hulp schiet, ontdekt hij haar geheim en valt hun leven als een kaartenhuis in elkaar. Is alles wat ze samen hebben opgebouwd voorgoed kapot?

Madelein Kerseboom verleidelijk lekker review recensie - Mama's Meisje blog

Verleidelijk lekker

Het fijne van Kobo Plus vind ik dat als ik een boek heb uitgelezen, er weer nieuwe titels getipt worden. Na het uitlezen van de hiervoor genoemde titel, stond tussen de getipte boeken Verleidelijk lekker van dezelfde auteur. Wat een vermakelijke verhaallijn, vlotte schrijfstijl. Op een gegeven moment denk je dat je de clue van het boek wel gehad hebt, maar dan neemt alles toch nog een verrassende wending. Daardoor snel uitgelezen, leuk boek! De kans is groot dat ik meer van Madelein Kerseboom ga lezen, maar eerst weer even naar wat andere genres uitgeweken.

Ilse Oldenbroek werkt voor het vrouwenmagazine Claire. Het is haar droom om een wekelijkse column te schrijven en ze is dan ook superblij als ze die kans krijgt. Maar er blijkt een addertje onder het gras te zitten. Het is namelijk niet de bedoeling dat Ilse het onderwerp van haar columns zelf bedenkt, dat heeft de redactie al voor haar gedaan: Ilses strijd tegen de kilo’s! Hoewel ze dit thema helemaal niet ziet zitten – zelf heeft ze niet zoveel problemen met haar gewicht – stort ze zich op het afvallen. Haar beste vriendin en huisgenoot Kim steunt Ilse met gezonde salades en haalt haar over om mee te gaan naar de sportschool, waar Kims vriend Stef lesgeeft. Het afvallen valt Ilse zwaar, maar voor een eigen column heeft ze alles over. En gelukkig is haar personal trainer Jasper, bij wie ze zich meerdere keren per week in het zweet werkt, een leuke bijkomstigheid. Dan wordt Ilse gevraagd om een reportage te schrijven over Second Love. Als ze hiervoor zelf op date gaat, doet ze een schokkende ontdekking.

Boekentips 2023 Op de Spoedeisende hulp - Mama's Meisje blog

Op de spoedeisende hulp – Mijn dynamische leven als SEH-arts

Via Instagram zag ik dit boek voorbij komen bij iemand in een story (sorry, weet niet meer wie!) en ik zocht ‘m meteen op via Kobo Plus. Wauw, wat een indrukwekkend en soms ook grappig boek! Vanuit de arts vertelt lees je allemaal korte verhalen en die lezen gewoon heel fijn, waardoor ik het snel uit had. Van sommige verhalen zou ik stiekem wel meer details willen weten of was ik nieuwsgierig naar de concrete afloop. Vind het een heel menselijke benadering en je merkt echt dat Heleen dit vak vanuit een passie beoefend. Een aanrader als je van ziekenhuis-materie houdt!

Spoedeisendehulparts Heleen Lameijer (@makesciencework op Instagram) ontmoet voortdurend mensen op misschien wel de slechtste dag van hun leven. In dit boek neemt ze de lezer mee achter de klapdeuren van de spoedeisende hulp. Ze deelt wat ze meemaakt en laat de impact zien van de korte en bijzondere ontmoetingen die ze heeft met allerlei patiënten. Het ene moment werkt ze onder hoogspanning in teams speciaal voor ongevallen of reanimaties. Het andere moment behandelt ze een breuk bij een kind. Ze helpt patiënten, maar wordt soms ook zelf door patiënten en hun verhalen geholpen. Ze neemt beslissingen die levens kunnen redden, maar ziet ook mensen sterven. Met haar verhalen biedt Heleen een unieke inkijk in haar leven als dokter, maar ook haar leven zonder witte jas. Belangrijk, omdat compassie en menselijkheid onmisbaar zijn in de professionele zorg, maar vooral ook in de zorg die we allemaal voor elkaar dragen.

Boeken over Tweede Wereldoorlog Het schooltje van Auschwitz - Mama's Meisje blog

Het schooltje van Auschwitz

Boeken lezen over de Tweede Wereldoorlog: ik heb er al vele afgestreept, want dit onderwerp trekt mij enorm. In mijn boekenlijst had ik een hele poos geleden Het schooltje van Auschwitz opgenomen, maar ik was het alweer vergeten tot ik het twee weken geleden weer voorbij zag komen. Ik besloot het boek te lezen en was ontzettend onder de indruk. Het verhaal is waargebeurd, op een aantal details na die ook achterin het boek vermeld staan. Het is erg aangrijpend maar ook heel mooi, want het gaat bovenal over moederliefde. Een enorm meeslepend verhaal: ik las het boek binnen enkele dagen uit. Je wordt er stil van als je je bedenkt dat dit allemaal echt heeft plaatsgevonden…

Berlijn, 1943. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met de rest van het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. In het zigeunerkamp werkt ze als verpleegster onder de leiding van kamparts Josef Mengele, die haar opdraagt een schooltje te starten. Hoewel het niets meer is dan nazi-propaganda en een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verder inktzwarte wereld. Een aangrijpende Tweede Wereldoorlog-roman over de betekenis van hoop.

Boekentips voor vrouwen Gelukkig hebben we de foto's nog - Mama's Meisje blog

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Wat een indrukwekkend en aangrijpend kijkje in het leven van de alcoholverslaafde Mark krijg ik door het lezen van het boek Gelukkig hebben we de foto’s nog, geschreven door zijn broer Marcel. Het boek is heel indringend en zonder vals sentiment, met een goede dosis humor geschreven: volgens mij kun je het loslaten van een familielid ook niet romantiseren. Als lezer werd ik meegenomen in dit proces en ik vond het heel kwetsbaar, maar ook heel mooi.

Vlak na de geboorte van zijn dochter heeft Marcel weer contact met zijn broer Mark. Het contact is verslechterd door diens aanhoudende alcoholisme. Maar Mark heeft nieuws: hij blijkt al een jaar bezig om euthanasie te regelen. Dat is hem gelukt en het gaat binnenkort gebeuren. In Gelukkig hebben we de foto’s nog beschrijft Marcel Langedijk de onvermijdelijke dood van zijn broer. Mark hield in de laatste fase van zijn leven een dagboek bij. Fragmenten daaruit tonen de hartverscheurende momenten van iemand die niet zonder drank kan, maar ook niet kan leven met de alcohol, zijn depressies en angsten, zonder uitzicht op verbetering. Het verhaal van deze minder bekende vorm van euthanasie deed voor publicatie internationaal al veel stof opwaaien. Het boek is een persoonlijk verhaal over het verliezen van een dierbare: het ongeloof, de herinneringen, het verdriet, het afscheid, maar ook de vraag: hoe goed ken je iemand eigenlijk?

Ken jij de titels die ik las al? Heb je misschien meer leuke boekentips? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog